BIST 10.205
DOLAR 32,34
EURO 34,88
ALTIN 2.372,80
HABER /  GÜNCEL

Mısır: El Cezire muhabiri serbest bırakıldı

Mısır'da geçen Ağustos'tan beri tutuklu bulunan ve yaklaşık 5 aydır açlık grevi yapan El Cezire muhabiri Abdullah El Şami, sağlık durumu nedeniyle serbest bırakıldı. Haftaya, diğer üç El Cezire çalışanı hakkında da karar verileceği belirtildi.

Abone ol

Mısır savcısı, yaklaşık beş aydır açlık grevinde olan El Cezire muhabiri Abdullah El Şami'nin tıbbi sebeplerle serbest bırakılmasına karar verdi.

El Şami, darbeyle devrilen eski Mısır Devlet Başkanı Muhammed Mursi'yi destekleyen bir protesto sırasında polis tarafından gözaltına alınmıştı.

Geçen Ağustos'tan beri tutuklu olan gazeteci, 147 gündür açlık grevindeydi.

Mahkeme, Aralık ayında tutuklanan diğer üç El Cezire muhabiri hakkında haftaya karar verilebileceğini belirtti.

İçlerinde eski BBC muhabiri Peter Greste'nin de bulunduğu, El Cezire'nin Mısır ve Kanada vatandaşı olan Kahire büro şefi Muhammed Adil Fehmi ve Mısırlı prodüktör Baher Muhammed geçen Aralık ayında Kahire'de bir otele düzenlenen baskında gözaltına alınmıştı.

'40 kg kaybetti'

Gazeteciler Müslüman Kardeşler'e yardım etmek ve yalan haber yaymakla suçlanıyor. Savcılar, sanık gazetecilerin en az 15 yılla yargılanmasını talep ediyor.

Mısır hükümeti, Müslüman Kardeşleri geçen Aralık ayında yasaklamış ve ardından terör örgütü ilan etmişti.

Pazartesi günü yapılan duruşmada, sağlık durumları sebebiyle, El Şami de dahil 13 kişi serbest bırakıldı.

El Şami'nin ailesi AFP haber ajansına konuştu. Aile, El Şami'nin açlık grevine başladığından bu yana tam 40 kilogram kaybettiğini söyledi.

El Şami'nin avukatı ise "Abdullah'ın serbest bırakılması talebimiz Başsavcılık tarafından kabul edildi. Salı günü işlemler tamamlandıktan sonra kendisi serbest bırakılacak" dedi.

Dava, asker tarafından desteklenen yönetimin medyayı baskı altına alacağı korkuları arasında Mısır’da gazetecilerin terörle alakalı suçlarla ilk kez yargılandığı dava olma özelliği taşıyor.