BIST 10.007
DOLAR 32,38
EURO 34,77
ALTIN 2.440,39
HABER /  DÜNYA

Nerede benim kapım!

Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, bir gazetede yer alan "Rifat Baba Kapıları Tuttu" başlıklı habere tep...

Abone ol

Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, bir gazetede yer alan "Rifat Baba Kapıları Tuttu" başlıklı habere tepki göstererek, "Adam yazıyor, -Rifat’ın kapısı- diyor. Nerede benim kapım! Biz bu işi Allah rızası için yapıyoruz. Bunu anlamayan bilmez" dedi.
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, İstanbul Ticaret Odası meclisinde, meclis üyeleri ile bir araya geldi. Mecliste konuşan Hisarcıklıoğlu, İstanbul Ticaret odası meclis üyelerine ve KOBİ işletmecilerine övgüler yağdırdı, devlete de sitemde bulundu.
İstanbul’un ticaretin başkenti olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, “81 ildeki bütün tüccarlarımıza karşı sorumluluğumuz var. Onun için sizin göreviniz sahadır. İnşallah bu meclisimiz de bu kapsamda üzerine düşeni yapacaktır. Türkiye’nin ekonomisini kobiler sırtlanıyor. İhracat olarak biz sırtlanıyoruz. İthalat olarak yine biz sırtlanıyoruz. Türkiye’nin ihracatının yüzde 63’ünü Kobiler yapıyor. Geçen yıl Kobiler 95 milyon dolar ihracat yaptı. İthalatta da 92 milyon dolar yaptık. Biz aslında ticaret fazlası veriyoruz. Tüccarlarımıza baktığımız zamanda net ihracatçı olduklarını görüyoruz. Yarın birileri sorduğunda bunları anlatınız. Hem memleketin hem istihdamını sırtlanan hem yatırım yapan, her türlü riski alan, ağası dayısı olmayan adamların sahibi olalım” dedi.
Türkiye rekabet endeksinde geçen yıla göre bir sıra daha geriledi ve 44’üncü sıraya düştüğünü belirten Hisarcıklıoğlu, “Dünya ile rekabet edeceğiz diyoruz ama benden daha cazip 43 ülke var. Bir taraftan da dünyanın en büyük ilk on ekonomisi arasına girmek istiyoruz. Ama bunun için yatırım, üretim ve ihracat yapmak gerekiyor. İstihdam piyasasında daha felaket bir durumdayız. Burada 148 ülke arasında 130 sıradayız. Eğer Türkiye’de bir gruba madalya takılacaksa tek bir gruba takılmalıdır. O grup tüccar ve sanayicilerdir. Çünkü kötü tabloya rağmen ülkemizi büyütüyoruz. Buna rağmen 6 milyon kişiye iş vermişiz” diye konuştu.
Üyelerin yeşil pasaport talebine esprili bir cevap veren Hisarcıklıoğlu, “Arkadaş evlenirken akıllı evleneceksin diyorum. Niye diye soruyorlar. Bir tane öğretmen hanım ile evlenseydin eş durumundan yeşil pasaportun olurdu. Ne yapıyoruz biz Türkiye’nin ihracat yükünü yüklenmişiz. Türkiye’nin istihdamını yüklenmişiz. 15 milyon istihdam bizim üzerimizde, Türkiye’nin ekonomisinin büyümesini üstlenmişiz, diyorlar ki git mal sat gidip satıyoruz. Yatırım yap diyorlar yatırım yapıyoruz. Kimsenin gitmediği ülkelere gidiyoruz ama bir yeşil pasaportu bize çok görüyorlar” dedi.

"HALKIMIZ KAZANDI”
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, bir gazetede yer alan ’"Rifat Baba Kapıları Tuttu’" haberine İstanbul Ticaret Odası meclisinden cevap verdi. Gümrük kapılarının modernizasyonun TOBB başta olmak üzere yurt çapındaki 137 oda ve borsa ortaklığında yapıldığını belirten Hisarcıklıoğlu, bugüne kadar Habur, Cilvegözü, Kapıkule, Hamzabeyli, Sarp ve Nusaybin gümrük kapılarının modernizasyonunun tamamlandığını ve beşinin işletmeye açıldığını söyledi.
Sınır kapılarının inşasına 300 milyon liralık yatırım yapıldığını belirten Hisarcıklıoğlu, “Burada hem devlet kazandı hem özel sektör kazandı. Yaptığımız kapılar tüm dünyada örnek gösteriliyor. Devletin bu işten kazancı cebinden 300 milyon çıkmaması oldu. Devletin kasasından tek kuruş çıkmadı. Devletin kasasından para çıksaydı bu 76 milyona vergi olarak dönecekti. Veya devlet gidip dışarıdan borçlanacaktı. Ancak bunların hiç biri olmadı. Bunun yanında devlete 250 milyon liralık vergi geliri sağlandı. Burada hem devlet, hem üyelerimiz hem halkımız kazandı” dedi.
Çıkan haberlere tepki gösteren Hisarcıklıoğlu, “Dünya Lojistik endeksinde gümrük kapılarının modernize edilmesi ile beraber Türkiye 155 ülke içerisinde 39’unculuktan 27’inciliğe yükseldi. Soruyorum size Türkiye hangi endekste son 5 yılda 12 basamak yukarı atladı. İşte bu kapıların modernizasyonu sayesinde oldu. Bu projede bakanımızın müthiş bir vizyonu var. Sanki Rifat’ın cebine para giriyor. Adam yazıyor, ‘Rifat’ın kapısı’ diyor. Nerede benim kapım! Biz bu işi Allah rızası için yapıyoruz. Bunu anlamayan bilmez. Bütün dünya kapılarınızı modernize edecekseniz Türkiye’yi örnek alın diyor. Soruyorum size Türkiye’de dünyaya kaç tane örnek olacak model var” diye konuştu. Hisarcıklıoğlu, 5 yeni kapı daha yapılacağını belirterek, bu kapılardan Ardahan’dakinin Azerbaycan halkı ile kucaklaşmaya vesile olacağını söyledi.
(İHA)