BIST 10.248
DOLAR 32,26
EURO 34,71
ALTIN 2.406,04
HABER /  GÜNCEL

Mübarek dönemine sünger çekme girişimi

Mısır meclisi, Hüsnü Mübarek döneminde üst düzey görevlerde yer almış kişileri devlet görevinden men eden bir önergeyi onayladı.

Abone ol

Mısır parlamentosu Hüsnü Mübarek döneminde yönetimde rol almış üst düzey yetkilileri, devlet görevlerine aday olmaktan men eden bir yasa tasarısını onayladı.

Karar, Mübarek'in 40 yıllık iktidarının kilit parçası olmuş isimlerin siyasetin dışında kalması anlamına geliyor.

Bununla birlikte, yasa tasarısının uygulamaya girmesi için halen iktidardaki askeri konseyden onay alması gerekiyor.

Bunun olması ise olası görülmüyor. Adalet Bakanlığı konuyla ilgili ilk açıklamasında kararın anayasaya aykırı olduğunu bildirdi.

Bu tavır, meclis ve askeri yönetimi karşı karşıya getirebilir.

Söz konusu önergeyi, sene başında yapılan seçimlerle mecliste çoğunluğu elde eden Müslüman Kardeşler hareketi hazırladı.

Hedef Ömer Süleyman

Girişim, Mübarek'in iktidardaki son haftalarında cumhurbaşkanı yardımcılığı yapan eski istihbarat servisi başkanı Ömer Süleyman'ın cumhurbaşkanlığı adaylığına tepki olarak gündeme getirildi.

Müslüman Kardeşler Cuma günü Süleyman'ın adaylığı aleyhinde yeniden büyük bir gösteri düzenlemeye de hazırlanıyor.

Adaylıktan men edilmesi istenen kişiler arasında, cumhurbaşkanlığına aday olan eski başbakan Ahmed Şefik de bulunuyor.

İfadeleri dikkatle seçilen ve son 10 yılda cumhurbaşkanlığı, cumhurbaşkanlığı yardımcılığı ve başbakanlık yapmış kişilerin devlet görevi yapamaması şerhi koyan tasarı, eski bakanlar için ise benzer bir sınırlama getirmiyor.

Bu da eski dışişleri bakanı ve Arap Birliği eski başkanı Amr Musa'nın durumunun girişimden etkilenmemesi anlamına geliyor.

Mayıs ayında düzenlenecek seçimde 23 adayın yarışacağı açıklanmıştı.

Ömer Süleyman adaylar arasında kamuoyunun en yakından tanıdığı isimlerden biri. Adaylığını açıkladığında, Kahire'de kendisine destek gösterileri yapıldı.

Filistin-İsrail görüşmelerinde yıllardır kilit bir arabulucu olan ve Mübarek aleyhindeki eylemler sırasında cumhurbaşkanı yardımcılığına getirilen Süleyman'ın adaylığı için halen ülkeyi yöneten askeri konseyin desteğini arkasına alabileceği konuşuluyor.

Hüsnü Mübarek, geçen yıl aleyhindeki gösteriler ardından Şubat ayında görevden ayrılarak yönetimi bir askeri konseye devretmişti.

Yerini alacak ismi belirleyecek seçimlerin ilk turu 23 ve 24 Mayıs'ta yapılacak; ilk turda hiç bir aday yeterli çoğunluğa ulaşamazsa, Haziran'da ikinci tura gidilecek.