BIST 10.267
DOLAR 32,27
EURO 34,77
ALTIN 2.409,48
HABER /  DÜNYA

Muammer Güler’den Suriye uyarısı

İçişleri Bakanı Muammer Güler, "Suriye’deki iç çatışma uzadıkça bu ülke radikal gruplar ve terör örgütleri için bir çekim merkezi haline ge...

Abone ol

İçişleri Bakanı Muammer Güler, "Suriye’deki iç çatışma uzadıkça bu ülke radikal gruplar ve terör örgütleri için bir çekim merkezi haline gelmektedir” dedi.
İçişleri Bakanı Muammer Güler, Antalya’nın Serik ilçesi Belek Beldesi’ndeki ‘5. Uluslararası Terörizm ve Sınıraşan Suçlar Sempozyumu’na katıldı. Muammer Güler, Polis akademisi bünyesinde faaliyet gösteren Uluslarası Terörizm ve Sınıraşan Suçlar Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen ve 28 ülkeden katılımcıların yer aldığı sempozyumun beşincisine katılmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.
Günümüz dünyasında güvenliği tehdit eden güçlerle mücadele etmede proaktif bir uluslararası işbirliği ile olacağını belirten Bakan Güler, " Bununla birlikte küresel ve bölgesel ölçekli gelişmelerin 21. Yüzyıl noktasında değerlendirmekte son derece önemlidir. Stratejik güvenlik kısaca risk eksenli düşünme ve güvenlik sorununa farklı açılardan bakabilme yaklaşımı olarak ifade edilebilir. Yani olaylara stratejik perspektiften bakmayı gerektirir. Bu yaklaşım ulusal bölgesel ve uluslararası güvenlik sorunlarına daha meydana gelmeden proaktif şekilde ele almayı gerekli görür. Ekonomik sosyal ve kültürel alanda olduğu gibi güvenlik alanda da atılacak adımlarda da orta ve uzun vadeli risklerin öngörülmesi, muhtemel etkilerin minimize edilmesine yönelik politika ve stratejilerin önceden belirlenmesi çok önemlidir. Stratejik güvenlik açısından bakıldığında hükümet olarak başlattığımız özüm süreci uzun bir geçmişi olan terör sorununun kalıcı bir şekilde sonlandırılmasını amaçlamaktadır. Terör sorununu her ülke bu sorunun sosyal, ekonomik, siyasal ve psikolojik boyutlarını ele alarak, politika ve stratejiler geliştirmektedirler. Her soruna uygulanabilen tek bir model yoktur. Sayın Başbakanımızın önderliğinde yürüttüğümüz çözüm sürecide Türkiye’nin kendi realiteleri üzerine inşa edilmiş bir süreçtir. Bu bizim başka ülkelerin deneyimlerinden faydalanamayacağımız anlamına gelmez. Hukuk ve meşruiyet sınırları içinde bütün risklerin takribi olarak kararlı ve cesaretli şekilde biz hükümet olarak bu süreci sürdürmekteyiz. Çözüm sürecinin başarısı bölgemizde istikrar havası olan Türkiye’nin etkinliğini daha çok arttıracaktır. Buda doğrudan ve dolaylı olarak bölgemizin barış ve istikrarına katkı sağlayacaktır” dedi.

SURİYE MESELESİ
Bakan Güler şöyle konuştu:
“Küreselleşen ve karşılıklı bağımlılığın arttığı dünyamızda yereldeki bir gelişme, kendi sınırlarını aşarak başka ülkeleri ve bölgeleri tehdit eder hale gelmiştir. Tunus, Libya ve Mısır’daki gelişmelerden Suriye’deki krize. Somali’den 2014 sonrası Afganistan’ın geleceğine kadar pek çok husus küresel güvenliği ilgi alanı olarak kalmaya devam edecektir. Bu açıdan Suriye’deki gelişmelerin ayrıca değerlendirilmesi gerekmektedir. Bilindiği gibi Suriye’deki çatışmalar 3 yılını tamamlamak üzeredir. Suriye krizi bugün gelinen noktada, hem bölgesel hem de uluslar arası dinamikler açısından etki alanını genişletmeye devam etmektedir. Her geçen gün sayıları artan Suriyeli sığınmacılar ve Suriye’deki radikal grupların nitelik değiştirmesi gibi pek çok konu bölgesel dinamiklerle doğrudan ilgilidir.”
Suriye krizinin başından itibaren dünya kamuoyunda uyandırdığı yankılar olduğunu ifade eden Bakan Güler, “Suriye’deki iç çatışma uzadıkça bu ülke radikal gruplar ve terör örgütleri için bir çekim merkezi haline gelmektedir. Bazı Batılı ülkelerin Esad rejiminin yakılması durumunda, ‘El Kaide gibi yapılar yükselir’ şeklindeki yaklaşımları bugün gelinen noktada karşılık bulmamış tam tersine çatışmanın uzaması bu tür radikal grupları güçlendirmiştir. Dahası bu örgütler sadece Suriye’ye ve komşuları için değil, aynı zamanda tüm dünya içinde güvenlik riski oluşturmaktadır. Türkiye olarak Avrupa ülkelerinden gelen terörle mücadele etme işbirliği taleplerine hep olumlu cevap verdik. Ülkemiz yıllardır terörün her şekliyle mücadele ediyor. Bizim açımızdan terörün bir ayrımı yoktur. Hangi ideoloji ırk, din, kim yaparsa yapsın bu değişmez terörist, teröristtir. Türkiye olarak Suriyeli kardeşlerimize tabi ki burada kendi kaderlerine baş başa bırakmamız mümkün değildir. Başta BM olmak üzere uluslararası kamuoyunun bu krizin çözümünde başarısız olması sorunu daha da derinleştiren unsurlar arasındadır" dedi.
(İHA)