BIST 8.975
DOLAR 32,33
EURO 35,07
ALTIN 2.293,24
HABER /  DÜNYA

Netanyahu'dan şaşırtan özür!

İsrail Başbakanı Netanyahu, seçim günü Arap seçmenlere yönelik ifadeleri nedeniyle özür diledi.

Abone ol

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, seçim günü Arap seçmen hakkında yaptığı açıklamalarından dolayı özür diledi.

İsrail basınında yer alan haberlere göre, ülkede yaşayan azınlıkların temsilcileriyle bir araya gelen Netanyahu, "Birkaç gün önce söylediğim şeylerin bazı İsrail vatandaşı Arapları incittiğini biliyorum. Benim niyetim bu değildi, özür dilerim" ifadesini kullandı.

İsrail'de 27 Mart'ta yapılan erken genel seçimler sırasında Netanyahu, "Sağcı hükümet tehlikede. Arap seçmen sandığa akın ediyor. Solcu sivil toplum kuruluşları onları otobüslerle oy vermeye götürüyor" demişti.

SOL PARTİ LİDERİ TALEP ETTİ

Netanyahu'nun bu sözleri ırkçı olmakla eleştirilmiş, seçimlerde ikinci parti olan merkez-sol eğilimli Siyonist Birlik lideri İzak Herzog, İsrail başbakanına, "Arap seçmenlerden özür dilemesi" çağrısında bulunmuştu.

"YAHUDİ GELENEĞİNE ZARAR VERDİ"

Herzog, "(Netanyahu) İsrail vatandaşlarının beşte biri için kullanmayı seçtiği sözlerle, Yahudi geleneğine zarar verdi ve İsrail toplumunu oluşturan insan mozaiğini parçalamaya devam etti. Sözcülerinin ara bulmaya yönelik sözleri açtığı yarayı iyileştiremeyecektir" ifadelerini kullanmıştı.

İsrail'de 17 Mart'ta gerçekleştirilen erken genel seçimlerde Başbakan Netanyahu'nun liderliğini yaptığı Likud Partisi en fazla oyu almıştı. Likud'un 30 koltuk kazandığı seçimde, İşçi Partisi lideri İzak Herzog ve Hatnuah Partisi lideri Tzipi Livni'nin eş başkanlığındaki merkez solu oluşturan "Siyonist Birlik" 24, Birleşik Arap Listesi ise 13 koltuk elde etti.

NÜFUSUN 2 MİLYONU FİLİSTİNLİ

İsrail'in 8,5 milyonluk nüfusunun yaklaşık 2 milyonu, 1948 yılındaki savaş ve işgale rağmen yurtlarında kalarak İsrail vatandaşı olan Filistinlilerden oluşuyor. Tel Aviv yönetimi, İsrail vatandaşlığı alan söz konusu Filistinlileri "İsrailli Arap" diye tanımlıyor.

Filistinliler ise İsrail'i "işgalci" olarak gördükleri için bu bölgeyi "1948 toprakları" olarak nitelendiriyor. İsrail'in 1967'de işgal ettiği Gazze ve Batı Şeria'da ise yaklaşık 4 milyon Filistinli yaşıyor.