BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Mısır: Hapisteki El Cezire muhabirlerine 'af gelebilir'

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi, hapisteki El Cezire muhabirlerine af getirilmesi ihtimalinin değerlendirildiğini söyledi. Sisi, "Eğer bu durumun Mısır'ın ulusal güvenliğini tehdit etmeyeceği kanaatine varırsak, af getirebiliriz" dedi.

Abone ol

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi, hapisteki El Cezire muhabirlerine af getirilmesi ihtimalinin değerlendirildiğini söyledi.

Mısır'daki üç El Cezire muhabiri "Müslüman Kardeşler'e destek verdikleri ve yalan bilgi yaydıkları" suçlamasıyla tutuklu olarak yargılanmış ve 7 ile 10 yıl arasında hapis cezasına çarptırılmıştı.

Fransa 24 adlı televizyon kanalına konuşan Sisi, "Bu konuyu çözmek üzere görüşmeler yaptığımızı söylemek isterim" şeklinde konuştu.

Böyle bir kararın ne zaman verilebileceği sorusuna ise "Eğer bu durumun Mısır'ın ulusal güvenliğini tehdit etmeyeceği kanaatine varırsak, af getirebiliriz" yanıtını verdi.

Kararname ile önü açıldı

Sisi geçen hafta çıkardığı bir kararname ile "yabancı mahkumların ülkesine iadesinin" önünü açmıştı.

Bu kararname, hapisteki El Cezire muhabirleri Avusturalyalı Peter Greste ile Kanada ve Mısır vatandaşı Muhammed Fehmi'nin bırakılabileceği şeklinde yorumlanmıştı.

Ancak diğer gazeteci Baher Muhammed'in Mısır vatandaşı olması sebebiyle kararnameden faydalanamayacağı belirtilmişti.

Sisi daha önce "Yargılama sürecine yargının bağımsızlığı nedeniyle müdahale edemeyeceği" yorumunda bulunmuş, ardından da "Hapisteki üç gazetecinin yargılanmadan sınır dışı edilmesi tercih edeceğini" söylemişti.

Mısır'da 2013 yılında ordu, Müslüman Kardeşler hükümetine müdahale ederek, yönetimi dönemin cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin elinden almıştı.

Ardından hükümet, Müslüman Kardeşleri "terörist örgüt" ilan etmişti.