BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Mısır tarihinde bir ilk yaşandı

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin iki önemli adayı, kozlarını canlı yayında paylaştı.

Abone ol

Mısır'da cumhurbaşkanlığı seçimlerinde favori gösterilen iki adayın televizyondaki tartışması Mısır tarihinde bir ilk olarak gösterilirken, tartışmanın yankıları ülke genelinde sürüyor.

Mısır'ın iki ünlü televizyon programcısının yönetiminde gerçekleşen tartışmada her iki tarafa da eşit süreler tanındı. Abdülmunim Ebu el Fütuh ve Amr Musa'nın karşılıklı soruları ile başlayan tartışmada, Fütuh'un kendisine verilen süreyi zaman zaman 20-30 saniye kadar aştığı gözlendi.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin güçlü iki adayının televizyonda kozlarını paylaşmalarının ardından Mısır medyasında, söz konusu açık oturum boyunca kimin baskın olduğuna ilişkin tartışmalar başladı.

ADAYLARIN KİŞİSEL PROFİLLERİ
Mısır basını her iki tarafın da ekonomi konusunda güçlü mesajlar veremediğine dikkati çekti. Yarı resmi El Ahram Gazetesi'ne analiz yapan Psikiyatrist Dr. Muhammed Mehdi ise konuşmalar boyunca yaptıkları analizlerle, Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa'yı ''Kurnaz, cesur ve kendini beğenmiş'' olarak nitelendirirken, Abdülmunim Ebu el Fütuh'u ''Gizemli ve mücadeleci'' olarak tanımladı.

ATIŞMADAN AYRINTILAR
Tartışmaya damgasını vuran söz ise Fütuh'tan geldi. Amr Musa'yı eski rejimin adamı olmakla suçlayan Fütuh, Mısır'daki devrimin kazanımları ile birlikte yeni bir dönem başladığına işaret ederek, Musa'nın halk ayaklanmasından önce sarf ettiği ''Mübarek bir dönem daha seçilebilir'' sözlerine gönderme yaptı ve Musa'nın eski rejimin dışişleri bakanı olduğunu hatırlattı.

Musa ise Fütuh'un Müslüman Kardeşler üyesi olduğuna dikkati çekerek ve Fütuh'un ''Bir Müslüman isterse Hristiyan olabilir'' sözlerini söylediğini öne sürdü.

Mısır gazetelerinin tamamına yakını, tartışma boyunca Musa'nın daha diplomatik ve soğukkanlı davrandığını yazdı.

Tartışmada kimin baskın olduğuna ilişkin ise ortak bir görüş bulunmuyor. Bazı gazeteler Amr Musa'nın daha baskın olduğunu ileri sürerken, bazıları Ebu el Fütuh'un daha tutarlı konuştuğunu savundu.