BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,94
ALTIN 2.418,47
HABER /  DÜNYA

Mısır ordusu yeni katliama başladı

Mısır'da önceki gün Adeviyye Meydanı'nda gerçekleşen katliama tepki için toplanan kalabalıklara müdahale edildi.

Abone ol

İNTERNET HABER - Mısır'da ordunun yönetime el koymasının ardından darbe karşıtlarının başlattığı gösteriler, güvenlik güçlerinin silahlı müdahalesiyle bastırılmaya çalışılıyor.

Önceki gün Rabiatul Adeviyye Meydanı'nda işlenen katliama tepki göstermek için ülke genelinde "Gazap (Öfke) Cuması" adı altında gösteri düzenlendi. 81'i Ramses'de olmak üzere ülke genelinde 129 kişi hayatını kaybetti.

Mısır'ın başkenti Kahire'nin merkezindeki Ramses'te toplanan göstericiler oturma eylemlerini sürdürüyorlar. Meydan yakınındaki El Fetih Camisi'nin morga çevrildiğini bildiren sağlık gönüllüleri, güvenlik güçlerinin göstericilere açtığı ateş sonucu 81 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. 

Güvenlik güçlerinin ülke genelinde uygulamaya çalıştığı sokağa çıkma yasağına göstericiler uymuyor.

Baltacılar kimlik kontrolü yapıyor

Güvenlik güçlerinin yanında silahlarıyla göstericilere saldırdığı görülen "Baltacı" diye adlandırılan suç grupları, şehrin farklı noktalarında sopalı ve silahlı nöbetçilerin beklediği güvenlik kontrol noktalarında kimlik kontrolü yapıyorlar. 

Darbe karşıtlarının ülke genelinde sürdürdüğü gösterilerde güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu 12 kişi hayatını kaybetti.

SEMBOL RABİA

Mısır'da katliamın yapıldığı Rabiatul Adeviyye Meydanı'nın ve darbe karşıtı gösterilerin sembolü dört parmakla yapılan "Rabia işareti" oldu. Arapçada "dördüncü, dört" anlamına gelen "Rabia" kelimesi Mısır'da darbe karşıtı direnişinin sembolü oldu.

6605.jpg

Helikopterlerden ateş açıldı

Mısır'ın başkenti Kahire'de bulunan Ramses Meydanı'nda gösteri yapan darbe karşıtlarına helikopterlerden ateş açılıyor.

Ramses Meydanı'nda bulunan El-Feth Cami'ndeki sahra hastanesi yetkilileri, göstericilerin üzerine açılan ateş sonucu 51 kişinin öldüğünü, 300'ü aşkın kişinin de yaralandığını açıkladı.

Bugün Mısır genelinde düzenlenen "Gazap Cuması" gösterilerine katılan darbe karşıtlarına güvenlik güçleri gerçek mermiyle müdahale ediyor.

İsmailiye'de an az 8 kişi öldü

Mısır'ın İsmailiye kentinde "Gazap Cuması" gösterilerine katılan darbe karşıtlarına açılan ateşte en az 8 kişinin öldüğü bildirildi. El-Ariş kentinde kimliği belirsiz kişiler tarafından gerçekleştirilen 2 saldırıda ise 7 askerin öldüğü ileri sürüldü.

Ramses'te 81 kişi öldürüldü

Başkent Kahire'nin Ramses Meydanı'nda ve Kahire'nin batısında Giza'daki bir caddede Cuma namazı sonrasında yürüyüş yapan darbe karşıtı göstericiler üzerine gerçek mermilerle ateş açıldı. Ramses Meydanı'nda ölü sayısının 81'e ulaştığı bildirildi.

Dimyat'ta 7 ölü

Dimyat kentindeki göstericilere açılan ateş sonucunda da yine 7 kişi yaşamını yitirdi.

Öte yandan güvenlik güçleri, Nil Deltası'ndaki Tanta kentinde darbe karşıtı göstericilerin üzerine ateş açtı. Sağlıklı bilgi akışının sağlanamadığı olaylarda ölü ve yaralı sayısının artmasından endişe ediliyor.

Baltacılardan 15 Mayıs köprüsünde saldırı

15 Mayıs köprüsünde de göstericiler ve güvenlik güçleri arasında çatışma çıktı. Çatışma sırasında güvenlik güçlerinin biber gazı kullandığını ve göstericilere ateş açtığını aktaran kaynaklar, "Baltacı" ismi verilen suç örgütünün de göstericilere saldırdığını belirtti.

Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, Garbiyye ve Dekahliye vilayetlerinde de göstericilere gerçek mermilerle ateş açılıyor.

Diğer vilayetlerde ise güvenlik güçlerinin gösterilere gözyaşartıcı gazla müdahale ettiği ifade ediliyor.

6606.jpg


DARBE KARŞITI VAAZ VERMEYİN UYARISI

Mısır'da darbe karşıtları "Gazap (Öfke) Cuması" gösterileri için daha önceden belirlenen camilere akın ederken, ülke genelindeki birçok camide imamların hükümetin "Darbe karşıtı vaaz vermeyin" çağrısına uymadıkları ve halkı darbeye karşı durmaya çağırdıkları gözleniyor.

POLİS VAHŞETİ GİDEREK BÜYÜYOR

Çok sayıda ölü ve yaralanın bulunduğu Mısır'dan dünya basınına yansıyan kareler büyük tepki çekiyor. Son yayınlanan bir fotoğrafta vurulan bir Mısırlı'nın yardım isterken polisten tekme yediği kare Mısır'da gelinen son noktayı da gözler önüne seriyor. Daha önce uzaktan keskin nişancılarla müdahale edilen göstericilerin karşı karşıya geldiklerinde polisin vahşi muamelesine maruz kaldıkları görülüyor. 
misir-k.jpg
misir-katliam.jpg 

İNSANLAR MEYDANLARA GİDİYOR

Kahire'de darbe karşıtı gösteriler birçok camide kılınan Cuma namazının ardından başladı ve camilerden çıkan göstericiler toplanacakları meydanlara doğru yürüyüşe geçti.

Kahire'nin Nasır City, Mühendisin, Merc ve Sekinet bölgelerinde binlerce demokrasi taraftarı, camilerden çıkarak gösteri başlattı. Göstericiler bugünün adını "Öfke Cuması" koydu. Savunma Bakanı Abdulfettah Es Sisi aleyhine sloganlar atan ve katliamı kınayan binlerce gösterici, darbe karşıtı pankartlar taşıyor.

BİLTACİ'NİN KIZI DEFNEDİLİYOR

Mısır'da güvenlik güçlerinin darbe karşıtı gösterileri dağıtırken yaşanan katliamda gerçek mermiyle vurularak hayatını kaybeden Müslüman Kardeşler liderlerinden Muhammed Biltaci'nin kızının cenazesi bugün Cuma namazına müteakip Rabia'tül Adeviyye Meydanı yakınındaki Nasr City 7. Bölge'deki El Selam Camisi'nden kaldırılacak.

Öte yandan, katliamlarda hayatını kaybeden göstericilerden bazılarının cenazeleri de bugün toprağa veriliyor.

MEYDANLARA GİRİŞ KAPATILDI

Gösterilerin başlama adresi olarak verilen camilerin büyük bölümünün çevresinde polis ve ordu birliklerinin tedbir aldığı gözleniyor.

Kahire'deki tarihi El Ezher Cami ile Afrika Kıtası'nın en eski camisi Amr Bin As Cami çevresinde olağanüstü güvenlik önlemleri dikkati çekiyor.

Mısır'ın başkenti Kahire' de cuma namazı sonrasında olması beklenen gösteriler sebebiyle Mısır ordusu Tahrir ve Ramses meydanlarına girişleri zırhlı araçlarla kapattı.

KATILIM YOĞUN

Ülkenin ikinci büyük kenti İskenderiye'de ise darbe karşıtı göstericiler camilere güvenlik sebebiyle topluca gittiler. İskenderiye kent merkezinin bir çok yerinde askeri birliklerin tedbir aldığı gözleniyor.

İskenderiye, Hurgada,Mansura, Marsa Matruh ve El Ariş kentlerinde Cuma namazlarının darbe karşıtı miting şeklinde geçtiği ve gösterilere katılımın yüksek olduğu bildiriliyor.

misirda-gostericilere-ates.jpg