BIST 9.717
DOLAR 32,47
EURO 34,93
ALTIN 2.434,92
HABER /  EKONOMİ

Murat Ülker'den dev yatırım müjdesi!

Yıldız Holding, pladis’i global rekabette güçlendirmek için Türkiye’ye 5 milyar lira yatırım yapacak. Murat Ülker, ayrıca büyük bir Ar-Ge merkezi kuracakları müjdesini de verdi.

Abone ol

United Biscuits’i satın aldıktan sonra esas işi olan bisküvi, çikolata ve kek pazarında global konumunu daha da güçlendirmek amacıyla bu alanlarda faaliyet gösteren şirket ve markalarını pladis çatısı altında toplayan Yıldız Holding, global rekabete de Türkiye’den hazırlanıyor.

pladis’in özellikle çikolata konusundaki merkez üssünün Türkiye olacağını belirten Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, Gebze’de büyük bir Ar-Ge merkezi kuracakları müjdesini de verdi.

"ALAMADIK AMA TECRÜBE EDİNDİK"

Türkiye’den bir grup gazeteciyi, pladis’in Londra Ofisi’nde ağırlayan Ülker, global şirket olma hayallerinin 1970’lerde İngiltere’de atıldığını hatırlattı. Ülker, “1970’lerin sonunda İngiltere’de fabrika gezmiştik. O zamanlar Ortadoğu’ya ihracatımız yeni yeni başlamıştı. Bu fabrikaları görünce, “Biz de daha büyük bir yolculuğa çıkmalıyız dedik. Sonra 90’larda Amerikalı bisküvi devi Nabisco’un doğu kanadı satılıyordu, gittik teklif verdik. Alamadık ama, tecrübe edindik. O tecrübeler bugün bizi buralara taşıdı. Şimdi ise, global pazarın en aktif ve en hızlı büyüyen şirketi olmak için çalışıyoruz” dedi.

pladis’in büyümesinin ana üssünün de Türkiye olacağını vurgulayan Murat Ülker, 2021 yılı hedefleri ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Ülker, şu noktaların altını çizdi:

"Dün Londra’daki Mc Vitie’s fabrikasını gezdiniz. CEO’muz Cem Karakaş size brifing verdi. Ben genel olarak bu pladis fikrine nereden ve niçin geldik onu anlatacağım.

Türkiye ve çevre coğrafyalar maalesef çok zor günlerden geçiyor. 15 Temmuz gecesi uçurumun kenarına gelmek hepimize büyük bir travma yaşattı ama sivil halkın yardımıyla ve dayanışmasıyla bu hain kalkışmanın başarısız olması en büyük kazancımız oldu. FETÖ başaramadı ve kurtulduk milletçe. Bu konuda bize önderlik eden Cumhurreisimize, TBMM'ne ve başbakanımıza müteşekkiriz. Türkiye güçlü bir ülke. Ben gelecek günlerimizin çok daha aydınlık olacağına inanıyorum. Ben doğduktan hemen sonra 1960 darbesi oldu. Zor günler yaşandı. Sonrasını biliyorsunuz siz de; başka zor günler de geçirdik. Ama hepsinden sonra hep güzel günler yaşadık. Bunu da çok çalışarak yaptık. Gene öyle olacak. Bugünlerde Türkiye’nin geleceği için hepimizin her zamankinden daha fazla işimize sahip çıkmamız ve sarılmamız gerekiyor. Biz de bunu yapıyoruz.



"BUNLARI PAYLAŞMAK BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ"

Yani dünyanın her yerinde bulunan tüm şirketlerimiz ve varlıklarımızın sahibi Türkiye'de mukim Ülker Ailesi’dir. Bu şirketlerin hepsi Türk şirketidir. 1944’te kurulan Ülker ise, yüzde 42,73’ü İstanbul Borsası’nda halka açık olup yüzde 57,27’si ailemize aittir.

Aslında tam da bu sebeple bu daveti gerçekleştirmek istedik. Bizim 10 yönetim bölgemiz var. Dün arkadaşlarım size anlattılar. Şimdi İngiltere'deyiz. Türkiye zaten bizim yurdumuz. İnşallah diğer 8 bölgeyi de ziyaret etmek nasip olur. Sizlere işimiz nasıl gidiyor bundan sonra neler yapacağız anlatmak istedik. Sizler bizim iş paydaşlarımızsınız bunları sizlerle paylaşmak bizim için çok önemli.



Tüm Türkiye sizin kaleminiz sayesinde işimizle ilgili bilgi sahibi oluyor.

Ben fiziksel bir merkez konseptine inanmıyorum. Özellikle yönetim ekibi olarak çok sık seyahat ediyoruz. Hemen hemen tüm ofislerimizde çalışıyoruz. Her yer bizim ofisimiz, taksiler bile… Geçen seneki ajandama baktım da 17 ülke gezmişim, 400 küsür saat uçmuşum, dünyayı neredeyse 8 kere dolanmışım demek bu… Farklı yerler görmek, insanlar tanımak tabii ki çok güzel ama insan doğduğu yeri özlüyor. Ben memleketimi özlüyorum… Her sabah İstanbul’da uyanmayı istiyorum…



"YAŞIM 57 VE 35 YILDIR İŞ HAYATININ İÇİNDEYİM"

Gelelim bizim yolculuğumuza. Bizim global bir şirket olma yolculuğumuz aslında yeni başlamadı. Gözümüz daima dünyada oldu. Kendimizi hep dış rakiplerimizle kıyasladık. Yurtdışında kendimize benchmark’lar oluşturduk. Türkiye’nin 1974 yılında ilk bisküvi ihracatını yapan biziz. Yani bugünün uluslararası açılımlarının hiç biri tesadüf değil. Babam, amcam ve eski çalışanlarımızın yani Ülker Ailesi’nin attığı tohumlar yeşeriyor. İşimizi tesadüflerle değil stratejilerle yönetiyoruz. Sektörümüzde dünya markası olmanın yolu ise şüphesiz küresel yatırımlardan geçiyor. Yaşım 57 ve 35 yılı aşkın bir süredir iş hayatının içindeyim.

Rahmetli babamla çok seyahat ettik. Çok fuara, makine alımına, ortaklık görüşmesine gittik. Türkiye’de daha yurtdışında şirket/marka alımı konuşulmazken biz kalktık Nabisco’nun doğu kanadının alımı için Londra’da görüşmeye gittik. Alamadık ama tecrübe kazandık. İlk yabancı danışmanı şirketinde çalıştıran yine babamdı. Demem o ki, global bir şirket olma hevesi bugün ortaya çıkmış bir hadise değil.



PLADİS'İ NİÇİN KURDUK?

pladis’in, en büyük kapasite ve istihdamı Türkiye’de bulunuyor.

Babamın açtığı yoldan Ülker Ailesi olarak birlikte kurduğumuz “dünya lideri şirket” hayalini gerçekleştirmek için çalışıyoruz. Bir ülkenin özel sektörünün başarısının o ülkenin tanıtımında önemli rol oynadığına inanıyorum. Bizim dünyaya açılmamızın da Türkiye’nin olumlu imajına müsbet katkısı olduğunu düşünüyorum. 1993 yılında ilk yabancı ortaklığımızı yaptık. Şimdiyse, Danimarka’dan Japonya’ya, ABD’den İspanya’ya dünyanın dört bir yanından ortaklarımız var. Yeni kurduğumuz pladis ile 73 milletten 26,000 kişilik bir aile olarak 13 ülkede 36 fabrika ile 4 milyar tüketicinin yaşadığı bir coğrafyada faaliyet gösteriyoruz. Yıldız Holding’de toplam 50.000 çalışanımız 77 fabrikamız var, 100’ün üzerinde ülkede operasyon yönetiyoruz. (Türkiye’de 51 adet fabrikamız var) Ayrıca, global arenada esas işimizde hızla ilerlerken, Türkiye’de bizim için stratejik öneme sahip gıda ve gıda dışı iş alanlarımızda da büyümeye devam edeceğiz.



"BAŞKA BÜYÜK BİR HEDEF DAHA"

Turquality programı sayesinde markalarımız yurtdışında güçlenmeye devam ediyor. Türkiye ekonomisinin son yıllarda gösterdiği istikrar ve kur politikaları ihracatı mümkün kılıyor. Pladis’i niçin kurduk. 2021 hedefleri kapsamında kendimize başka büyük bir hedef daha koyduk, Türkiye’den büyüyen global marka olmak.

Bunun için pladis’i oluşturduk. Global arenada rekabet çok daha keskin, işimiz kolay değil. İşte bu yüzden pladis ile kaynaklarımızı (insan değerlerimizi, birikimlerimizi, üretimlerimizi, vb) bir araya getirdik, tüm gücümüzü birleştirdik. Sektörümüzde dünyanın en hızlı büyüyen şirketi olacağız. İnşallah başaracağız.  



GLOBAL OLMAK NE DEMEK?

Peki global olmak bize ne kazandırıyor? Girişte belirttiğim gibi 73 milletten çalışanımız var. Bu bizim en büyük zenginliğimiz. Hep birlikte çalışıyoruz, her birimizin çorbada tuzu var. Hepimizin farklı kişisel ve profesyonel geçmişleri var. İçimizde çeşit çeşit uzmanlık var. Birbirimize öğrettiğimiz de oluyor, birbirimizden öğrendiğimiz de. Arada tartıştığımız da oluyor tabi ama sonucunda güzel iş çıkıyor. Her bir lokmada dünyaya mutluluk vaat ediyoruz. Dünya çapında AR-GE, üretim, satış ve dağıtım ağlarımız arasında sinerji oluşturuyoruz, verimliliğimizi artırıyoruz. Şirket ve markalarımızın farklı deneyim ve uzmanlıklarını harmanlıyoruz ürün portföyümüzü daha da geliştiriyoruz. 3 global markamız Ülker, McVitie’s ve Godiva’yı farklı pazarlarda, daha çok tüketiciye ulaştırma olanağını elde ediyoruz. Bizim amacımız, Türkiye’nin en büyük gıda şirketini global bir güce dönüştürebilmek. Bunu nasıl yapacağız? Tabii ki markalarımızla…

 "HEDEFİMİZ GLOBAL LİDERLİK"

Ülker, McVities, Godiva gibi ana markalarımızın da sahibi yine Yıldız Holding’dir.

Türkiye’nin en sevilen markası Ülker’i dünyanın en sevilen markalarından biri haline getirerek… Aynı zamanda bünyemizde bulundurduğumuz iki önemli markayı, McVitie’s & Godiva’yı da dünyanın her köşesinde yaygınlaştırarak. Ve bu da Türkiye’de daha fazla ihracat demektir. Peki tüm bunları nasıl gerçekleştireceğiz? Hedefimiz global liderlik. Peki bu hedefe nasıl gideceğiz?

Türkiye ve İngiltere bizim lider olduğumuz iki ana pazar. İngiltere, bisküvi tüketiminin en yüksek olduğu ülkedir. Biz de bu ülkenin Ülker’i gibi olan McVitie’s markasını satın aldık. İngiltere bisküvi ülkesi dedim. Burada McVitie’s ile lideriz ama çikolatada henüz yokuz. Olacağız. İngiltere pazarına Godiva çikolatalarını raflara sokarak ulaşacağız. Bunları da Türkiye’deki fabrikalarımızda üretip, bu pazara sunacağız. İngiltere’de Godiva mağazalarımız var ama büyümek için tüm çeşitlerimizin market raflarında olması gerekiyor.



 "GÜÇLÜ VE ÇEVİK BİR ŞİRKETİZ"

Yeni lanse edilecek global ürünlerimizin üretim üssü Türkiye’dir.

Kuzey Amerika pazarında bisküvi olarak şimdiye kadar yoktuk. Artık McVitie’s ile güçlü bir şekilde Kuzey Amerika pazarına da giriyoruz. Bunlar bizim büyük fırsat alanlarımız. Ayrıca biz bulunduğumuz pazarların yerel tatlarına uygun ürün geliştirip, global markalarımızla bu ürünleri pazara sunacağız. Godiva’yı da perakende de değişik ürün formatları ile raflarda satacağız. Ulaşılabilir premium çikolata markası yapacağız. Ülker, zaten Türkiye ve komşu coğrafyalarda lider marka, Ortadoğu ve Afrika’da liderliğini pekiştireceğiz. Ortadoğu, Afrika ve Asya’daki bazı yerel markalarımızı Ülker’e dönüştüreceğiz. Godiva özellikle Kuzey Amerika, Japonya ve Çin’de lider ve hala büyüyen bir marka. Yeni ürünlerle hem kıta Avrupası’nda, hem İngiltere hem de Amerika’da daha fazla yaygınlaşacak, büyüyecek. Global AR-Ge çalışmalarıyla kısa sürede pek çok ürün yapmayı başardık. Bu bizim önemli bir avantajımız. Güçlü ve çevik bir şirketiz, yeni ürünlerimizi hızlı bir şekilde pazara dağıtıp satabiliyoruz.

Mesela,

1. Ülker Krispi Tırtıklı İngiltere pladis ürünü idi, Türkiye’ye uyarladık.

2. Bizim Albeni Tane Tane de İngiltere pazarına iyi gider dedik. O da McVitie’s Digestives Nibbles oldu. Pek de güzel oldu. Üretimi Türkiye’de yapıyoruz, ürünü ihraç ediyoruz. Türkiye’de yapıp gönderiyoruz, yetişmiyor. Böyle problemlerimiz var çok şükür.

3. Biskrem’i dünyanın tüm diğer ülkelerine taşıyacağız. Global olacak. Biskrem’de bu potansiyeli görüyorum. Şu anda Hindistan’da raflarda yer alıyor. Çin ve Nijerya’da önümüzdeki aylarda yer alacak.

İnsan kaynakları konusuna gelince, çeşitli usullerle karma takımlar oluşturarak bilhassa Türkiye’den genç global yetenekler yetiştiriyoruz.



TÜRKİYE'DE GODİVA ÜRETİP DÜNYAYA SATACAĞIZ

Godiva’yı daha çok tüketiciye tattıracağız dedim. Burada önemli bir nokta var. Bunu yaparken Türkiye’deki çikolata ve bisküvideki uzmanlığımızı ve gücümüzü kullanacağız. Türkiye’yi çikolata üssü yapıyoruz Godiva için. Türkiye’deki fabrika ve teknolojilerimiz yeni. Burada üretilen çikolata çeşitleri tüm dünyaya merkez üssümüz Türkiye’den gönderilecek. Erişilebilir premium çikolata üretimini Türkiye’den yapacağız. Çin’e kadar buradan ürün götüreceğiz. Yani Godiva Belçika markası değil mi? Evet ama insan İngiliz olup Türkiye'de yaşarsa kim olur? Mesela cola’lar nerede üretilirse üretilsin Amerikan markasıdır.

 "YENİ AR-GE MERKEZİ KURUYORUZ ALLAH UTANDIRMASIN"

Türkiye, global olarak tüm AR-GE’mizin kalbi olacak. Gebze’de yeni bir AR-GE merkezi kuruyoruz. Burası dünyanın her yerindeki ekiplere deneyim ve teknik uzmanlık sağlayacak. Buradan çıkan inovatif ürün formülleri dünyanın dört bir yanında üretilecek. Dediğim gibi babamın açtığı yoldan, onun koyduğu ilkelerle Ülker Ailesi olarak dünya lideri şirket olma hayali için var gücümüzle çalışıyoruz. Allah utandırmasın.

Gıda güvenliği ve geleceğine yatırım yapıyoruz. Bunları yaparken tabi gıda güvenliği ve tüketicilerimizin hassasiyetlerine uygun ürün üretme prensibimiz baki. Gıda Güvenliği Kurulumuz tüm Yıldız Holding iştiraklerinde üretilen ürünlerin bu hassasiyetle denetimini yapıyor.



 "GELECEĞİN GIDALARI İÇİN ÇALIŞIYORLAR"

Arkadaşlar, gıdada uluslararası normlar, değişen regülasyonları sıkı sıkıya takip etmenin yanı sıra helal, koşer, vejeteryan gibi farklı tüketici tercihlerine göre ürünlerimizi çeşitlendiriyorlar. Geleceğin gıdalarını çalışıyorlar.

Gıdanın geleceğine sadece şirket içinde değil şirket dışında da yatırım yapıyoruz. Biliyorsunuz Harvard Üniversitesi Toplum Sağlığı Fakültesi’nde babamın adıyla bir merkezimiz var. Sabri Ülker Merkezi. Başında Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil var.

 "YENİ NESLİN BİLİNÇLE YETİŞMESİNE DESTEK OLUYORUZ"

Burada hem Türkiye’den hem de dünyanın farklı yerlerinden bilim insanları toplum sağlığı ve gıdanın geleceği için çalışmalar yapıyor. Türkiye’ye bilgi ve uzmanlık akışı sağlıyoruz. Mayıs ayında bu merkezin İstanbul’da sempozyumu vardı. Sabri Ülker Gıda Araştırmaları Enstitüsü Vakfı sponsorluğu ile yaptık. Bu vakfın çok net bir varoluş sebebi var; dengeli beslenme konusunda toplumda bilinci artırmak ve doğru ve kanıtlanmış bilgilerin iletişimini yapmak. Yeni neslin bu konuda çok daha bilinçli ve donanımlı olması geleceğimiz için önemli. Biz de, Türkiye’de yeni neslin bu bilinçle yetişmesine destek oluyoruz. Bu bizim sorumluluğumuz.



YATIRIMDA TÜRKİYE BİR YANA DÜNYA BİR YANA

Yıldız Holding, United Biscuits ve Godiva'nın yüzde yüzü Ülker ailesine ait. Yani dünyanın her yerinde bulunan tüm şirketlerimiz ve varlıklarımızın sahibi Türkiye'de yerleşik Ülker ailesi. Yani tüm bunlar aslında bir Türk şirketi. Yıldız Holding olarak ‘50 bin kişilik bir aileyiz’ demiştim. 50 bin çalışanımızın yanı sıra onların aileleri, distribütörlerimiz, plasiyerlerimiz, tedarikçimiz, çiftçimiz ve iş yaptığımız üçüncü partilerle birlikte bir milyona yakın kişinin sorumluluğunu taşıyoruz. Yıl sonuna kadar ailemize 4,500 yeni çalışanımız daha katılmış olacak. Yani ailemiz git gide büyüyor. İstihdam artıyor. İşin içinde yabancı ortaklarımız da var. Onlara karşı da sorumluyuz.

İlk günden beri yabancı ortaklarımıza, bizlere ve Türkiye’ye güvenmelerini salık verdim. Çünkü onların Türkiye’ye ve bize güvenmesi, yatırımlarına devam etmesi Türkiye’nin dünyadaki gücünü artırıyor. Şevk ve hevesimizi muhafaza edip işimize dört elle sarılmamız önemli, özellikle bu günlerde. Biz de öyle yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz.

"TEK YAPTIĞI İŞİ YAPTI: ÜLKESİNE GÜVENDİ"

Dedem Abdülhamid Han'ın bursu ile okudu. Ailece şükran duyuyoruz. Sabri Bey, parasız yatılı devlet okulunda okumuştu, her zaman devlete borçlu olduğunu ifade ederdi, bir çok siyasi istikrarsızlık, kaos ve savaş dönemleri yanı sıra ihtilaller de gördü. Bu durumda tek yaptığı işini yapmak ve ülkesine güvenmek oldu. Yatırımlara devam etti ve geleceğe umutla baktı. Azmimiz de hedeflerimiz de baki. Yatırımlarımıza da hız kesmeden devam edeceğiz. Bu sene toplam 1.5 milyar TL bir yatırım hedefimiz vardı. Bunun 770 milyonunu Türkiye için kullanıyoruz. Yılsonuna kadar bütün yatırımlarımızı tamamlamış olacağız. Yani ülkemize, Türkiye’mize yaptığımız yıllık yatırım tutarı her sene tüm dünyanın geri kalanına yapılan yatırıma eşdeğerdir.



ÜLKER'İN UZUN DÖNEM HEDEFLERİ

Uzun dönem hedeflerimiz var. Kendimize 2021 yılını hedef koyduk.

Bu hedeflere ulaşmak için orta vadede şunları önceliklendirdik. Tüm dünyada;

• Çikolata satışlarımızı 2 misline çıkaracağız.

• Bisküvi satışlarımızı önümüzdeki yıllarda %50’den fazla artıracağız.

• Bu büyümeleri destekleyecek, bizi 2021’e taşıyacak kapasite yatırımlarını süratle bitirmemiz lazım. Bu yatırımların çoğu Türkiye’de olacak. Çikolatada 2 kat, kekte 3 kat, şeker sakızda 4 kat kapasite artırımına gideceğiz.

• Önümüzdeki yıllarda ülkemizde 5 milyar TL yatırım gerçekleştireceğiz.

Böylece Türk Gıda sektöründeki en büyük yatırımı yapmış olacağız.

Sizin de yakından bildiğiniz üzere Türkiye ekonomisi farklı dönemlerde yaşanan irili, ufaklı krizlere rağmen büyümeye devam etti. Türkiye’miz içinde yaşadığı çalkantılı günleri de atlatacak. Çünkü artık deneyimliyiz.

Biz de ülke olarak birçok badire atlattık ama üzerine gitmeyi, cesur davranmayı, pes etmemeyi öğrendik. Deneyimlerimizle bunun da üstesinden gelip çok daha hızlı koşacağımıza inanıyorum. Malum çivi çiviyi söker.

Tekrar çok teşekkür ediyorum katıldığınız için, Global pladis’in dünyadaki başka bir köşesinde buluşmak üzere...



KARAKAŞ: GLOBAL ARENADAKİ İLK LİDER ŞİRKET OLMAK...

Dr. Cem Karakaş: Hedefimiz, kendi alanımızda Türkiye’den çıkan, global arenadaki ilk lider şirket olmak

Dünya bisküvi-çikolata- şekerleme pazarındaki gelişmeleri değerlendiren pladis CEO’su Dr. Cem Karakaş, globalde bu pazarın 350 milyar dolar civarında olduğunu anlattı. Çikolatanın yüzde 34 ile bu pazardan en geniş payı aldığını dile getiren Karakaş, bunu yüzde 29 pay ile bisküvi (tatlı-tuzlu) ve yüzde 20 ile şekerlemenin takip ettiğini söyledi. Sektörde iki büyük pazar olduğuna işaret eden Karakaş, şöyle devam etti:



"Batı Avrupa ve Asya-Pasifik, dünya bisküvi-çikolata-şekerleme pazarının en büyük iki merkezi. Biz Batı Avrupa’da varız. Diğer pazarlarda da büyüyoruz. Afrika, Amerika, Çin ve Güney Asya en hızlı büyüyen pazarlar arasında öne çıkıyor. İngiltere ve Türkiye dışındaki pazarların satışlarımız içindeki payını da artırmayı hedefliyoruz.

pladis, 13 ülkedeki 36 fabrikada 1 milyon ton bisküvi, 460 bin ton çikolata ve 40 bin ton sakız-şeker üretimi gerçekleştiriyor. Türkiye’de bisküvi, çikolata ve şekerleme pazarının lideri olarak bizim hedefimiz de, bu liderliğimizi uluslararası arenaya taşımak, kendi alanımızda Türkiye’den çıkan, global arenadaki ilk lider şirket olmak.



"HİBRİT ÜRÜNLERİMİZ HER GÜN ÇOĞALIYOR"

United Biscuits’i aldığımızda Ülker ile büyük bir sinerji yaratabileceğimizi söylemiştik. 2 yıla yakın bir süre olacak, sinerjinin faydasını görmeye başladık. Örneğin, Ülker Krispi Tırtıklı United Biscuits’in bir ürünü idi, Türkiye’ye uyarladık. Türkiye’de satılan Albeni Tane Tane de McVitie’s Digestives Nibbles olarak İngiltere’de satılıyor. Çok da ilgi görüyor. Üretimi Türkiye’de yapıyor ve İngiltere’ye gönderiyoruz. Godiva Double Ganache, Vanilla Creme ile Godiva Pearl de yine bu strateji ile Amerika’da rafa çıkan ürünler. Hibrit ürünlerimiz her gün çoğalıyor. Bu yıl sonuna kadar toplamda 10 adet hibrit ürünü farklı pazarlarda rafa çıkarmış olacağız.

Güney Afrika’da yerel bir marka satın aldık, onu da Ülker markası altında üretmeye devam edeceğiz. Biskrem ise McVitie’s Biskrem olarak farklı coğrafyalara açılacak. Biskrem’de bu global potansiyeli görüyoruz.