BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Moody's İtalya'nın umudunu kararttı

Yüksek işsizliği ve konsolidasyon hedeflerine ulaşamama riskini gerekçe gösteren Moody's, İtalya'ya kredi notu darbesi vurdu.

Abone ol

Uluslararası derecelendirme kuruluşu Moody's, İtalya'nın kredi notunu iki basamak birden düşürdü.

Düşürme kararıyla İtalya'nın kredi notu A3'ten Baa2'ye indi. Kredi notunun iki basamak daha düşmesi halinde İtalya, "değersiz ülkeler" kategorisine düşebilir.

Oysa, İtalya hükümetinin perşembe günü görece düşük faizle 7,5 miyar Euro değerinde bir yıllık tahvil alması, yatırımcıların bu ülkeye güveninin arttığı yorumlarına yol açmıştı.

Bu beklentiyi boşa çıkaran açıklamada, "İtalya'nın yakın dönem ekonomik görünümünün kötüleştiği ve kredi piyasalarına erişiminin zorlaştığı" vurgulandı.

Moody's şirketinin açıklamasına göre, İtalyan ekonomisinin fonlama maliyetlerinde hızlı bir yükseliş ve piyasalara erişim gücünde daha da azalma bekleniyor.

Şirketin değerlendirmesinde şu tespitlere yer verildi:

"Yunanistan'ın Euro'dan çıkması riski yükselirken, bankacılık sistemi öngörülenden daha fazla kredi zararına uğrayan İspanya'nın fonlama zorlukları, önceki tahminleri aşıyor."

"İtalya'nın yakın dönemdeki ekonomik görünümü kötüleşti; zayıflayan büyüme ve daha yüksek işsizlik göstergeleri mali konsolidasyon hedeflerine ulaşamama riskini artırdı."

"Mali hedeflere ulaşılamaması ise piyasaya olan güveni daha fazla zayıflatarak piyasa finansmanını aniden kesebilir."

Moody's ayrıca, borç batağındaki ülkeler için geçen ay iki ayrı kurtarma fonu oluşturan Avrupa Birliği'nin bu çabalarının yeterli olamayabileceği uyarısında bulunarak, "bu mekanizmaların, İtalya gibi büyük, sistematik olarak önemli ve bağımsız bir borçlu ülkeye destek olarak kullanılmasının bir limiti olacağının" altını çizdi.