BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

NATO'dan Libya'ya özür geldi

Libyalı isyancıların komutanı, en az 13 savaşçılarının ölümüne yol açan hava saldırısı konusunda kendilerinden özür dilendiğini söyledi. NATO konuyu soruşturduğunu açıklamıştı.

Abone ol

Libya'daki isyancı silahlı birliklerin komutanı Abdülfettah Yunus, NATO'nun ülkenin doğusundaki Ecdebiye yakınlarında bir konvoylarına saldırdığı için özür dilediğini söyledi.

Düzenlenen hava saldırısı sonucu 13 kişi ölmüştü.

General Yunus saldırının, NATO'nun çatışmaların sürdüğü bölgeye doğru tankların sevkettikleri konusunda uyarılmasına rağmen yaşandığını söyledi.

Konvoya dört füze atıldığı bildirilmişti.

Yunus, bu konuda hala yanıt bekleyen noktalar olduğunu, bu gibi hataların yinelenmemesini umduğunu söyledi.

NATO olayla ilgili soruşturma düzenlediğini açıkladı. Ancak saldırıya ilişkin detaylı bilgi verilmedi.

İttifaktan yapılan açıklamada bölgede birkaç gündür yoğun çatışmalar yaşandığı, durumun belirsiz olduğu ve tarafların karşılıklı olarak mekanize silahlar kullandıkları belirtildi.

'Yardım gemisi Misrata'da'

Gıda ve ilaç gibi acil yardım malzemeleri taşıyan bir gemi ise ülkenin batısında, kuşatma altındaki Misrata'ya ulaştı.

BM Dünya Gıda Programı'nca gönderilen gemide 30 bin kişiye bir ay yeteceği söylenen miktarda ilaç ve tıbbi malzeme yanında doktorlar da bulunduğu açıklandı.

Gemide ayrıca yüzlerce ton yüksek enerjili bisküvi, un ve su artıma tabletleri var.

Misrata, Libya'nın en büyük üçüncü kenti birkaç haftadır Libya lideri Muammer Kaddafi'ye bağlı güçlerce kuşatma altında.

İsyancıların sözcüsü dün Misrata'nın Libya hükümetine sadık güçlerce bombalanması sonucu beş sivilin öldüğünü açıklamıştı.

Saf değiştirene dek ülkenin içişleri bakanı olan General Abdülfettah Yunus, hafta ortasında NATO acilen Kaddafi mevzilerine baskıyı yoğunlaştırmazsa Misrata'nın yok olacağı uyarısında bulunmuştu.

Yunus bu nedenle saldırıların yoğunlaştırılmasını istedi.

Türkiye'de ise Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, bazı isyancıların dile getirdiği, NATO saldırılarının önünün kesildiği iddialarını kesin dille reddetti.

Türkiye'nin tek amacının demokrasiye geçiş için şartların oluşması ve ülkenin toprak bütünlüğünün korunması olduğunu belirten Erdoğan , bir an önce ateşkes sağlanması için çalışıldığını belirtti.

Bu arada Libya Devlet Televizyonu, hükümet güçlerinin ülkenin doğusundaki sahil kasabası Brega'yı tamamen kontrol eder görünürken çekilmiş görüntülerini yayımladı.