BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  GÜNCEL

Neonazi kurbanları için Almanya'da tören

Çoğu Türkiye asıllı 10 kişiyi öldüren Neonazi grubun kurbanları adına Berlin'de Başbakan Merkel'in de katıldığı bir anma töreni düzenlendi, ülke çapında bir dakika saygı duruşunda bulunuldu.

Abone ol

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Neonazilerin öldürdüğü çoğunluğu Türkiye asıllı 10 kişinin başına gelenleri ''ülkemiz için bir yüz karası'' diye niteleyerek kurbanların ailelerinden af diledi.

2000 yılından bu yana Almanya'da çoğu Türkiye'den 9 göçmen erkeği ve bir kadın polis memurunu öldüren Neonazi grup, yakın zaman içinde ortaya çıkartıldı.

Berlin'de ölenlerin anıldığı tören düzenlenirken, ülke çapında bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Törende yaptığı konuşmada Angela Merkel, kurbanların yakınlarına ''Biz de sizlerle birlikte yastayız.'' dedi.

Merkel, ''soğuk kanlı katillerin'' işlediği bu cinayetlerin bir daha asla tekrar etmemesi için mümkün olan herşeyi yapacakları sözünü verdi.

Almanya'nın doğusunda Zwickau kentinde üslenen ve kendisini ''Ulusal Sosyalist Yeraltı'' diye adlandıran aşırı sağcı grubun kurbanları için mumlar yakıldı.

Cinayetlerin her kurbanını isimleriyle sayan ve hayat hikayelerinden kesitler veren Başbakan Merkel, ''On mumun yandığını, on hayatın söndürüldüğünü'' söyledi.

Bir dakikalık saygı duruşu sırasında tren ve otobüsler durdu, sendikalar ve işveren örgütleri çalışanları saygı duruşuna davet etti.

Cinayetlerin sorumlusu aşırı sağcı grubun yıllarca faaliyetlerinin tespit edilememesi, Alman polis ve istihbarat teşkilatına sert eleştirilerin yöneltilmesine yol açmıştı.

Ulusal Sosyalist Yeraltı, geçen Kasım ayında örgütün kurucusu olduklarından şüphe edilen iki kişinin bir karavanda ölü bulunması ve Beate Zchaepe adlı üçüncü bir zanlının Zwickau kentindeki kiralık dairesini havaya uçurduktan sonra polise teslim olması üzerine ortaya çıkarıldı.

Törende, öldürülen iki Türkün kızları Semiya Şimşek ve Gamze Kubaşık da birer konuşma yaptı.

Çiçekçilik yapan babasının Eylül 2000 tarihinde vurularak öldürüldüğünü anlatan Semiya Şimşek, ''11 yıldır tek bir kez, ailemin bir cinayetin gerçek kurbanları olduğunu kabul etmediler.'' dedi.

Babası 2006 yılında öldürülen Gamze Kubaşık ise gelecekte ''beraberlik'' duygusunun ağır bastığı bir Almanya hayalini dile getirdi.