BIST 9.710
DOLAR 32,51
EURO 34,78
ALTIN 2.426,61
HABER /  EKONOMİ

Naylon poşet yasağı 10 bin kişiyi işsiz bırakacak

Avrupa Birliği'ne uyum yasaları kapsamında hayatımıza giren ve doğaya zarar veren naylon poşet kullanımı azaltmayı hedefleyen poşet yasağında sular durulmuyor. Sektör temsilcileri naylon poşet kullanımın azalması halinde sektörde işsizliğin oluşacağını söyledi.

Abone ol

1 Ocak'tan itibaren hayatımıza giren alışverişte poşet yasağında sektör temsilcilerinden açıklama geldi. Yasaya göre doğada çözülmesi yüzlerce yıl alan naylon poşetlerin kullanımın azaltılması için alışverişlerde 25 kuruşa satılması kararlaştırıldı.

Ancak uygulamanın hayatımıza girdiği günden bu yana konu ile ilgili sular durulmuyor. Son olarak poşet üreticileri yeni bir düzenleme yapılmasını istedi.

Bilinçli tüketimi teşvik eden her türlü uygulamayı desteklediklerini fakat uygulamanın ‘toptancı' olduğunu belirten Türk Plastik Sanayicileri Araştırma ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Başkanı Yavuz Eroğlu, sektördeki üreticilerin kaygılarını ve uygulamada yapılması gereken düzenlemelere ilişkin önerilerini anlattı.

10 BİN KİŞİ İŞSİZ KALACAK
Poşet kullanımın azalması ile sektör ve bu sektörde çalışanların zor günler yaşayacağını belirten Eroğlu şu ifadeleri kullandı:

"Bugün Türkiye'de poşet üretimi yıllık 200 bin ile 300 bin ton arasındadır. Bu üretim aşamasında aşağı yukarı 20 bin kişi çalışıyor. Poşet kullanımı yüzde elli düştüğünde 10 bin kişi de işsiz kalacak. Bu uygulamanın böyle kaçınılmaz bir yönü de var. Poşeti üreten sanayi firmaları yatırımlarını yaparken bir-iki yıllık değil altı-yedi yıllık yatırımlar yaparlar. Yeni yatırım yapmış işletmelere birkaç sene sonra dönüp, oyunun kuralları değişti deniyor.

OYUNUN KURALLARI DEĞİŞTİ
Poşet üretenlerin kimler olduğu PAGEV'de kayıtlıdır. Bu üreticilere yeni ürünlere geçebilmeleri için bir dönem teşvik uygulamasının yapılması gerekiyor. Madem oyunun kuralını değiştirdik, insanların işsiz kalmaması için verilecek destekle yeni üretim alanları açabilmelerinin sağlanmasını talep ediyoruz."