BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,90
ALTIN 2.440,93
HABER /  GÜNCEL

Mursi'nin mahkemeye çıkıp çıkmayacağı belirsiz

Mısır'ın devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin yargılandığı davada bugünkü duruşmaya gelemeyebileceği açıklandı. Yetkililer, kötü hava şartlarından dolayı helikopter yolculuğunun yapılamadığını söylüyor.

Abone ol

Mısır'ın devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin bugün Kahire'de bir mahkemede yeniden yargıç önüne çıkması bekleniyordu, fakat yetkililer hava muhalefetinin İskenderiye'deki cezaevinden getirilmesini engellediğini söylüyor.

Mursi'yle birlikte yargılanan diğer 14 sanık ise geniş güvenlik önlemlerinin alındığı mahkemeye helikopterle getirildi.

Mursi ve Müslüman Kardeşler'in önde gelen diğer 14 üyesi Aralık 2012 tarihinde cumhurbaşkanlığı sarayı önünde protestocuların ölümüyle sonuçlanan şiddet olaylarını teşvik etmekle suçlanıyor.

Mısır'ın demokratik seçimlerle işbaşına gelen ilk cumhurbaşkanı olan Muhammed Mursi, muhaliflerinin geniş çaplı protesto eylemlerini takiben Mısır ordusu tarafından görevden indirilmişti.

Mursi'nin çoğunluğu Müslüman Kardeşler taraftarı olan destekçileri, cumhurbaşkanlığına geri dönmesi talebiyle protesto eylemelerini sürdürüyor.

Son olarak geçen Cuma günü Müslüman Kardeşler yandaşları ile polis arasında çıkan olaylarda Mısır çapında en az 11 kişi öldü.

Bugünkü duruşma öncesinde mahkemenin görüldüğü Ulusal Polis Akademisi üç ayrı güvenlik kordonuyla çevrildi.

Muhammed Mursi hakkında savcılığın hazırladığı dosyada şiddete teşvik suçlamasının yanısıra yolsuzluk ve yabancı militanlarla bir terör kompolosuna dahil olmak gibi başka iddialara da yer veriliyor.

İnsan hakları örgütleri, Mursi'ye yöneltilen suçlamalardan bazılarını 'akıl almaz derecede saçma' diyerek eleştiriyor.

Mursi'nin bundan önceki ilk duruşması Kasım ayının başlarında yapılmış ve demir parmaklıklar ardından mahkeme yargıçlarına seslenen Muhammed Mursi halen cumhurbaşkanı olduğunu ve kendisini tutuklayanların yasaları çiğnediğini söylemişti.

Devrik lider mahkemenin meşru olmadığını savunuyor.