BIST 10.267
DOLAR 32,27
EURO 34,79
ALTIN 2.411,77
HABER /  DÜNYA

Nazi yanlısı tezahürata soruşturma

Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği FIFA, Hırvat taraftarların Nazi yanlısı tezahürat yaptığı iddiaları üzerine, bir Hırvat oyuncu ve...

Abone ol

Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği FIFA, Hırvat taraftarların Nazi yanlısı tezahürat yaptığı iddiaları üzerine, bir Hırvat oyuncu ve Hırvatistan hakkında disiplin soruşturması başlattı.
BBC Türkçe’nin haberine göre, Hırvatistan savcılığı milli takımın defans oyuncusu Josip Simunic’e "ırkçı nefret yayma" suçundan 4 bin dolar civarında bir para cezası verdi.
Maçın görüntülerinde, 2-0 galibiyetten sonra Simunic bir mikrofondan taraftarlara "Vatan için" diye bağırıyor, taraftarlar da "Hazı!" diye yanıt veriyordu. Simunic "Yanlış bir şey yapmadım" derken, siyasi bir amacı olmadığını söyledi.
Ancak savcılık milli futbolcunun, bu tezahüratın kökeninin İkinci Dünya Savaşı sırasında ülkeyi yöneten Nazi yanlısı Hırvat rejim Ustaşa’ya gittiğini bildiğini belirtti.
FIFA disiplin soruşturması açmadan önce, Hırvatistan’ın İzlanda ile oynadığı Dünya Kupası play-off maçının resmi raporunu bekledi.
FIFA’dan yapılan açıklamada, Simunic hakkındaki soruşturmanın şahsi davranışları, Hırvatistan hakkındaki soruşturmanın da taraftarın davranışları çerçevesinde açıldığı kaydedildi.
Avustralya’da doğan Simunic, yaptığı açıklamada şöyle demişti: "Birisinin beni nefret veya şiddeti teşvikle ilişkilendirmesinin düşüncesi bile korkunç. Yurtdışında doğup büyümüş bir Hırvat olarak, benim için vatan sevgi, sıcaklık ve pozitif mücadele demektir. O kadar duygulanmamın ve taraftarlarla girdiğim iletişimin tek nedeni budur."
Hırvatistan taraftarları tarafından bu tezahürat geçmişte Nazi selamı ile birlikte yapılmış ve FIFA ile UEFA’dan disiplin cezası alınmıştı.
Son olay ardından da, FIFA disiplin soruşturması başlatmak için karar vermeden önce, Avrupa’da Irkçılıkla Mücadele gözlemcileri bilgi topluyor.
(İHA)