BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  GÜNCEL

Monti'den Almanları kızdıran öneri

İtalya Başbakanı Mario Monti'nin önerisi Almanya Başbakanı Angela Merkel başta olmak üzere yöneticilerin büyük tepkisine neden oldu.

Abone ol

İtalya Başbakanı Mario Monti, Avrupa hükümetlerinin gelecekte ulusal parlamentolarından bağımsız kararlar alabilmesini önerdi.

İtalya Başbakanı Mario Monti tepki toplayan sözleri haftalık Der Spiegel'e söyledi. Başbakan Monti, euro krizi süresince İtalya'da, Avrupa ve özellikle Almanya karşıtı hareketlerin güç kazandığını savunurken,  Avrupa Birliği üyesi ülkelerin uyum içinde çalışması gerektiğini, Avrupa'daki başkentlerin gelecekte ulusal parlamentolarından bağımsız karar alabilmesi gerektiğini söyledi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, bu sözlere kısa sürede tepki gösterirken Avrupa'nın geleceğine dair kararlarda ulusal parlamentoların yoğun katılımı gerektiğini söyledi. Başbakan Merkel, devletin tüm faaliyetleri için gerekli demokratik onayın alınmasının doğal olduğunu söyledi. Başbakan Merkel, Almanya'nın, alınan kararlarda parlamentonun katılımı ile bugüne dek önemli bir yol kaydettiğini Alman Anayasa Mahkemesi'nin, Avrupa ile ilgili kararlarda Meclis'in daha fazla dikkate alınması gerektiği yönündeki kararların buna örnek oluşturduğunu söyledi.

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle de tartışmaların tehlikeli bir yöne doğru ilerlediğini, Avrupa politikalarındaki parlamenter kontrolün tartışmaya açılacak yönü olmadığını, demokratik yetkilerin daha fazla arttırılması gerektiğini söyledi.