BIST 10.189
DOLAR 32,22
EURO 35,12
ALTIN 2.473,53
HABER /  DÜNYA

Mısırlı zenginler isyandan mal kaçırıyor

Durum içinden çıkılmaz olunca, Mısırlı zenginler de çareyi parayı kaçırmakta buldu. Tabii ki adres İsviçre...

Abone ol

Durum içinden çıkılmaz olunca, Mısırlı zenginler de çareyi parayı kaçırmakta buldu. Tabii ki adres İsviçre...

Habertürk'ün haberine göre, Arap bankerler yaşanan kargaşa nedeniyle Mısır'da yatırım yapan zenginlerin paralarını bu ülkeden çekmek istediğini belirtiyor. Arap bankerden biri de kendsinin 2-3 müşterisinin 10-15 milyon dolar parayı İsviçre'ye transfer edebileceğini kaydetti.

FİNANSAL HAYAT DURDU!

Mübarek'e karşı başlayan gösteriler onuncu gününe girerken borsalar ve finans kuruluşları hala kapalı durumda. Fakat yarın bankaların yeniden açılabileceği yönünde açıklamalar geliyor. Arap banker, bankaların açılması halinde para transferinin yarın gerçekleşebileceğini belirtiyor. Banker ayrıca, Mübarek'in gitmesi halinde bölgedeki tüm yaşayanların korkuya kapılarak paralarını hızla transfer etmeye başlayacağını da sözlerine ekledi.

Bu arada İsviçre, Tunus'un devrik başkanı Zeynelabidin Bin Ali'nin hesaplarını dondurmuştu. Buna rağmen birçok Mısırlı İsviçre'yi para transferi açısından güvenli liman olarak görüyor.

BANKALAR YARIN AÇILACAK DENİLİYOR

Mısır Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Hisham Ramez'in telefonla yaptığı açıklamaya göre, ülkede yaşanan yönetim karşıtı gösteriler nedeniyle günlerdir kapalı olan bankalar yarın açılacak.

Diğer yandan, Mısır Borsası, ülkedeki yönetim karşıtı gösteriler nedeniyle Pazartesi günü de kapalı olacak. Mısır Borsa yetkilisi yaptığı açıklamada, borsanın açılış tarihinin, işleme başlamadan 48 saat önce duyurulacağını belirtti. Mısır Borsası Başkanı Khaled Serry Seyam, önceki gün MENA Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, 27 Ocak'ta gösteriler nedeniyle işleme ara verilen borsanın pazartesi günü açılabileceğini belirterek, borsanın tekrar açılmasının ardından 4 saat olan işlem süresinin üç saate indirileceğini ifade etmişti. Seyam açıklamasında, piyasaları korumak için hisse hareketlerini sınırlandırıcı ya da işlem hacmini kapsayan birtakım özel önlemler alınabileceğini de vurgulamıştı.

Reuters'ın haberine göre ise bankaların açılması halinde kaos yaşanabilir ve 36 milyar dolarlık yabancı para rezervi birden eriyebilir. Bu panik çıkışlarının Mısır bankalarına ciddi zarar vermesi de bekleniyor.

Fakat siyasi krizin hâlâ çözülememiş olması nedeniyle bankalardaki mevduatlara erişim konusunda sınırlama olabileceği beklentisi hakim. Bankaların açılmasıyla birlikte panik halde nakit çekme yarışına girilebileceği de belirtiliyor.

Mısır Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Hisham Ramez, bankaların açılmasıyla ilgili olarak Reuters'a yaptığı açıklamada hiçbir problemin olmadığını ve gereken tüm işlemleri yapacaklarını söyledi.

GÜNLÜK ÇIKIŞ 500 MİLYON DOLARDI!

Bankalar kapanmadan önce piyasadan çıkan günlük paranın 500 milyon dolar olduğu ve yarın açılması halinde, daha da kötüleşen siyasi durum nedeniyle, bu miktarın çok daha fazlasının çıkma ihtimali konuşuluyor. Mısır haftalık 280 milyon dolar turizm geliri sağlıyor. Ayrıca, yurtdışında çalışanlardan da 235 milyon dolar geliyor.

MISIR POUNDU DİP Mİ YAPACAK?

Öte yandan Mısır para birimi poundun da hızla değer kaybetmesinden korkuluyor. Fakat Ramez, bunun doğru olmadığını ve böyle bir durumun söz konusu olmayacağını iddia ediyor.

Döviz bürolarının bazıları Cumartesi günü açıldı. Buralarda Dolar/Mısır Poundu paritesi 5.89 pounddan el değiştiriyor. UBS ise cuma günü poundun bir ay içinde yüzde 25 oranında düşeceğini ve Dolar/Mısır Poundu paritesinin 7.00 pounda dayanacağını öngörmüştü.

Edinilen bilgiye göre ise hükümet bankaları açmadan önce para çekmeye sınırlama getirmek için çalışma yapıyor. Bu kapsamda günlük para çekme limitinin 50 bin Mısır Poundu ya da 10 bin ABD doları olması söz konusu olabilecek.