BIST 10.046
DOLAR 32,33
EURO 34,74
ALTIN 2.408,31
HABER /  GÜNCEL

Necdet Özel bunları yapabilecek mi?

Taraf yazarı Namık Çınar devre arkadaşı TSK'nın 1 numarasına yerleşen Necdet Özel'den beklediği reformları sıraladı.

Abone ol

Genelkurmay Başkanı olması beklenen Necdet Özel''e devre arkadaşı Taraf yazarı Namık Çınar açık mektup yazdı. Askeri vesayetin çatırdağını yazan Çınar, istifaları “yeni anayasal sürecin” önünü, inanılmaz bir şekilde, “ordu reformları” için de açmış oldular" sözleriyle değerlendirdi.

Demokratikleşen Türkiye'ye TSK'nın da ayak uydurması gerektiğinin altını çizen Çınar, yeni komuta heyetinin önemi ve görevlerinin büyük olduğunu yazdı. "Diğer orgenerallerle de birlikte, isteseniz neler, neler yapmazsınız ki!" diyen Çınar, devre ardakaşından istediği reformları madde madde sıraladı:

ATEŞ GÜCÜ YÜKSEK VE HAREKET KABİLİYETİ YÜKSEK BİR ORDU

Örneğin, Genelkurmay Karargâhı’nı, Başkomutanlık Müşterek Karargâhı haline getirebilirsiniz. YAŞ’ın da, MGK’nın da kaldırılmalarına önayak olup, oralardaki işlevsellikleri Yasama ve Yürütme’nin tasarruflarına dönüştürebilirsiniz.

ASKERİ YARGI ADLİ YARGIYA TAŞINSIN

Aynı şekilde, Askerî Yargı’nın da, yargı birliği ve tabii hâkim ilkeleri gereği, Adlî Yargı’nın bünyesine taşınmasına vesile olabilirsiniz.

Orduyu, ateş gücü ve hareket kabiliyeti yüksek bir profesyonelliğe tırmandırır; Jandarma teşkilâtını askeriyenin bünyesinden çıkartarak, dünyanın en güçlü ve en dinamik silahlı kuvvetlerinden birini yaratabilirsiniz.

HALKA SADAKAT

Askerî okulların ve Akademik kurumların, şoven unsurlar yerine demokratik bireyler yetiştirebilmeleri için, eğitim programlarını yeniden ele alabilir; “Halk’a sadakat”in asıl olduğu bir kültür devrimini yürürlüğe koyabilirsiniz.

LİYAKAT

Terfilerde “kışla liyakâti”nin öne geçmesini ölçü alabilir; açık ve şeffaf bir sicil sistemi anlayışını yeşertebilirsiniz.

TSK’yı tarafsız gözlemcilerce denetlenebilecek bir konuma getirebilir ve medyaya daha açık hâle sokabilirsiniz.

KIŞLALALARI HALKA AÇIN

Tüm bayramları, kent merkezlerindeki caddelerde yapmaktan vazgeçerek, kışlaları halka açacağınız şölen yerlerine çevirebilirsiniz.

Orduevlerini ve sosyal tesisleri, daha ziyade küçük rütbeli subay ve astsubaylara, hâttâ aileleriyle birlikte erbaş ve erlere de açabilirsiniz. İlgili tüzüğün “orduevlerinin geliri ile orantılı olmayan masraflar yapılamaz” hükmü gereğince ifratlardan kaçınırken; bir yandan da, bakarsın bir gün çıkar gelirler diye, 365 gün boyunca general bekleyen, plajların fantastik villâlarından hiç değilse bir bölümünü, gazilere ve şehit çocuklarına tahsis edebilirsiniz.

50 YILLIK SÖMÜRÜYE 'DUR' DEYİN

Suç ilişkilerine girenleri yargının elinden kaçırmaya çalışmak yerine, asıl hak ve hukukları korumak üzere, meselâ OYAK’ın hisse senetlerini yüzbinlerce üyeye dağıtarak, bu konudaki elli yıllık sömürüye “dur!” diyebilirsiniz.