BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,98
ALTIN 2.427,56
HABER /  DÜNYA

Mısır güvenlik kuvvetleri camiye girdi

Mısır'da El Fetih camiinde yüzlerce kişi mahsur durumda. Sabah namazı sonrası hoparlörden halktan yardım istediler. Bir Türk de o camide

Abone ol

Mısır'ın başkenti Kahire'deki El-Feth Camisi'nde dün akşamdan bu yana mahsur kalan göstericilerin bir kısmı dışarıya çıkarıldı.

Camide mahsur kalan göstericiler ile güvenlik güçleri arasında devam eden görüşmelerin ardından askerlerin gözetiminde dışarı çıkarılanlar arasında 10 kadın, 5 erkek ve bazı gazeteciler bulunuyor.

AÇLIK GREVİNE BAŞLADILAR

Mısır güvenlik güçlerince kuşatılan El-Feth Camisi'ndeki 300 kadar gösterici açlık grevine başladı. 

Göstericilerin güvenliklerinin sağlanması konusunda Mısır makamlarından güvence alana kadar açlık grevini sürdürüceğini ifade eden Zekeriyya, göstericilerin tamamının camiden çıkarılarak gözaltına alındığına ilişkin basında yer alan haberlerin gerçeği yansıtmadığını söyledi.  

Camide mahsur tutulan yüzlerce kişi ise güvenli şekilde dışarı çıkmayı beklerken, darbe yanlısı göstericiler de cami etrafındaki protestolarına devam ediyor.

BALTACILAR KADINLARA BİLE SALDIRDI

Mısır'ın başkenti Kahire'de göstericilerin içeride mahsur kaldığı Fetih camiinde silah sesleri geldiği bildirildi. Mısır'da güvenlik güçlerinin kuşatması altındaki Fetih Camii'nden çıkanlar "baltacılar" olarak adlandırılan grubun saldırısına uğruyor. Cami kapısında bekleyen eli sopalı baltacılar, cami içinden çıkan kadınlara bile saldırıyor.

Yayınlanan görüntülerde abluka altındaki camiden bir bayanın çıktığı görülüyor. Polislerin eşliğinden camiden uzaklaştırılmaya çalışan kadına bir anda onlarca baltacının saldırdığı görüntülere yansıyor. Güvenlik güçlerinin güzü önünde kadına sadıran baltacılar ellerindeki sopalarla kadına vurmaya başlıyor. Bir anda onlarca kişinin saldırısına maruz kalan kadını korumak amacıyla polislerin gerekli müdahaleyi yapmadıkları gözden kaçmıyor.
Çok sayıda basın mensubunun da kadının linç edilişini görüntülemeye çalıştığı görüntülere yansıyor.

MISIR İÇİŞLERİ BAKANLIĞI AÇIKLAMA YAPTI

El Feth Camisi'ne yapılan müdahale sırasında yaralananlar olduğu öğrenilirken, Mısır İçişleri Bakanlığı yetkilileri, camiye operasyonun, camide bulunan göstericilerin arasında Özbekiye karakoluna saldıran kişiler ile Ramses Meydanı'nda bir binanın yakılmasından sorumlu kundakçıların bulunduğu gerekçesiyle yapıldığını iddia etti.

BASKIN YAPAN POLİSLER BÖYLE POZ VERDİ

fchy_7576.jpg 
Camiye baskın yapan güvenlik güçleri binlerce insanın korku içinde gözaltın alındığı sırada camide poz vererek hatıra fotoğrafı çektirdi.

TÜRK GAZETECİLERLE İLETİŞİM KESİLDİ

Camide bulunan AA Muhabiri Hiba Zekeriya ile TRT Muhabiri Metin Turan ile iletişim kesilirken, Mısır medyası cami içerisinde bulunan bir Türk vatandaşının güvenlik kuvvetleri tarafından tutuklandığını bildirdi.

GÜVENLİK GÜÇLERİ CAMİYE GİRDİ

Mısır'da Ramses Meydanı'nda güvenlik kuvvetlerinin yaptığı katliamdan kaçarak El Feth Camisi'ne sığınan göstericilere yönelik askeri operasyon gerçekleştiren Mısır güvenlik kuvvetleri camiye girdi.

BU FOTOĞRAF CAMİ İÇERİSİNDEN

El Fetih Camii içindeki Türk gazeteci Metin Turan Twitter hesabından aşağıdaki fotoğrafı paylaştı. Fotoğraf cami içinde çekildi. 

170820131611271724268_3.jpg

DIŞARIYA ÇIKANLAR TUTUKLANIYOR

Güvenlik güçleri kapıları kırarak içeri girdi. Dışarıya kaçanlar tutuklanıyor. Dışarıdan ateş açılan Mısır'daki El-Feth Camisi üzerinde helikopterler uçuyor, içeridekiler ile iletişim kesildi.

CAMİYE GAZ BOMBALI MÜDAHALE

Dün akşamdan beri Kahire’deki El Fetih Camii’nde olan ve 15 saatten uzun süredir zor koşullar altında bekleyen göstericilere Mısır güvenlik güçlerinin müdahalesi başladı.

Mısır güvenlik güçleri, El-Fetih Camisi'ne gaz bombaları atarak müdahale etmeye başladı.

fetih-camisi-1708-jpg20130817142109.jpg
Camiden çıkanlar polis tarafından böyle götürüldü.


Caminin içinde bulunan Anadolu Ajansı muhabiri Hibe Zekeriya içeride kadın ve çocuklarla birlikte yaklaşık bin kişinin mahsur kaldığını, polisin sabah namazından önce caminin kapısını zorla açmasından sonra ayakkabılık, tahta parçaları ve sandalyelerle cami girişinin iç kısmında barikat kurulduğunu, polisin içeridekileri ikna çabasının barikatın arkasından gerçekleştiğini bildirdi.

SABAH NAMAZI SONRASI YAPILAN ANONS


MISIR'DAKİ KATLİAMIN SON
BİLANÇOSU

Mısır'da 30 Haziran gösterileriyle başlayan, 3 Temmuz'da ordunun yönetime el koyması ve ülkenin seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin görevinden uzaklaştırılması ile tırmanan siyasi gerilim neticesinde yapılan katliamların bilançosunun 3 bin 533 ölü, 11 bin 520 yaralı olarak belirlendi.

Mısır Sağlık Bakanlığı, hastane kaynakları ve Müslüman Kardeşler Teşkilatı'ndan alınan bilgilere göre, Kahire ve Giza, ülkenin doğusundaki Sina Yarımadası, sahil kenti İskenderiyye, Süveyş Kanalı'nın kıyısında bulunan İsmailiyye, Asyut, Feyyum Beni Suveyf, Eş-Şarkiyye, Kefr eş-Şeyh, Dekahliye, Kalyubiyye ve diğer kentlerde 3 bin 533 kişi hayatını kaybetti.


MISIR'DA HERKES ADINI KOLUNA YAZIYOR

misirda-isimlerini-kollarina-yaziyorlar.jpg

Mısır bir trajediye tanıklık ediyor. Mısırlılar, gösterilerde hayatlarını kaybetmeleri halinde kimlikleri tespit edilebilsin diye kollarını isimlerini yazıyorlar.

Mahsur kalanların güvenlik güçlerine eşlik eden "baltacı"ların saldırısından çekindiklerini ifade eden Zekeriya camide bulunanların kendilerine evlerine gitmek için araç temin edilmediği ve gece soka çıkma yasağı bulunduğundan sabah namazından sonra cami hoparlöründen mahalle halkının yardıma çağrıldığını belirtti. Cami hoparlöründen yapılan anonsta sokağa çıkma yasağının sona erdiği hatırlatılarak mahalle halkının El-Feth Camii'ne gelerek içeride mahsur kalanların çıkabilmesi ve cenazelerin nakledilmesi için güvenli bir koridor oluşturması istendi.

POLİS CAMİYE GİRMEYE ÇALIŞTI

Caminin dışındaki görgü tanıkları polisin içeridekilere dışarı çıkmaları için 15 dakika süre verdiğini, daha sonra camiye ikinci kattan girmeye teşebbüs ettiğini ancak başarılı olamadığını söyledi.

Sabah namazına kadar polis ve asker tarafından kuşatma altında tutulan cami çevresinden askerin çekildiği, halen baltacıların ve onlara eşlik eden polisin camiyi kuşatmaya devam ettiği bildiriliyor.

BİR BALTACI İÇERİ GİRİP SORDU

Bu arada El-Cezire televizyonu camide bulunan AA muhabiri Hibe Zekeriya ile bağlantı kurdu. Televizyon bağlantısı sırasında sivil giyimli "baltacı" olduğu iddia edilen bir şahsın silahsız olarak caminin içine girdiği, içeridekilere "buradakilerin hepsi İhvancı değil mi?" diye soru sorduğu ve daha sonra tekrar dışarı çıktığı görüldü.

Haber takibi için bölgeye giden Türk gazeteci Metin Turan da camide mahsur kalanlar arasında.

12 SAATTİR AÇLAR

AA muhabiri Hibe Zekeriya, içeride su dışında herhangi bir gıda maddesinin olmadığını, camideki yaklaşık bin kişinin 12 saattir aç olduğunu söyledi.

Camiden mahalle halkına yardım çağrısına devam edildiğini vurgulayan Zekeriya, içeride 5 cenazenin ve onlarca yaralının bulunduğunu ifade etti.

Daha önce camide 2 cenaze olduğu belirtilmişti.

Dün cuma namazıyla başlayan "Gazap Cuması" gösteri ve yürüyüşleri sırasında protestocular, Ramses Meydanı yakınında bulunan ve geçici sağlık merkezi olarak da kullanılan El-Feth Camisi'ne sığınmıştı.

Dinin saygınlığına karşı işlenmiş suç

Mısır'daki selefi eğilimli Nur Partisi Mısır'ın başkenti Kahire'deki El-Feth Camisi'nin kuşatılmasını "dinin saygınlığına karşı işlenmiş suç" olarak nitelendirdi.