BIST 10.046
DOLAR 32,37
EURO 34,61
ALTIN 2.391,20
HABER /  EKONOMİ

Modern kölelik ne kadar kazandırıyor?

Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) araştırmalarına göre zorla çalıştırılan işçiler sayesinde patronlar dünya genelinde yılda 150 milyar dolar kâr elde ediyor.

Abone ol

Uluslararası Çalışma Örgütü'nün rakamlarına göre güç patronları zorla altında çalıştırdığı işçiler (tabiri caizse göre modern köleler) sayesinde dünya genelinde yılda 150 milyardan fazla gelir elde ediyor. Bu rakam daha önceki tahminlerin oldukça ötesinde. ILO, hükümetleri sorunla mücadele etmeye çağırıyor. Dünya çapında yaklaşık 21 milyon kişinin zorla çalıştırılıyor.

YILLIK DÖKÜM

  • 99 milyar dolar- ticari cinsel istismar
  • 34 milyar dolar- inşaat, imalat, maden ile su, elektrik ve ulaşım hizmetleri
  • 9 milyar dolar - tarım, ormancılık ve balıkçılık
  • 8 milyar dolar - Eviçi işçilik 

Göçmenler, zorla çalıştırılanlar arasında en mağdur olanlar olarak dikkat çekiyor.BBC'nin Cenevre'deki muhabiri Imogen Foulkes yeni verilerin ILO için bile şok edici olduğunu söyledi. ILO Genel Direktörü Guy Ryder, "Raporun modern köleliğin yeni bir evreye girdiğini gösteriyor" dedi.

ILO'nun raporuna göre zorla çalıştırılan işçiler sayesinde elde edilen kar çalışanların cebine gitmiyor ya da kârdan vergi ödenmiyor. Rapora göre zorla çalıştırılan işçilerin üçte ikisi seks endüstrisinde çalışıyor. Geri kalanlar ev içi işçilik, tarım ve inşaat sektöründe çalışıyor. Raporda çoğu zorla çalıştırılan işçilerin organize suç örgütlerinin baskısı altında olduğu ve bunlarla mücadele etmenin zor olduğu belirtiliyor.

ILO, hükümetleri sorunun köküyle mücadele etmek için yoksulluk, iş fırsatları ve eğitim eksikliği gibi konularda adım atmaya çağırıyor.