BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

Mursi taraftarları meydanlarda

Mursi taraftarları, Savunma Bakanlığı önünde gösteri yapıyor. Ordu, bakanlık etrafında tanklarla barikat kurdu.

Abone ol

Mısır'da seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin ordu tarafından görevinden uzaklaştırılmasını protesto eden binlerce halk, Rabiatul Adaviyye ve Ramses meydanlarından hareket ederek, Mısır Savunma Bakanlığı önüne ulaştı.

TANKLARLA BARİKAT OLUŞTURDULAR

Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı Abdulfettah El Sisi aleyhine slogan atan Mursi taraftarları, Mursi'nin görevine iade edilmesini istiyor. Binlerce kişinin geldiği Savunma Bakanlığının etrafında, tanklarla barikat oluşturuldu.

El İttihadiye Sarayı denilen Cumhuraşkanlığı Sarayı önündeki oturma eylemleri de devam ediyor. 

Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanında toplanan Mursi taraftarlarının gösterileri devam ediyor.

Mısır'da darbeye karşı Muhammed Mursi 'ye destek amacıyla ülkenin dörtbir yanından toplanan halk, "seferberlik" adı altında 4 meydanda bir araya geldi.

Başta başkent Kahire'nin Rabiatul Adaviyye ve Nahda meydanları olmak üzere ülke genelinde düzenlenen gösterilere yüzbinlerce halk katıldı.

Rabiatul Adaviyye meydanında 30 Haziran tarihinden bu yana Mursi'ye destek vermek üzere bekleyişlerini sürdüren halkın sayısı, her geçen gün artıyor.

Mısır Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı Abdulfettah Es Sisi aleyhine "İrhal" git şeklinde slogan atan göstericiler, iftarı birlikte açtılar. Meydanda bulunanlar Mısır'ın meşru cumhurbaşkanın Mursi olduğunu söyleyerek, Mursi'nin göreve iade edilmesi ve ordunun darbeci tavrını bırakması için gerekirse ömürlerinin sonuna kadar meydandan ayrılmayacaklarını ifade ediyorlar.

Kahire'deki diğer gösteri alanı ise 84 kişinin ölümüyle sonuçlanan halk üzerine ateş açılması olayının yaşandığı Cumhuriyet Muhafızlar Karargahı önünde oldu. Çok sayıdaki gösterici, karargah önünde oturma eylemi yaptı. Göstericiler oruçlarını oturma eylemini bozmadan kurdukları sofralarda açtı.

Kahire Üniversitesinin önündeki Nahda meydanına ise binlerce gösterici akın etti. Nahda meydanında Mursi'ye destek veren halk, burada iftar açıp topluca akşam ve teravih namazlarını kıldı, Ramses meydanında toplanan bir grup gösterici ise oturma eylemi yaparak birlikte iftar açtılar.

MISIR'DA GÜN BOYU YAŞANANLAR...

Mısır'da günboyu yaşanan gelişmeler... HABERİ OKU

/>

KAHİRE'YE TRENLERLE GELDİLER

Yasallığı Destekleyen Ulusal Koalisyon Komitesi'nin, değşiik şehirlerde Mursi'yi destekleyenlerin Kahire'ye gelerek Rabiatul Adeviyye, Nahda, Cumhurbaşkanlığı Sarayı ve Devlet Televizyonu önündeki meydanlarda toplanma çağrısı üzerine halk, sabah saatlerinden itibaren toplanmaya başladı.

Ancak, şehirlerarası karayolundan ulaşımının askerler tarafından engellenebileceği ihtimali üzerine halk, tren yolculuğunu tercih etti. Akşam saatlerinden itibaren Kahire'ye trenle ulaşmaya başlayan halk, garın önündeki Ramses meydanında toplandı. Birkaç saatte sayıları onbinleri bulan Mursi taraftarları, garın önündeki alanı doldurarak, buradaki trafiği kesti.

Toplanma çağrısı yapılan alanlar arasında bulunmayan Ramses meydanı, Mursi taraftarlarının toplanma alanlarından biri haline geldi. Buradaki meydana sığmayan halk, Kahire'nin en önemli köprüsü konumundaki 6 Ekim köprüsü üzerini de doldurarak, Mursi resimleri ve pankartlarla deteklerini sürdürüyor.

Ramsem meydanı, darbe destekçilerinin toplandığı Tahrir meydanına sadece 1 kilometre mesafede.

Halen, Kahire'deki Rabitul Adeviyye, Nahda, Cumhuriyet Muhafızları Karargahı önü ve Ramses meydanlarını dolduran yüzbinlerce halk, Mursi'nin göreve iadesini talep ediyor.

ADEVİYE MEYDANI'NDAN CANLI YAYININ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

İSKENDERİYE'DE GÖSTERİLER SÜRÜYOR

Ülkenin ikinci büyük kenti İskenderiye, kanal kentleri Süveyş, İsmailiye ve Port Said'de de Mursi'ye destek gösterileri düzenlendi. Batıda yer alan Marsa Matruh ile Kahire'nin güneyine düşen Beni Suef, Luksor, Asvan, Asyut gibi kentlerde binlerce kişi Mursi'ye destek verirken darbeyi de kınadı.

Kuzey Sina'nın Ariş kentinde ise binlerce kişi Mursi'ye destek veren gösteriler yaparken, askeri darbenin ülkeye verdiği zararı protesto ettiler. Ariş'te geçen hafta Mursi'ye destek veren Bedevi kabilelerinin valiliği işgal etmesinin ardından askerler tarafından kapatılan valilik binasının halen açılmadığı bildirildi.

TAHRİR'DE İFTAR VE TERAVİH

Ordunun yönetime el koymasından üç gün önce Tahrir'de toplanan ve "Baltacılar" olarak bilinen göstericiler, Mursi'nin görevden alınması ve askerin göreve gelmesini talep etti. 3 Temmuz'da Cumhurbaşkanının görevden alınması, anayasanın askıya alınması ve Meclisi Şura'nın kapatılmasının ardından birkaç gün daha eylemlerini sürdüren göstericiler, üç gün önce eylemlerini bitme noktasına getirdi.

Sabah namazı kılan Mursi destekçisi halkın üzerine ateş açılarak 84 kişinin öldürülmesi olayının ardından Tahrir meydanındaki göstericiler, meydanı boşalttı. Tahrir'de bir grup baltacı ve daha önce kurulan çadırların dışında başka kimse kalmadı.

Ordu destekçisi gençlerin oluşturduğu Temerrüt Hareketi, sessizliğe bürünen Tahrir'de iftar çağrısı yaptı. Bugün Tahrir meydanında toplanan ordu taraftarları binlerce gösterici, kurulan masalarda iftar yaptı, akşam ve teravih namazlarını toplu kıldı.

Mursi taraftarlarının başkent Kahire'nin 4 büyük alanında sürdürdüğü gösteriler devam ederken, Mursi karşıtları sadece Tahrir meydanında gösteri yapıyor.

Bu arada Tahrir'e bir kilometre uzaktaki Ramses meydanında toplanan Mursi taraftarlarının sayısı her geçen saatte daha da artmaya başladı. Buradaki halkın yoğunluğu nedeniyle trafik aksamaya başladı. Mursi taraftarlarının arttığı Ramses meydanının ordu taraftarlarının bulunduğu Tahrir'e yakın olması nedeniyle gergin bekleyiş sürüyor.

VİZE UYGULAMASI BAŞLADI

Öte yandan Mısır'daki askeri darbenin ardından yönetimin Suriyeli mültecilere yönelik yeni tavrı Uluslararası İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) tarafından eleştirildi. HRW, Mısır yönetiminden BM'nin mülteciler için koyduğu kriterlere uymasını istedi.

Mısır'da askeri darbenin ardından Suriye'den Mısır'a gelen bir uçak, güvenlik ve gelenlerin vizesiz olduğu gerekçesiyle geri çevrilmişti.

Suriye'den Mısır'a gelen birçok mülteci, Mısır ile Suriye'nin karşılıklı vizesiz seyahat anlaşması olduğu halde Mısır'a sokulmamıştı.