BIST 10.277
DOLAR 32,28
EURO 34,80
ALTIN 2.380,27
HABER /  MEDYA

Müslümandan züppe olur mu?

Sabah Gazetesi yazarı Emre Aköz'den 'hocası' Hilmi Yavuz'a kuşatıcı soru: Alafranga züppe olur da müslüman ve milliyetçi züppe olmaz mı?

Abone ol

Zaman Gazetesi'ndeki köşesinde 'Cumhuriyet tipi Alafranga züppeler' nitelemesiyle özeleştiri yapıp iğneyi kendi kuşağına batıran Hilmi Yavuz'a öğrencisi Emre Aköz'den kuşatıcı bir soru geldi: "Müslüman züppe olamaz mı? Ya Milliyetçi züppe? Kemalist aylaklar yok mu bu toplumda?"

Boğaziçi Üniversitesi'nde okuduğu yıllarda Hilmi Yavuz'un öğrencisi olan Emre Aköz, bugünkü yazısında 'züppelik' kavramının ille de Batı'ya öykünmekle özdeşleştirilemeyeceğine dair bir soru ortaya attı ve şöyle yazdı:  

Zaman gazetesindeki yazılarında, Türk romanı üzerine düşünmeye devam ediyor Hilmi Yavuz... Son olarak, Ahmet Hamdi Tanpınar, Oğuz Atay ve Yusuf Atılgan'dan söz ederek, "alafranga züppeleri" ve "alafranga aylakları" yazdı.

(Ben lafı başka yere getireceğim için Hilmi Hoca'nın yazılarını özetlemiyorum...)
Benim Yavuz'a bir/kaç sorum var:

Hilmi Yavuz
ne yazmıştı?

"Bu kuşak, bizim kuşağımızdır ve artık aradan uzun yıllar geçmişken, bir özeleştiri yapma zamanımız gelmiştir" diyen Yavuz'un yazısını okumak için


Niye sürekli "alafranga" züppelerden söz ediyoruz? Bizde bir kişinin "züppe" olarak nitelenmesi için, ille de Batı'ya öykünmesi, Batı kültürünü sorgusuz sualsiz taklit etmesi (ve benzeri haller) mi gerekir? Alaturka züppelerimiz ve alaturka aylaklarımız yok mu?
Mesela Müslüman züppe olamaz mı? Ya Milliyetçi züppe? Kemalist aylaklar yok mu bu toplumda?
Büyük Türkçe Sözlük, züppeyi şöyle tanımlıyor:
1) Giyinişte, söz söyleyişte, dilde, düşünüşte toplumun gülünç ve aykırı saydığı yapmacıklıklara ve aşırılıklara kaçan.
2) Seçkin görünmek için, bazı çevrelerdeki düşünceleri benimseyen, hayranlık duyan ve onlar gibi davranmaya özenen, snop...
Bu tanıma uyan Müslümanlar, milliyetçiler, Kemalistler var mıdır? Gündelik hayatta ya da edebiyatta bu tanıma uyan tipler kimlerdir?
Yoksa yok... Varsa, Hilmi Yavuz Hoca'dan isim bekliyorum!

Hilmi Yavuz'un bu soruya nasıl bir yanıt vereceği merak konusu...