BIST 8.887
DOLAR 32,34
EURO 35,11
ALTIN 2.239,15
HABER /  DÜNYA

Nafaka süresi Avrupa'da ne kadar? Almanya, Fransa, Hollanda, Belçika...

TÜRKİYE'de nafaka ömür boyu sürebiliyor, peki Almanya, Fransa, İngiltere, Hollanda başta olmak üzere bu ülkelerde nafaka kaç yıl ödeniyor.

Abone ol

Türkiye'deki nafaka süresinin ömür boyu ödenmesine yerine 5 yıla indirilmesi yönünde kanun teklifi hazırlandı. Bu teklif yasalaşırsa ömür boyu nafaka 5 yılla sınırlanacak. Nafaka alan kişinin 5 yıl sonra durumu düzelmemişse devlet nafakayı ödemeye devam edecek. Peki Avrupa ülkeleri ve ABD'de nafaka kaç yıl ödeniyor dersiniz. İşte dünya ülkelerindeki durum:

ALMANYA’DA nafakanın süresi; yaş, sağlık durumu, iş, eğitim, müşterek çocuğun bakımı ve hakkaniyet ilkesinin dikkate alınması sonrasında belirleniyor ve süreli veya süresiz olabilir. Nafaka alan eş, meslek edinmekle sorumlu tutulabiliyor.

İNGİLTERE’DE NAFAKA SÜRESİ:  Nafaka hükümleri konusunda hakimin çok geniş bir takdir yetkisi var. Mahkeme ödemelerin ne zaman başlayacağını ve ne zaman sona ereceğini kendisi takdir ediyor.

BELÇİKA’DA NAFAKA SÜRESİ : Yoksulluk nafakasının süresi, kural olarak, evlilik süresini geçememektedir.

HOLLANDA’DA NAFAKA SÜRESİ : 5 yıldan az süren evliliklerde, nafaka evlilik süresiyle sınırlı. 5 yılın üzerindeki evliliklerin boşanmayla sonuçlanması halinde nafaka yükümlülüğü en fazla 12 yıl sürebiliyor.

AVUSTURYA’DA NAFAKA SÜRESİ : boşanmada kusur durumuna bakılıyor. Kusurlu veya ağır kusurlu taraf, belli şartlarda boşanmadan sonra nafaka ödüyor. Kural olarak, nafaka bir süreye bağlı olmadığı gibi nafaka miktarı da belli bir süre sonra indirilemiyor. Kusura dayalı olmayan boşanmalarda ise nafaka belli bir süreye tabi.

ABD’DE NAFAKA SÜRESİ : ABD'nin bazı eyaletlerinde "Hastalıkta ve sağlıkta, ölünceye kadar" yemini çiftler boşansa bile hakikaten ölünceye kadar geçerli oluyor. Çünkü süresiz nafaka, ancak taraflardan birinin ölümüyle son buluyor. New Jersey, Connecticut, Vermont, Kuzey Carolina, Batı Virginia, Florida, ve Oregon'da geçerli olan uygulamaya göre çalışamayacak durumdaki taraf ömür boyu nafaka alırken, yükümlü taraf emekli olduktan sonra ve hatta sosyal yardımla yaşasa bile ödemeye devam ediyor.

FRANSA NAFAKA SÜRESİ : Genelde bir kereye mahsus olmak üzere yüklü bir miktar nafaka ödeniyor. Ödenecek tutarı mahkeme belirliyor. Bu toplu nafaka hakim taktiri ile 8 yıla kadar uzayabilen bir ödeneme planına bağlanabiliyor. Çok önemli istisnalar haricinde nafakayı ödemekle yükümlü kılınan tarafın maaşına sonradan zam yapılsa bile kesinlikle değiştirilmiyor. 

POLANYA NAFAKA SÜRESİ  : Boşanma sürecinde çok kazanan taraf diğerine nafaka ödüyor. Buna ayrılık nafakası deniyor. Boşanma gerçekleştikten sonra nafaka ödemesi bitiyor. 

BU FOTO GALERİYE BAKIN
Nafaka süresi 5 yıla iniyor! Diğer ülkelerdeki nafaka süresine bakın
Foto Galeri Nafaka süresi 5 yıla iniyor! Diğer ülkelerdeki nafaka süresine bakın Galeriye Gözat