BIST 10.007
DOLAR 32,38
EURO 34,77
ALTIN 2.440,39
HABER /  DÜNYA

Nerede ihtiyaç varsa oraya koşuyoruz

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, tayfun felaketiyle sarsılan Filipinler’e ilişkin, "Türkiye, nerede bir ihtiyaç varsa oraya koşuyor. Allah...

Abone ol

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, tayfun felaketiyle sarsılan Filipinler’e ilişkin, "Türkiye, nerede bir ihtiyaç varsa oraya koşuyor. Allah hiçbir ülkeye felaket vermesin” dedi.
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, tayfun felaketi nedeniyle büyük hasar gören Filipinler ziyareti öncesi, Türkiye’den gidecek yardımlarla ilgili açıklamalarda bulundu. 8 ve 9 Kasım tarihlerinde Filipinler’de meydana gelen tayfunda çok sayıda can ve mal kaybının yaşandığını belirten Atalay, “Birleşmiş Milletler İnsani İşler Komisyonu’ndan alınan bilgilere göre yaklaşık 4 buçuk milyon insan bu tayfundan etkilenmiş ve yaklaşık 330 bin kişi evsiz kalmış. Şu anda ülkede hem su, hem gıda, hem elektrik sıkıntısı çekiliyor. Yani orada büyük bir felaket yaşanıyor. İnsan kaybı konusunda değişik bilgiler var. Resmi rakamlar biraz düşük. Filipin Kızılayı en az 1200, 1300 insanın hayatını kaybettiğini söylüyor ama basın haberleri ise 10 bin civarında hayat kaybı olduğunu ifade ediyor. Şu anda kayıplar olduğu için kesin rakamlar verilemiyor” şeklinde konuştu.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Filipinler Devlet Başkanı’na bir telgraf göndererek, geçmiş olsun mesajında bulunduğunu hatırlatan Atalay, “Başbakanımızın, bize de biraz hızlı hareket ederek belli yardım malzemelerini ulaştırmamız yönünde bir talimatı oldu. Bugün sabahtan beri AFAD çalışıyor. Kızılay kanalıyla sağlanan, özellikle çadır, battaniye, mutfak seti gibi yaklaşık 65 ton civarında malzemeyi bir kargo uçağı ile götürüyoruz. Tabi başka ihtiyaçlar da olabilir. Bu ihtiyaçları da oraya gittiğimizde tespit ederek, yine AFAD ve TİKA kanalıyla ulaştıracağız.
Filipinler’e Türkiye’den arama kurtarma ekiplerinin gidip gitmeyeceği yönündeki bir soruyu cevaplayan Atalay, “Filipinler hükümeti olayın daha ilk anlarını yaşıyor. Onlar talep ettiğinde kurtarma ekiplerimizi de göndermeye hazırız. Şu anda ekiplerimiz hazır şekilde bekliyor. Ben, AFAD Başkanı ve bu yardım malzemelerinin dağıtımından sorumlu bir ekip oraya gidiyoruz. Kızılay Başkanımız ve ekibi şu an Avustralya’dalar ama onlar da oraya geçecekler. Büyük elçilerimiz oradaki bağlantıları kuruyor. Türkiye olarak inşallah en hızlı bir şekilde bu malzemeleri ulaştırmak istiyoruz. Türkiye, nerede bir ihtiyaç varsa oraya koşuyor. Kendi imkanlarımız çerçevesinde, özellikle dünyanın acı yaşayan, felaket yaşayan, zulüm gören bölgelerine mümkün olduğunca hızlı bir şekilde ulaşmaya çalışıyoruz. Allah hiçbir ülkeye felaket vermesin” dedi.
(İHA)