BIST 10.046
DOLAR 32,25
EURO 34,64
ALTIN 2.412,15
HABER /  GÜNCEL

Nakil yüz doktoru bile şaşırttı

Akdeniz Üniversitesi'nde hafta sonu gerçekleştirilen mucize ameliyatın doktoru ayrıntıları anlattı.

Abone ol

İki gündür Türkiye'nin en çok konuşulan , en önemli adamı o.

İlk yüz naklini ile iki kol ve bacak naklini aynı anda yaptı. Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, henüz 41 yaşında...

Özkan, mesleğinin zirvesinde, kendisinin 'tavan' diye tarif ettiği ameliyatı yaptı. Ameliyattan sonraki ilk güne Atilla Kandır'a nakledilen bacağı alarak başladı. Onu, nakillerin başarıyla sonuçlanıp sonuçlanmadığını göreceği gergin günler bekliyor.

Milliyet'e konuşan Özkan, içinde bulunduğu ruh halini 'mutlu ve endişeli' sözleriyle özetledi:

"Çok mutluyum. Ama endişeliyim de. Bir yıl boyunca da böyle olacak. Birine faydalı olmak, bir işin ilkini yapmak istiyorsunuz ama işin başarısız olma ihtimali de var. Her basamakta ayrı bir risk. Birinci gün, onuncu gün, üçüncü ay, birinci yıl.

ÇOK ZOR AMELİYAT

 Bu, tavandır! En zor ameliyat denir ya... Tabii yapılamayan da ameliyatlar var, mesela kanser vakalarında. Bu yapılabilir ama fantastik bir ameliyat. Özlenen Hanım (Özkan) ile hazırlıkları yapıyorduk. Tam yüzü aldım, göz göze geldik. İkimiz de "Çok farklı bir his" dedik. Hiçbir şeye benzemiyor. Bunu ilk yapan biz olmasak çok üzülecektim."

Prof. Özkan, nakil öncesi çalışmalarına ilişkin ise şunları kaydetti:

"Kadavra üzerinde çalışıyoruz bir kere. Sürekli literatür tarıyoruz, yurt dışındaki hastaları takip ediyoruz. Ne gibi problemler yaşayabileceğinizi kestirmeye çalışıyorsunuz. Bu fıtık ameliyatı gibi durağan bir ameliyat değil çünkü, 10 gün sonra hasta iyileşti bitti diyemezsiniz. Bakım ameliyat dün oldu, bugün basın toplantısı yapma ihtiyacı hissettim. On gün boyunca da bilgi vermek durumundayım.

UYUMUYORUM

Bu çok önemli değil ama bayağıdır uyumuyorum. Her telefonda biraz sıkıntıya gireceğiz bir süre.

BEKLEDİĞİMDEN GÜZEL OLDU

Yüz nakli yapılan hastanın durumu ise Prof. Özkan'ın tüm yorgunluğunu aldı0

"Ödem var ama 15 gün boyunca inecek. Beklediğimden çok daha güzel oldu. Belki doku şeklinden, belki başka nedenden yüz Uğur'a çok iyi uydu. Her ameliyata güzel oldu denir, ama tahminimden de güzel oldu. Ahmet Kaya'nın yüzü Uğur Acar'a nakledilmeden önce, Acar'ın yüzü tamamen, yalnızca gözleri kalınacak şekilde alındı. Eğer yeni yüzü uyum sağlamazsa, eski haline dönmesi mümkün olmayacak. Çünkü o alınan yüz, artık işlevsiz."

SAKALI BİLE ÇIKACAK

... Eğer işler yolunda gider ve uyum sağlarsa, yepyeni bir yüzü olacak. Mimiklerini kullanacak, sakalı çıkacak, tıraş bile olabilecek."

BACAĞI ALDILAR

Kol ve bacak nakli yapılan hastanın nakledilen bacağının geri alınmasıyla ilgili ise şu bilgileri verdi:

"Yüz nakli hastamızın şu ana kadar en ufak problemi olmadı. Ama kol ve bacak nakli yaptığımız hastamızda bir dolaşım problemi yaşandı. Kollarda şu an için bir sorunumuz yok. Ancak hastaya daha fazla yük vermemek için bacağını almak zorunda kaldık."

GERİYE DÖNÜŞ İMKANSIZ

Kolda çok problem yok, eskisine dönmemiz kolay. Ama yüzün telafisi yok. Eskiye döndürmek hemen hemen imkansız.

DÜNYA TÜRKİYE'Yİ KONUŞUYOR

Türkiye'nin, dünyada ilk kez aynı anda bacak ve 2 kol nakli ile yüz nakli ameliyatını gerçekleştirmesi, dünya basınında geniş yankı buldu. Gazeteler ve televizyonlar konuşla ilglii haberlerde şu başlıkları kullandı:

-The Washington Post: Türk hastanesi dünyanın ilk üçlü uzuv ve yüz naklini gerçekleştirdi.
- CBS: Türk hastanesi üçlü uzuv naklini gerçekleştirdi.
- The Guardian: Türk hastanesi üçlü uzuv naklini gerçekleştirdi.
- The Daily Telegraph: Cerrahlar ilk üçlü uzuv naklini gerçekleştirdi.
- The Independent: İlk üçlü uzuv nakli Türkiye'de.
- The Daily Mirror: Dünyanın ilk üçlü uzuv nakli Türkiye'de.
- Arap News: Cerrahlar Türkiye'nin ilk yüz naklini gerçekleştirdi.
- Al Arabiya: Türk hastanesi üçlü uzuv nakli ve yüz naklini gerçekleştirdi.
- The Taiwan News: Türk hastanesi üçlü uzuv naklini gerçekleştirdi.