BIST 10.083
DOLAR 32,43
EURO 34,78
ALTIN 2.436,34
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Fatih Projesi'nde usulsüzlük mü var?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, 'Fatih Projesi'ile ilgili soru önergesi verdi.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM- CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu'nun Başbakan Recep
Tayyip ERDOĞAN tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı?na sunduğu soru önergesi şöyle:

26 Temmuz 2013 tarihinde basında yer alan haberlere göre Fatih Projesi kapsamında birçok usulsüzlük yaşandığı ve görev değişikliklerin yaşandığı paylaşılmıştır. Fatih Projesi, kamuoyunun
çoğunluğunun karşı çıkmasına rağmen hayata geçirilen 4+4+4 düzenlemesiyle birlikte gündeme gelmiş ve 4+4+4 düzenlemesine dahil edilerek bir nevi ihale sürecinde yaşanılacak yolsuzluklar meşru zemine oturtulmuştu. Proje kapsamında ilk olarak okullara akıllı tahtaların yerleştirilmesi, internet bağlantısı için yerel alan ağ altyapısı kurulması, beraberinde öğrenci ve öğretmenlere tablet bilgisayarlar verilmesi öngörülürken, iş ve işlemler yüksek ücretli harcamalar yapılmasına rağmen planlanan zamanlarda bir türlü bitirilemedi. Ayrıca projenin MEB açısından sorumlu birim Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü?nde (YEĞİTEK) dışarıdan isimlerin getirilerek Projenin yürütülmesi, birimdeki kadrolu personelin ise başka birimlere gönderilmesi nedeniyle, özellikle eğitim içeriklerinin yapımı konusunda ciddi sorunlar yaşandığı da basında yer alan haberlere konu olmaktadır.
Bu Bağlamda:

1. Fatih Projesi Harcama kalemlerinde çeşitli usulsüzlükler olduğu iddiası doğru mudur? Milli Eğitim Bakanlığı?ndaki birinci dereceden sorumlusu Grup Başkanı Mesut Küçükiba bu nedenle mi
görevinden uzaklaştırılmıştır?

2. Görev yeri değiştirilen başka personel bulunmakta mıdır? Var ise görev yerlerinin değiştirilme gerekçesi nedir?

3. Projenin MEB açısından sorumlu birim Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü'nde (YEĞİTEK) dışarıdan personel getirme gerekçesi nedir? Bakanlıkta dışarıdan getirilen personelin vasfını taşıyan çalışan bulunmamakta mıdır?

4. MEB'in kendi kadrolu hukukçuları olmasına karşın dışarıdan "hukuk danışmanlık hizmeti" altında 4 avukata 6 ay için 955 bin lira ödediği iddiaları doğru mudur? Doğru ise MEB avukatları olmasına rağmen bu ödeme neden yapılmıştır? Ödeme yapılan kişiler kimlerdir ve hangi davalara bakmışlardır?

5. Genel Müdürlüğün özellikle açık lise sınavları nedeniyle Müsteşar Yardımcılarını bile "sınav kuryesi" olarak Mekke'ye neden gönderilmiştir? Harcamaları Bakanlık tarafından mı karşılanmıştır? Mekke'de gerçekleştirdikleri görevler nelerdir?

6. YEĞİTEK Genel Müdürlüğü hizmet binasında yapılan yenileme ve tadilat harcamaları ne kadar tutmuştur? Yenileme ve tadilat çalışmaları için ihale yapılmış mıdır? Yapılmış ise ihalenin şartları,
ihaleye giren firmalar ve ihaleye kazanan firmanın teklifi nedir? İhale yapılmamış ise neden yapılmamıştır ve yasal dayanağı nedir?

7. Tadilat ve yenileme hizmetleri nelerdir? Ne tür bir lüzum gereği yapılmıştır?

8. Proje kapsamında taahhüt edilen çalışmalar hayata geçirilmemiştir. Hayata geçirilmemesine rağmen ne kadar harcama yapılmıştır?

9. Usulsüz harcamaya karışan kişiler yargıya taşınacak mıdır? "Fatih Projesi" harcanan milyonlarca liranın hesabı sorulacak mıdır?

10. Basında yer alan haberler doğrultusunda halkın vergilerinin bir kez daha heba edildiği ortaya çıkmıştır. Yaşanılanlardan doğan maddi zarar nasıl telafi edilecektir??