BIST 9.488
DOLAR 32,50
EURO 34,72
ALTIN 2.499,35
HABER /  GÜNCEL

Murat Çetinkaya kimdir yeni Merkez Bankası Başkanı oldu

Murat Çetinkaya Merkez Bankası yeni başkanı oldu. Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Murat Çetinkaya başkanlık koltuğuna oturan isim oldu. Peki Murat Çetinkaya kimdir nerelidir kaç yaşında işte Murat Çetinkaya hayatı...

Abone ol

Merkez Bankası yeni başkanı Murat Çetinkaya oldu. Piyasalar Murat Çetinkaya ismine olumlu tepki verdi.

Başkan Yardımcısı Murat Çetinkaya'nın atama kararnamesi imzaya açıldı. Murat Çetinkaya, Türkiye'de 'faizsiz bankacılığı' en iyi bilen isimlerin başında geliyor. 

Körfez bölgesindeki finans çevrelerinde çok iyi tanınan isimlerden biri olan Murat Çetinkaya, Kuveyt Türk döneminde, bankanın Dubai’deki iştiraki olan Kuveyt Türk Dubai’yi kuran isim olarak anılıyor.

KOLTUĞA OTURDUĞU GİBİ İLK SINAVA ÇIKACAK

Murat Çetinkaya görevi 19 Nisan Salı günü Erdem Başçı'dan devralacak. Devir teslimin hemen ardından 20 Nisan Salı Çarşamba günü ise Merkez Bankası yeni faiz kararını açıklayacak. Karar, Çetinkaya'nın ilk sınavı olacak. 

ALTIN BANKACILIĞINA GEÇİŞTİ KİLİT İSİM

Çetinkaya, Türkiye’de altın bankacılığına geçişte de kilit isimlerden biri olarak anılıyor.

2003 yılında Halkbank’taki dönüşüm sürecinde görev yapan, aynı zamanda Pamukbank birleşmesini yürüten ekipte de yer alan Çetinkaya’nın Halkbank’ın uluslararası bankacılık çevreleriyle ilişkisini de yürütmüştü.

MURAT ÇETİNKAYA HALKBANK’I HALKA AÇAN EKİPTE YER ALDI

Çetinkaya, Halkbank’ta görev yaparken, bankanın halka açılması sürecini yürüten ekip içinde de yer almıştı.

MURAT ÇETİNKAYA KİMDİR DAVUTOĞLU'YLA AYNI OKULDAN

Murat Çetinkaya, Haziran 2012’den bu yana Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı görevini yürütüyordu. Merkez Bankası Başkanlığı’nın en güçlü aday olan Murat Çetinkaya, 1976 doğumlu ve PPK’nın en genç üyesiydi.

Albaraka Türk Katılım Bankası’nda başladığı bankacılık hayatına çeşitli bankalarda devam eden Çetinkaya, 29 Haziran 2012’de Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı’na atanmıştı.

Murat Çetinkaya kimdir yeni merkez bankası başkanı

MURAT ÇETİNKAYA DAVUTOĞLU'YLA AYNI OKULDAN

Kuveyt Türk’ten Merkez Bankası’na gelen Çetinkaya, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile aynı okuldan mezun. Davutoğlu, Boğaziçi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Ekonomi bölümlerinden mezun. Çetinkaya da Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü ve çift anadal programı kapsamında aynı üniversitenin Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji bölümünden mezun oldu.

2003 yılından itibaren kariyerine Türkiye Halk Bankası'nda devam eden Çetinkaya, Uluslararası Bankacılık ve Yapılandırılmış Finansman Daire Başkanı ve sonrasında Uluslararası Bankacılık ve Yatırımcı İlişkilerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. Bu dönemde aralarında Halk Yatırım Menkul Değerler A.Ş.’nin de bulunduğu Bankanın çeşitli iştiraklerinde, Yönetim Kurulu Üyesi olarak da görev aldı. Çetinkaya 2008 yılından, Başkan Yardımcılığına atandığı tarihe kadar, Kuveyt Türk Katılım Bankası A.Ş.'de Hazine, Uluslararası Bankacılık ve Yatırım Bankacılığından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı.

MURAT ÇETİNKAYA İSMİNİ PİYASALAR NASIL KARŞILADI?

Yeni başkanın Merkez Bankası bünyesinden olacağı konusunun netleşmesi, piyasa tarafından da olumlu karşılandı ve Türk Lirası, ABD Doları karşısında değer kazandı.

Londra merkezli ekonomik araştırmalar merkezi Capital Economics ise yatırımcılara gönderdiği değerlendirmede "Murat Çetinkaya isminin öne çıkması, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın düşük faiz çağrılarının, hükümet güdümündeki bir başkanın atanmasıyla sonuçlanacağı endişelerini yatıştırdı" dedi.

Capital Economics'e göre, Murat Çetinkaya ismi Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu'nun karşılıklı olarak verdikleri tavizler sonucu ortaya çıkmış olabilir. Capital Economics'e göre, başkanlığı devralacak Çetinkaya'yı Merkez Bankası'nın bağımsızlığını korumak açısından zorlu bir dönem bekliyor.

ERDEM BAŞÇI GİBİ PARA GURUSU DEĞİL AMA...
Japon yatırım bankası Nomura'nın gelişen piyasalar stratejisti Tim Ash ise Murat Çetinkaya'nın Erdem Başçı'ya kıyasla daha deneyimsiz bir isim olduğunu yazdı. Ash, yatırımcılara gönderdiği piyasa notunda, "Erdem Başçı gibi para politikası gurusu değil. Ancak piyasa Başçı'nın bazen fazlasıyla karmaşık hale gelen para politikalarından zaten pek hoşlanmıyordu. Çetinkaya'nın kamu bankasında üstlendiği görev, hükümete ve cumhurbaşkanına bağlılığının daha fazla olabileceği şeklinde yorumlanabilir" deniyor.

yeni merkez bankası başkanı murat çetinkaya oldu mehmet şimşek açıklaması

MEHMET ŞİMŞEK MURAT ÇETİNKAYA SİNYALİNİ VERMİŞTİ

Murat Çetinkaya'nın Merkez Bankası Başkanlığı'na atama kararnamesi imzaya açılmadan kısa bir süre önce Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'ten açıklama gelmişti. Şimşek, yeni Merkez Bankası Başkanı'nın bugün ya da yarın açıklanacağını söylemiş ve eklemişti:

""Merkez Bankası başkanının belirlenmesi sürecinde son aşamaya gelindi. Atama kurum içerisinden olacak."

Şimşek'in açıklamaları sonrası akıllara ilk gelen isim Murat Çetinkaya olmuştu. Murat Çetinkaya ismi bir süredir Merkez Bankası Başkanlığı için en güçlü aday olarak kulislerde anılıyordu.