BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  EKONOMİ

Nazı bırakıp yerli araba yapalım!

Devir artık Türkiye'nin devri. Vakit de yerli otomobili yapma vakti. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan bakın neler dedi;

Abone ol

Bütün dünyanın Türkiye’nin başarı hikayesini konuştuğunu belirten Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, sanayicilerden artık "nazı bırakıp" yerli otomobil üretmelerini istedi.

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliğinin (OİB) düzenlediği "Türkiye Otomotiv Sektöründe 2. AR-GE Proje Pazarı ve Otomotiv Komponent Tasarım Yarışması"nın ödülleri sahiplerini buldu.

Bursa’da Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen ödül törenine; Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Vali Şahabettin Harput, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Başkanı Orhan Sabuncu, OİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ömer Burhanoğlu’nun yanı sıra dünyaca ünlü F1 Pilotu David Coulthard ve sektör temsilcileri katıldı.

Türkiye ekonomisinin dünyadan, bilhassa Avrupa’dan ayrılıp son derece kararlı bir şeklide pozisyonunu muhafaza edip yoluna devam ettiğini dile getiren Çağlayan, "Cumhuriyet’imizin 100 kuruluş yıl dönümü. Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran, bağımsızlığımızı bize armağan eden Atatürk ve şehitlerimize sunabileceğimiz en büyük armağanı verebileceğimiz bir tarih. Böyle bir dönemde çok farklı bir Türkiye düşlüyoruz, çok farklı bir Türkiye’yi planlıyoruz, programlıyoruz. Cesaretimizi de geçmiş on yıldan alıyoruz" dedi.

TÜRKİYE'NİN DEVRİ

"Devir Türkiye devridir" diyen Bakan Çağlayan, zaman zaman Merkez Bankası’nın faiz politikasını eleştirdiğini ve eleştirmeye de devam edeceğini ifade etti. Türkiye’nin adeta bir yarış otomobili gibi olduğunun altını çizen Çağlayan, "Ümit ediyoruz ki bir taraftan otomotiv, bir taraftan tekstil konfeksiyon, çelik sektörü ile 2023’de 500 milyar dolar ihracat yapacak bir yapıya kavuşmuş olacağız. ’Yapabilir miyiz’ diyenlere ’Evvelallah bal gibi yaparız’ diyorum" diye konuştu.

NAZI BIRAKIP YAPALIM

Yerli otomobil konusundan da bahseden Bakan Çağlayan şunları dile getirdi:
"Hani bir şarkı vardır, ’Fazla naz aşık usandırır’ diye. Ümit ediyorum ki Türkiye artık nazı bırakıp kendi otomobilini üretecektir. Türkiye’nin Güney Kore’den, Almanya’dan ne farkı var? Fazlamız var. Birçok alanda fazlamız var. Yeter ki bu konuda bir an kardeşlerimiz, arkadaşlarımız cesur bir şekilde yol alsınlar. Bilhassa hafif ticari sektörüne güveniyorum ve bundan önemli markalar çıkacağına inanıyorum".

Bundan on yıl önce bir Başbakanın, "Ben yerli otomobil istiyorum" demesi halinde herkesin gülüp geçebileceğini hatırlatan Çağlayan, "Şimdi şöyle bir hayal edin: Cumhuriyetin yüzüncü yılını kutluyoruz, başbakanlar, bakanlar yerli otomobillerle tören alınana geliyor, göğe baktığınızda Türk malı uçaklar izliyorsunuz. Bunlar hayal değil, Türkiye bunları gerçekleştirecektir" dedi.