BIST 10.267
DOLAR 32,37
EURO 34,80
ALTIN 2.393,34
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

Mortgagea teşvik yok

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Mortgage kapsamında vergi teşviği konusuna ilişkin şunları söyledi:

Abone ol

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Mortgage kapsamında vergi teşviği konusuna ilişkin ''Öyle bir teşvik düşünmediğim için hesap da yapmıyorum. Olmaz inşallah'' dedi. Maliye Bakanı Unakıtan, Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren ve beraberindeki heyeti kabulünün ardından, gazetecilerin mortgage yasa tasarısı ile ilgili sorularını yanıtladı.

Mortgage yasa tasarısının bugün TBMM Genel Kurulunda ele alınacağını hatırlatan Unakıtan, görüşme öncesinde konuya ilişkin ahkam kesmenin doğru olmayacağını, sonucun hep birlikte görüleceğini söyledi. Tasarıya son şeklini TBMM Genel Kurulunun vereceğini kaydeden Unakıtan, bir soru üzerine, vergi teşviki konusuna sıcak bakmadığını bildirdi.

Bunun nedeninin sorulması üzerine Unakıtan, benzer uygulamaları yapan ABD ve Almanya gibi ülkelerin uygulamadan memnun olmadıklarını ve dönmenin yolunu aradıklarını söyledi. Vergi teşvikinin belli bir kesime uygulanacağına işaret eden Maliye Bakanı, bunun da vergide adaletsizlik yaratacağını kaydetti.

Mortgage'dan yararlanacak vatandaşlar için vergi teşvikinden ziyade faizlerin düşmesinin önem taşıdığını ifade eden Unakıtan, bunun için de ülke riskinin ve enflasyonun düşürülmesi gerektiğini dile getirdi. Unakıtan, konut faizlerinin geçen yıl yüzde 1 düzeyine gerilediğine işaret ederek, faizlerin yine ufak ufak inişe geçtiğini ve yüzde 1,5'lara indiğini kaydetti.

Unakıtan, ''Ekonomik politikalarımız istikrarlı bir şekilde giderse, hiçkimsenin şüphesi olmasın ki o faizler kısa süre sonra düşmeye başlayacak. Zaten düşüş trendi de başladı'' dedi. Mortgage ile ilgili olası vergi teşvikinin maliyetine yönelik soru üzerine de Bakan Unakıtan, ''Öyle bir teşvik düşünmediğim için hesap da yapmıyorum. Öyle hesaba falan girmiyorum. Niye öyle lüzumsuz hesaplar yapayım? Öyle bir teşvik düşünmüyorum çünkü. Olmaz inşallah'' diye konuştu.

Maliye Bakanı, bir gazetecinin ''Vergi teşviki yasaya girerse, bunu mali disiplinde gedik olarak mı algılayacağız?'' sorusunu yanıtlarken de, her alınan karara karşı önlem gerektiğini belirterek, öyle bir durumda, koşula uygun çalışmaya başlayacaklarını söyledi. Unakıtan, böyle bir teşvikin olmamasını ''kuvvetle arzu ettiğini'' tekrarladı. Başka bir soruyu yanıtlarken de yine mali disiplinin önemini vurgulayan Kemal Unakıtan, göreve geldiklerinde yüzde 14,6 olan bütçe açığının, 2006'da yüzde 0,07'ye gerilediğine dikkati çekerek, mali disiplini, yön için ''pusula'' gibi esas almak gerektiğini vurguladı.