BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

NATO komutayı kısmen devraldı

NATO üyeleri hafta başından bu yana devam eden tartışmaların ardından, ittifakın Libya'da uçuşa yasak bölge uygulamasının komutasını üstlenmesinde karar birliğine vardı. Ancak ABD, İngiltere ve Fransa'nın sivilleri koruma amaçlı operasyonu devam edecek.

Abone ol

NATO üyeleri hafta başından bu yana devam eden tartışmaların ardından, ittifakın Libya'da uçuşa yasak bölge uygulamasının komutasını üstlenmesinde karar birliğine vardı.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen ittifakın sorumluluğunun şimdilik uçuşa yasak bölge uygulaması ile sınırlı olacağını açıkladı.

Rasmussen bu arada Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere ve Fransa'nın sivilleri koruma amaçlı operasyonunun da devam edeceğini söyledi.

Genel Sekreter NATO'nun bu görevi de devralması için görüşmelerin devam edeceğini sözlerine ekledi.

Bu gelişmeden, Türkiye'nin itiraz ettiği iki noktadan birinde sonuç aldığı anlaşılıyor.

Zira Ankara NATO'nun sadece uçuşa yasak bölge uygulamasının denetiminden sorumlu olması gerektiğini, yani saldıran taraf olmaması gerektiğini savunuyordu.

Ancak Ankara NATO ile mevcut koalisyonun paralel operasyonlar yürütmesine de karşı çıkıyor, NATO'nun komutayı devralması için koalisyonun yürüttüğü harekatın son bulmasını talep ediyordu.

Rasmussen'in açıklamalarından, bu itirazın kabul görmediği anlaşılıyor.

NATO'nun komutayı devralma kararının ardından, Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Birleşik Arap Emirlikleri'nden uçakların da uçuşa yasak bölge uygulamasına katılacağını açıkladı.

Birleşik Arap Emirlikleri Katar'ın ardından harekata katkıda bulunmaya karar veren ikinci Arap ülkesi oldu.