BIST 10.320
DOLAR 32,21
EURO 34,74
ALTIN 2.449,36
HABER /  GÜNCEL

Napoléon'un mektubu 187.500 euroya satıldı

Fransa İmparatoru Napoléon Bonaparte'un "Kremlin'i ayın 22'sinde saat 03'te havaya uçuracağım" mesajını yazdığı, 200 yıllık mektup bugün Paris yakınlarında açık artırmaya çıkarıldı ve tahminlerin 10 katından fazlasına alıcı buldu.

Abone ol

Fransa İmparatoru Napoléon Bonaparte'un "Kremlin'i ayın 22'sinde saat 03'te havaya uçuracağım" mesajını yazdığı, 200 yıllık mektubu bugün Paris yakınlarında açık artırmayla satışa çıkarıldı ve önceden tahmin edilen miktarın on katından fazlası olan 187.500 euroya alıcı buldu.

Mektupları satışa çıkaran Osenat müzayede salonunun müdürü Jean-Christophe Chataignier, 'son derece ender' diye nitelediği şifreli mektubun 10-15 bin euro arasında alıcı bulacağını düşünüyordu. Mektubun Paris'te mektup ve el yazmaları üzerine uzmanlaşan bir müze tarafından satın alındığı öğrenildi.

Napoléon'un Rusya'ya yönelik başarısız işgalinden kalan 20 Ekim 1812 tarihli, "Nap" imzalı ve şifreli mektup, Paris'te bulunan dışişleri bakanı Hugues-Bernard Maret'ye gönderilmiş.

Mektup, birkaç gün sonra Paris'te deşifre edilmiş olan metinle birlikte satıldı.

Napoléon Bonaparte, mektubunda Rusya seferinde yaşadığı sıkıntıları açıkça dile getiriyor, "Fransız ordusunun hastalıklar, soğuk ve açlıkla boğuştuğunu ve Moskova'dan çekilmekte olduğunu" anlatıyor.

Napoléon, mektubunda "süvarilerimin üstü başı paramparça, çok sayıda at ölüyor. En kısa zamanda yenileri alınsın." diyor.

Fransız İmparatoru, sonunda sözünü tutmuş ve ordusuyla birlikte geri çekilmeden önce, Kremlin'in duvarlarını ve kulelerini havaya uçurmuştu.

Rusya yenilgisi Napoléon'un iktidarında da çöküşü başlatmış, iki yıl sonra İmparatorluk tahtını bırakan Napoléon Bonaparte, Elba adasına sürgüne gönderilmişti.