BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

MİT'çileri bekleyen büyük tehlike

MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve dört MİT mensubunun soruşturulması için Başbakan'dan izin talebinde bulunulması ilginç bir durumu da ortaya çıkardı.

Abone ol

Savcılığın, MİT'çiler için soruşturma izni istemesi iktidarda sıkıntı yarattı. Başbakan izin vermezse, Danıştay yolu açılıyor. MİT'çiler Danıştay kararı ile sanık olabilir.

Ancak, Danıştay'da yapılan kritik değişiklik bu ihtimalinde düşünüldüğünü ve önlem alındığını gösteriyor.

Başbakan Erdoğan, soruşturma izni vermezse, savcılar Danıştay'a başvurabilecek. Danıştay'dan izin çıkarsa da bu kez MİT mensuplarının sanık olma ve tutuklanma ihtimali bile gündeme gelecek.

İstanbul Özel yetkili savcıların MİT'çiler için Başbakan Erdoğan'dan soruşturma izni istemesi iktidar partisinde de rahatsızlık yarattı. AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ''Terörle mücadele eden MİT'in üstüne gidilmesi anlamlı'' dedi.

Gazeteport'un haberine göre, KCK soruşturması çerçevesinde, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, eski Müsteşar Emre Taner, Müsteşar yardımcısı Afet Güneş ile MİT Dış İlişkiler Daire Başkanı H. K ve Başkan yardımcısı Y.Y, savcılık tarafından şüpheli sıfatı ile ifadeye çağırılmış ve haklarında yakalama kararı çıkarılmıştı. Ancak yasal değişiklik sonrası, MİT mensupları hakkındaki soruşturma, Başbakan iznine bağlandı ve yakalama kararı da kaldırıldı.

ÜÇ YOL VAR

MİT'çileri ifadeye çağıran savcı Sadrettin Sarıkaya bu soruşturmadan alınırken, İstanbul Savcılığı da yeniden harekete geçti. Başbakan'dan izin istedi. Şimdi Başbakan Erdoğan'ın önünde üç yol bulunuyor. Erdoğan ya 5 MİT mensubu hakkında soruşturma izni verecek, ya da bu talebi reddedecek. Üçüncü yol olarak da savcılığın talebini cevapsız bırakacak.

MİT Müsteşarı Fidan ve arkadaşlarına sahip çıkan Erdoğan'ın soruşturma iznine olumlu cevap vermesi beklenmiyor. Ancak savcılığın talebini reddetmesi durumunda da, Danıştay faktörü devreye giriyor. Savcılık, Başbakanın izin talebini reddetmesi halinde Danıştay'a başvurabilecek.

Danıştay da Başbakanın bu kararını iptal ederse, bu kez MİT'çiler için soruşturma yapılabilecek, ifadeleri alınıp, tutuklanma istemiyle mahkemeye bile sevk edilebilecek. Ankara kulislerinde bu nedenle Başbakanın savcılığın talebine şimdilik cevap vermeyeceği konuşuluyor. Ancak bazı hukukçular, idare hukukuna göre, bu tür talepler için 60 gün içinde cevap verilmesi gerektiğini savunuyor.

DANIŞTAY'DA ŞOK DEĞİŞİKLİK

MİT'çiler hakkındaki soruşturma talebinin Başbakan tarafından reddedilmesi halinde, bu kararı inceleyecek olan Danıştay dairesinin 3 üyesi birden değiştirildi.

Erdoğan MİT'çiler kakında izin vermezse, savcılar da bu kararın iptali için Danıştay'a başvurabilecek. Soruşturma izinleriyle ilgili itirazlara ise Danıştay 1. Dairesi bakıyor. Sekiz üyeden oluşan bu dairenin üç üyesi yaklaşık 10 gün önce değiştirildi.

Danıştay 1'inci Daire üyeleri Ahmet Başpınar, Abdullah Dörtlemez ve Muzaffer Dilek, başka dairelerde görevlendirildi. Bunun üzerine üyelerden Muzaffer Dilek emekliye ayrıldı. Danıştay 1. Dairesine de Tuncay Tutar atandı. Böylelikle 1'inci Daire'deki üye sayısı sekizden altıya düştü.

Bu arada önceki gece Show TV'de Siyaset Meydanı programına katılan CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu "Başbakan MİT mensupları hakkında soruşturma izni vermezse konu Danıştay'a gidecek. Ama bu hafta bir operasyon yapıldı. Danıştay'da izni verecek olan 1'inci Dairenin 3 üyesi değiştirildi. Hangi yargı bağımsızlığından bahsedeceksiniz bu ülkede?" demişti.