BIST 10.188
DOLAR 32,35
EURO 34,91
ALTIN 2.398,11
HABER /  GÜNCEL

Mladiç'ten temyiz başvurusu reddedildi

Soykırımla suçlanan Bosnalı Sırpların eski komutanı Ratko Mladiç'in Lahey'deki uluslararası mahkemeye nakledilmesine karşı çıkan avukatlarının temyiz başvurusu, Sırp mahkemesince reddedildi.

Abone ol

Bosnalı Sırplar'ın eski Komutanı Ratko Mladiç'in Lahey'deki Savaş Suçları Mahkemesi'ne sınırdışı edilme kararını bugün temyiz edeceği açıklandı.

Avukatları, Mladiç'in Lahey'de yargılanamayacak kadar hasta olduğunu öne sürüyordu.

Ratko Mladiç'in Lahey'e gönderilmesi için son olarak Sırbistan Adalet Bakanı'nın da imzası gerekiyor. Eski komutanın salı akşamı bir uçağa bindirilip Lahey'deki uluslararası mahkemeye nakledilebileceği yönünde güçlü iddialar var.

Mladiç, 1995'te 7 bin 500 Müslüman Boşnak erkek ve çocuğun öldürüldüğü Srebrenitza katliamının da aralarında bulunduğu savaş suçlarıyla itham ediliyor.

Başkent Belgrad'da geçtiğimiz günlerdeMladiç'i bir ulusal kahraman olarak gören eylemciler ve polis arasında çıkan çatışmalarda 100 dolayında kişi gözaltına alındı.

Bosnalı Sırpların eski komutanı geçen hafta çarşamba günü Belgrad yakınlarındaki Lazarevo köyünde, ağabeyinin evinde yakalanmıştı.

Bosnalı Sırpların siyasi lideri Radovan Karadziç'in 2008 yılında yakalanmasının ardından Bosna savaşının firardaki en büyük zanlısı Ratko Mladiç'di.

Lahey'deki Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi tarafından 1995'te hakkında soykırım ve savaş suçu işlemekten dava açılan Mladiç bir süre Belgrad'da serbestçe yaşamış, hatta futbol maçlarında bile görülmüştü.

Ancak eski Yugoslavya cumhurbaşkanı Slobodan Miloseviç'in 2001'de tutuklanmasının ardından ortadan kaybolmuştu.

Mladiç'in yakalanmasını memnuniyetle karşılayan Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç, bunun ülkeye Avrupa Birliği kapılarını açacağını belirtti.

Tadiç, Ratko Mladiç'in 16 yıl boyunca saklanmasını sağlayan ağı ortaya çıkarmak için soruşturma başlattıklarını da açıkladı.