BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA

Muhalefetten ilk görüşler

Anayasa Mahkemesinin kararına karşı muhalefetten görüşler geldi. İlk açıklamalar şöyle:

Abone ol MHP'Lİ MEHMET ŞANDIR: SORUMLU AKP'DİR

Şandır, ''Gelinen nokta hiçbir şekilde güzel olmamıştır. Bunun suçlusu AKP'dir. Ülkenin getirildiği noktanın sorumlusu, AKP'dir. Ama Anayasa Mahkemesinin süreci, sorgulanmamalıdır. Herkes de buna saygı göstermek zorundadır. MHP olarak yarın Genel Başkanımız grup toplantısında gereken değerlendirmeyi yapacaktır'' diye konuştu.

BAYKAL YORUM YAPMADI

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Anayasa Mahkemesi'nin AK Parti'nin kapatılması istemiyle açılan davaya ilişkin iddianameyi kabulü konusunda, ''Tek gündemimiz İzmir. Oylamaya saatler kala, şu anda sadece İzmir'i düşünüyoruz. Bu konu ile ilgili yorum yapmayacağım'' dedi.

ÖYMEN: SAYGI DUYMALIYIZ

CHP'de Onur Öymen, kısa bir yorumda bulundu. "Yargıya saygı duymalıyız..." dedi.

PAÇACI'DAN TEKNİK AÇIKLAMA

MHP'li Cihan Paçacı ise "Esas olan Yargıtay cumhuriyet başsavcısının müracaatıdır. Bundan sonraki bölüm hukuki prosedürden ibarettir. Red edilse bile tamamlanarak yüce mahkemeye verilecekti zaten. Yüce mahkeme kararını verecektir ve bu karara herkes saygı duymalıdır." dedi.

CHP'Lİ MUSTAFA ÖZYÜREK: YENİ DÜZENLEME HUKUKA AYKIRI OLUR

"Beklenen bir karardı. Aksi yönde karar alınabilrmiş havasını AKP yanlıları veriyordu. Bugüne kadar pek çok parti kapatma davası açıldı, görüşülmesi kabul edildi. Oybirliğiyle görüşülmesine karar verilmesi oy birliğiyle kapatılacak anlamına gelmez.

Sayın Gül bir partide siyaset yapmadığı için onu etkilemeyecektir. Cumhurbaşkanlığından önceki eylemlerinden sorumlu olduğu için onun da sorumlu tutulması gerektiği yönünde bir karardır. Diğerlerinin milletvekilliği de düşecektir. Başbakan olarak da göreve devam edemez ama ara seçimle bağımsız seçilebilir. 5 yıl hiçbir partinin üyesi olamaz. Görülmekte olan bir davayı etkileyecek bir düzenleme hukuka aykırı olur"

SELAHATTİN DEMİRTAŞ: BEKLENEN BİR KARARDI

DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş, ''Karar sürpriz olmadı, beklenen bir karardı. AK Parti bu aşamadan sonra parti kapatılmasını zorlaştırmayı gündeme getirmeli. Sadece AK Parti'yi kurtaracak bir girişime destek vermeyiz; ama demokrasi paketiyle bir bütün olarak parti kapatmalar zorlaştırılabilir. Sivil Anayasa gündeme taşınıp tümden bir demokratikleşmeye gidilmeli.''

CHP'Lİ HAKKI SUHA OKAY: SAVUNMALARINI YAPSINLAR

"AKP’ye tavsiyem şudur: Laikliğe aykırı eylemlerin odağı olmadığının savunmasını yapsınlar. Yoksa cumhurbaşkanlarının, milletvekilleri gibi dokunulmazlığı yoktur. Yapılan açıklama, bu davanın esastan incelenmesine, usule ilişkin bir eksiklik olmadığının kabul açıklamasıdır. Siyasi partilerle ilgili
kapatma davaları, kendine özgü bir tespit davası mahiyetindedir. Yargıma sürecinde Ceza Muhakemesi Kanunundaki gibi, iddianamenin geri çevrilmesi
gibi bir düzenleme de yer almıyor. Bunu bir rutin ceza davası gibi değerlendirmek de mevcut düzenlemeler karşısında mümkün değildir."