BIST 10.209
DOLAR 32,38
EURO 34,78
ALTIN 2.395,22
HABER /  DÜNYA

Mısır'da tansiyon düşmüyor!

ABD, Mısır yönetimini 'sınırdan geri adım atmaya' çağırdı. Müslüman Kardeşler'in nöbeti sürüyor. İçişleri bakanlığı 'icabına bakılacak' dedi.

Abone ol

Mısır’ın başkenti Kahire’de cuma gecesi düzenlenen protestolara güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu onlarca Mursi yanlısının yaşamını yitirdiği çatışmalarla ilgili bir açıklama yapan ABD, Mısır yönetimini “sınırdan geri adım atmaya” çağırdı. Müslüman Kardeşler’in Adeviye’deki nöbeti ise sürüyor. İçişleri Bakanı konuyla ilgili, “İnşallah, en kısa zamanda icabına bakılacak” diye konuştu.

Binlerce Müslüman Kardeşler taraftarı, kanlı olaylara rağmen Rabiat’ül Adeviye Camii’nin önündemi meydandan ayrılmıyor. Göstericiler, çok sayıda Müslüman Kardeşler üyesinin yaşamlarını yitirdikleri camide nöbet tutuyor.

Kardeşler’in sözcüsü Cihad el Haddad, protestocuların talepleri yerine getirilip Mursi yeniden cumhurbaşkanı olana kadar camiden çıkmayacaklarını belirtirken, 3 Temmuz’da yönetime el koyan Genelkurmay Başkanı General Abdülfettah el Sisi’yi de “açık, önceden planlanmış öldürme emri” vermekle suçladı.

Öte yandan dün gece Süveyş Kanalı kıyısındaki Port Said şehrinde Mursi yanlılarıyla karşıtları arasında çatışmalar çıktı. Güvenlik görevlilerinin müdahalesi öncesi tarafların birbirlerine saçmalı tüfeklerle ateş açtığı ve toplamda 15 kişinin yaralandığı ifade edildi.

Güvenlik kaynakları çatışmaların, Kahire’de hayatını kaybeden bir kişinin cenaze töreni sırasında bir kiliseye ateş açılması sonucu başladığını söyledi.

ÖLÜ SAYISI MUAMMA OLDU

Cuma gecesi yaşanan çatışmalar sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı konusunda ise farklı açıklamalar gelmeye devam ediyor.

Mısır sağlık bakanlığı ölü sayısının 65 olduğunu duyurdu. Müslüman Kardeşler, bunun yanı sıra 61 kişinin de yaşam destek ünitesine bağlı olarak yaşamaya devam ettiğini bildirdi. Ambulans görevlileri ise ölü sayısının 72 olduğunu açıkladı.

Ancak dün gelen haberlerde ölü sayısı çok daha yüksekti.

"İCABINA BAKILACAK"

Daha önce göstericilere ateş açanların siyah giysili, kasklı kişiler olduğu ve bu kişilerin güvenlik güçleriyle bağlantılı olduğu öne sürülmüştü.

İçişleri Bakanı Muhammed İbrahim dün yaptığı açıklamada, polisin kalabalığa ateş açtığı iddialarını reddederek, sadece kalabalığı dağıtmak için biber gazı kullandıklarını söyledi.

İbrahim ayrıca Müslüman Kardeşler taraftarlarının Rabiatü’l Adeviye Camii önündeki nöbetleriyle ilgili olarak, “İnşallah, en kısa zamanda icabına bakılacak” dedi.

"ÖRTBAS EDİLDİ"

Müslüman Kardeşler’in lideri Muhammed Bedii ise ülkedeki siyasi kadroları dökülen kan karşısında sessiz kaldıkları için kınayarak, “Üzülerek ve utanarak söylüyorum, sorumluluk bu olayın örtbas edilmesine katkı yapanların omuzlarındadır” dedi.

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, Sisi’yle bir telefon görüşmesi yaptı. Dışişleri Bakanı John Kerry de Mısır’ın geçici kabinesinin iki üst düzey ismiyle görüşmeler yaparak kaygılarını dile getirdi.

Kerry açıklamasında, “Bu Mısır için hayati bir an. ABD Mısır’da siyasi yelpazenin her yerinden tüm liderlere ülkelerini sınırdan bir adım geriye çekmek için acilen harekete geçmeye çağırıyor” dedi.

KASITLI MI?

New York merkezli İnsan Hakları Örgütü’nden yapılan açıklamada da ölümlerin polisin ve bazı siyasetçilerin rakiplerine şarkı şiddetin dozunu artırma konusundaki “şoke edici heves”inin bir göstergesi olduğu belirtildi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü Ortadoğu ve Kuzey Afrika yardımcı direktörü Nedim Huri, ölümlerin planlı olabileceğini düşündüğünü belirterek, “Bu kadar ölümün ardında öldürme niyeti olmadan yaşanması neredeyse imkansız” diye konuştu.