BIST 10.046
DOLAR 32,36
EURO 34,74
ALTIN 2.410,46
HABER /  GÜNCEL

Nasreddin Hoca bağnaz değil

Cumhurbaşkanı Sezer Nasreddin Hoca şenlikleri dolayısıyla mesaj yayınladı.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Nasreddin Hoca'nın ''toplumsal yaşamın gerçeklerinden yola çıkarak, her türlü ön yargıya ve bağnazlığa karşı durduğunu, gerçekçi, hoşgörülü, umutlu olmayı öğütlediğini'' belirtti.

Sezer, Akşehir'de düzenlenen Uluslararası Nasreddin Hoca Şenlikleri dolayısıyla yayımladığı mesajda, toplumların tarih boyunca elde ettikleri birikimleri sonucu oluşan, toplumsal yaşama yön veren, uygarlıkların gelişme sürecinde belirleyici rol oynayan kültürün, toplulukları ulus yapan temel ögelerden olduğunu belirterek, uygarlığın gelişimine yadsınamaz katkıda bulunan Türk Ulusu'nun, binlerce yılda oluşan zengin kültürel ve tarihsel mirasına sahip çıkarak, geçmişini unutmadan geleceğe yöneldiğini, tarihe mal olmuş kişiliklerin yaşatılmasına ve iletilerinin bugünlere ulaştırılmasına büyük önem verdiğini dile getirdi.

Sezer, mesajında şunları kaydetti:''Yalnızca yaşadığı dönemi değil, yüzyıl boyu Anadolu halkının benimsediği yaşam biçimini, güldürü, eğlenme, övgü ve yergi becerilerini ortaya koyan Nasreddin Hoca, zengin kültür mirasımızda seçkin yeri bulunan, tüm dünyada saygınlık kazanmış önemli bir kişiliktir.

Türk insanının güldürü anlayışının en büyük temsilcisi Nasreddin Hoca, yalın anlatımı, hazırcevaplığı, kıvrak zekası, bilgeliği, doğruluğu ön plana çıkaran, insanları öz eleştiri yapmaya yönelten nükteleri, anlamlı öğretiler içeren fıkraları ile tanınmış ve sevilmiştir.

Nasreddin Hoca, toplumsal yaşamın gerçeklerinden yola çıkarak, her türlü ön yargıya ve bağnazlığa karşı durmuş, gerçekçi, hoşgörülü, umutlu olmayı öğütlemiştir.
Anadolu insanının özelliklerini temel alarak, insanın özünü yakalaşan, Türk güldürü sanatını evrensel boyuta taşıyan, bugün birçok dile çevrilen kitaplarıyla çok sayıda ülkede tanınan Nasreddin Hoca, ulusal kimliğinden sıyrılarak, dünyanın ortak kültürel mirasındaki yerini almıştır.''