BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

Nepal artık cumhuriyet

Nepal’deki 239 yıllık monarşi yıkıldı. Dünyanın en genç cumhuriyeti kuruldu. Tanrı Kral artık vatandaş

Abone ol

Dünyanın tek ve son Hindu devleti Nepal’de 239 yıllık monarşi yıkıldı, dünyanın en genç cumhuriyeti kuruldu.

Kurucu Meclis dün yaptığı ilk toplantıda 560 oyla cumhuriyeti ilan ederken, iktidara Maocu gerillaların partisinin kontrolündeki hükümet geçti. Maocular, Hindu koruma tanrısı Tanrı Vişnu’nun yeryüzüne geri dönmüş hali olarak kabul edilen Nepal Kralı Gyanendra’ya sarayı terk etmesi için 15 gün süre verdi.

ADI MARŞTAN ÇIKTI

Tanrı Kral’ın artık Nepal parası üzerinde portresi yer almayacak, ulusal marşta ismi geçmeyecek. Hükümet ayrıca Tanrı Kral’a elektrik faturasını artık kendisinin ödeyeceğini bildirdi. Başkent Katmandu’daki saray da seçilecek cumhurbaşkanı tarafından kullanılacak.

ANAYASA 2 YIL SONRA

24 Mayıs 2008’de Nepal Başbakanı Girija Prasad Koirala, Nisan'daki seçimleri kazanan Maoculardan yeni hükümeti kurmalarını istemişti. Maocular, 10 Nisan’da yapılan seçimlerde 601 üyeli mecliste 220 sandalye kazanmıştı. Kurucu meclisin en az 2 yıl süren bir çalışmadan sonra yeni anayasayı hazırlaması bekleniyor.

Yeni Nepal’in, etnik gruplarla hükümet arasında varılan anlaşma gereği federal bir yapıda olacağı belirtiliyor.

Etnik gruplar, mecliste sandalyelerin yüzde 30’unun kendilerine ayrılmasını, ordu ve kamu işyerlerinde nüfuslarına oranla iş verilmesini istiyor. Kültürel özellikleri ve dilleriyle, komşu Hindistan’a yakın olan ve 26 milyonluk nüfusun yaklaşık yüzde 30’unu oluşturan Madhesiler temsil oranı düşük olunca sokağa çıkmıştı. 

MONARŞİ'NİN SON KRALI 

Halk nezdindeki popülaritesi iktidara zorla el koyduğu 1 Şubat 2005’ten bu yana düşen Kral Gyanendra, bölgesel bir yöneticinin 1769’da Katmandu’yu ele geçirip Nepal’i birleştirerek kurduğu monarşinin sonuncu kralı oldu.

Gyanendra, ağabeyi kral Birendra’nın oğlu Veliaht Prens Dipendra’nın, 1 Haziran 2001’de babasıyla birlikte annesi Kraliçe Aishwarya ve hanedanın 6 üyesini vurarak öldürmesinden sonra tahta çıkmıştı. Veliaht prens, aile üyelerini öldürdükten sonra intihar etti.