BIST 10.083
DOLAR 32,42
EURO 34,84
ALTIN 2.440,44
HABER /  DÜNYA

Mısır'da yeni katliam tehdidi!

Mısır'da Kahire'deki Rabiatül Adeviye Meydanı'nı önceki gün kan gölüne çeviren darbe yönetiminden yeni bir katliam tehdidi geldi.

Abone ol

Askerî müdahale sonrasında kurulan geçici hükümetin içişleri bakanı Muhammed İbrahim, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin iktidardan indirilmesine yönelik protestoların icabına ‘en kısa sürede bakacaklarını' söyledi.

İbrahim, Kahire'de polis akademisi mezuniyet töreninde yaptığı açıklamada, “Mısır halkına temin ederim ki polis, ülkenin güvenliğini ve emniyetini korumaya kararlıdır. İstikrarı zayıflatmaya yönelik girişimlerin icabına kararlı bir şekilde bakacağız.” diye konuştu. Bakanın bu açıklamaları, yeni bir kanlı müdahale olacağı endişelerine yol açtı. Müslüman Kardeşler liderleri ise cumartesi günü sabaha karşı güvenlik güçleri ve ‘baltacı' adı verilen çetelerin yaptığı katliama rağmen darbeye karşı direnmeye devam edeceklerini söyledi. Talepleri yerine getirilene kadar geri adım atmayacaklarını belirten Müslüman Kardeşler hareketi sözcüsü Cihad el Haddad, “Mursi'nin iktidara dönmesi haftalar, aylar, hatta bir yıldan fazla sürebilir ama biz vazgeçmeyeceğiz.” dedi.

Halkın zulme sessiz kalmadığını ve protestocuların sayısının her geçen gün arttığını kaydetti. Sözcü, darbenin lideri Genelkurmay Başkanı Abdülfettah el Sisi’yi de, göstericilere karşı “açık, önceden planlanmış öldürme emri” vermekle suçladı.

Müslüman Kardeşler yetkilileri, katliama rağmen binlerce kişinin akın ettiği Adeviye’de yaptıkları konuşmalarla meydanı diri tutmaya çalışıyor. Ölmekten korkmadıklarını ifade eden göstericiler de tek bir kişi kalana dek protestolarını sürdüreceklerini söylüyor. Meydan çevresine barikatlar kuran göstericiler, muhtemel müdahaleye karşı sırayla nöbet tutuyor. Meydana yakın noktalara takviye polis güçlerinin yerleştirilmesi ise muhtemel bir müdahalenin işareti olarak değerlendiriliyor. Darbe karşıtları, Adeviye Meydanı’nın yanı sıra Kahire Üniversitesi yakınlarında Nahda Meydanı’nda da kamp kurmuş durumda.

3 Temmuz’daki darbeden sonra cumartesi günü en kanlı günün yaşandığı Mısır’da, Kahire’de katliam yapan polise tepkiler ise sürüyor. İskenderiye, Süveyş, El Ariş gibi birçok şehirde dün tepki yürüyüşleri yapıldı. Göstericiler General Sisi aleyhinde sloganlar atarak Mursi’nin görevine iadesini istedi. Dün Kahire’de tansiyon biraz düşerken liman kenti Port Said’de ise Mursi taraftarları ile karşıtları arasında çıkan çatışmada en az 15 kişinin yaralandığı bildirildi.

Cumartesi günü sahur vaktinde gerçekleştirilen katliamın bilançosu konusunda ise çelişkili açıklamalar geldi. Geçici hükümet ölü sayısını 80 olarak açıklarken Müslüman Kardeşler ise bu rakamın 120’den fazla olduğunu duyurdu. Hareketin sözcüsü Cihad el Haddad, çatılardan keskin nişancıların halkın üzerine ateş açtığı saldırıda 66 kişinin öldüğünü, 61 kişinin de beyin ölümünün gerçekleştiğini ifade etti. Cunta yönetimi yaralı sayısını 792 olarak verirken İhvan’a göre ise 5 bin civarında kişi yaralandı. İçişleri Bakanı İbrahim önceki gün yaptığı açıklamada polisin gerçek mermilerle müdahale etmediğini söylemiş, Müslüman Kardeşler’i de halkın sempatisini kazanmak için polisi provoke etmekle suçlamıştı.

Bu arada geçici Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhammed el Baradey ve Ezher Şeyhi Ahmet el Tayyib katliamı eleştirdi. Baradey, attığı tweet mesajında aşırı güç kullanımını kınadı. Ancak kimin aşırı güç kullandığı konusuna değinmedi. Ezher şeyhi de olaylar için soruşturma yapılmasını istedi.

İsveç dışişleri bakanı ile Mısır elçisi arasında söz düellosu

İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt ile Mısır’ın Stockholm Büyükelçisi Osama Elmagdoub, sosyal paylaşım sitesi Twitter’da birbirine girdi. Önceki gün Mısır’da güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu onlarca göstericinin ölmesine Bakan Bildt, Twitter üzerinden sert tepki gösterdi. Bildt, “Mısır’da masum göstericilere yönelik yapılan korkunç katliamı, güvenlik güçlerinin görmemesi kabul edilemez.” dedi. Büyükelçi Elmagdoub da İsveçli bakana yine Twitter’den “Hoş olaylar değil ama ölenler de barışçıl siviller değil, silahlı gruplar. İsveçlilerin bunları anlaması biraz zor.” diye cevap verdi. Bu cevaba Bildt de, “Ölen insanlar kendi kendilerini mi vurdu?” diye tepki gösterdi. Bu yazışmaların üzerine diğer İsveçlilerden de büyük tepki alan Osama Elmagdoub ise, 2 ay önce gözaltına alınmak isterken İsveç polisi tarafından vurularak öldürülen ve elinde bıçak bulunan 69 yaşındaki yaşlı adam örneğini hatırlattı.