BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Nato, Karzai'nin akrabasını öldürdü

Afganistan'ın güneyindeki operasyon esnasında Cumhurbaşkanı Hamid Karzai'nin bir akrabasının Kandahar'daki evinde 'yanlışlıkla' vurulduğu açıklandı.

Abone ol

Nato askerlerinin güney Afganistan'daki operasyonu esnasında Afgan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai'nin bir akrabasının 'yanlışlıkla' öldürüldüğü açıklandı.

Gece saatlerinde düzenlenen baskın sırasında Kandahar kentinin Dand bölgesinde evinde bulunan Yar Muhammed Han vurularak öldürüldü.

Nato, olayın soruşturulduğunu söylüyor.

Geçen hafta başkent Kabil'de sokaklara dökülen yüzlerce Afgan gösterici yabancı güçlerin yol açtığı sivil ölümlerini protesto etmişti.

Cumhurbaşkanı Karzai'nin kardeşi ve Kandahar bölgesinin Konsey Başkanı olan Ahmed Veli Karzai, ''Evin yakınlarında Nato askerlerinin operasyonları sürüyordu. Yanlışlıkla vuruldu. Hedefte değildi.'' dedi.

Bu son olay, Afganistan'ın doğusunda yer alan Kunar bölgesinde Amerikan güçlerinin yanlışlıkla dokuz çocuğu öldürmesini izliyor.

Cumhurbaşkanı Karzai, çocukların ölümüne öfkeyle tepki vermişti.

Kandahar'da öldürülen kişi farklı kaynaklarca ya Cumhurbaşkanı Karzai'nin kuzeni, ya da Cumhurbaşkanı'nın babasının kuzeni olarak adlandırılıyor.

Karzai'nin sözcüsü, Afganistan Cumhurbaşkanı'nın öldürülen kişiyi şahsen tanıdığını ve aynı köyden geldiklerini söyledi.

Sözcü, ''Cumhurbaşkanı Karzai, son derece üzgün. Öldürülen her masum sivil Cumhurbaşkanı için üzücü bir durum.'' diye konuştu.

Afganistan'da geçen yıl öldürülen sivillerin bilançosu rekor seviyeye ulaştı. 2010 yılında 2700'ü aşkın sivilin can verdiğini açıklayan yetkililer, bir önceki yıla oranla bu rakamın yüzde 15'lik bir artışa işaret ettiğine dikkat çekti.

Birleşmiş Milletler, toplam sivil ölümlerinin yüzde 75'inden Taliban'ı suçlarken, Afgan ordusu ve Nato'yu sivil ölümlerinin yüzde 16'sından sorumlu tutuyor.