BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Mısır: 'Barışçıl gösterilere' ordudan yeşil ışık

Mısır ordusu, ülkede "barışçıl gösteri düzenleme hakkının güvence altında olduğunu" duyurdu. Müslüman Kardeşler destekçilerinin bugün öğle namazından sonra orduyu protesto gösterileri düzenlemesi bekleniyor.

Abone ol

Mısır’da Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi iktidarını deviren ordu, her Cuma düzenlenen barışçıl gösterilere izin vereceğini açıkladı.

Müslüman Kardeşler destekçilerinin bugün devrik liderleri Mursi için gösteri düzenlemeleri bekleniyor.

İslamcı siyasi partilerden oluşan Meşruiyete Destek için Ulusal Koalisyon’u, ordunun müdahalesine tepki için Cuma namazı sonrası gösteri düzenlenmesi çağrısında bulunmuştu.

Mursi destekçileri Kahire’nin kuzeyinde de gösteri düzenlemiş, taraflar arasında taşlı sopalı çatışma çıktığı haberleri gelmişti.

Mısır ordusu, Facebook’tan yaptığı açıklamada, gösteriler ulusal güvenliği tehdit etmediği sürece “protesto hakkını güvence altında tuttuklarını” duyurdu.

Açıklamada, “Mısırlıların muhteşem devrimlerinin kazanımları olan barışçıl gösteri düzenleme ve ifade özgürlüğü hakları herkes için güvence altındadır” dendi.

Müslüman Kardeşler yöneticileri gözaltında

Diğer yandan ordu, yönetime el koymasının ardından Müslüman Kardeşlerin yöneticilerinin gözaltına almaya başladı.

Mursi ev hapsinde tutulurken, Müslüman Kardeşler’den en az 300 yönetici de gözaltına alındı.

Müslüman Kardeşler’in dini lideri Muhammed Badie’nin de ülkenin batısındaki, Mersa Matruh’da gözaltına alınanlar arasında olduğu belirtiliyor.

Fransız haber ajansı AFP, 35 yöneticiye de seyahat yasağı getirildiğini aktarıyor.

Yeni rejimle işbirliği yapmayı reddettiklerini belirten Müslüman Kardeşler sözcüsü Cihad el Haddad, “Mursi’nin ve diğer yöneticilerin derhal serbest bırakılması” çağrısında bulundu.

Muhammed Mursi’nin yerine geçici Cumhurbaşkanı olarak görev alan Anayasa Mahkemesi Başkanı Adli Mansur da, “halkın samimi talepleri temelinde seçim düzenleyeceği” sözünü verdi.

Yüksek mahkemede düzenlenen törenle yemin eden Mansur "hukuk düzenini korumak için çaba harcayacağını" vurguladı.

‘Bir asker öldü’

Sina Yarımadası’nda, İslamcı militanların ordu ve polise ait güvenlik noktalarına havan topu ve füzelerle düzenledikleri saldırıda bir askerin öldüğü bildirildi.

Yetkililer, saldırının hedefinde İsrail ve Gazze Şeridi yakınlarındaki El Eriş Havaalanı ve Refah’taki polis merkezi olduğunu duyurdu.

Son iki yılda, Sina Yarımadası’ndaki petrol boru hatlarının korunması için yerleştirilen güvenlik noktaları bir dizi saldırıya uğramıştı. Son saldırının Cumhurbaşkanı Mursi’nin devrilmesiyle bağlantılı olup olmadığı henüz teyit edilemedi.

TV kanalları kapatıldı

Mısır’da, Müslüman Kardeşler’e yakın bazı TV kanalları yayını durdurdu.

El Cezire Mısır televizyon kanalının bürosuna yapılan baskında da bazı çalışanlar gözaltına alındı.

Genelkurmay Başkanı General Abdülfettah Sisi, Çarşamba gecesi yaptığı açıklamada, Mursi'nin halkın taleplerini yerine getirmekte yetersiz kaldığını savunmuş, yönetime el koymuştu.

Türkiye ordunun bu müdahalesini kınıyan açıklama yayımladı.

ABD Başkanı Barack Obama Mısır ordusuna ülkenin kontrolünü gecikemeden demokratik, sivil bir hükümete verme çağrısında bulunurken açıklamasında ordunun müdahalesiyle ilgili darbe kavramını kullanmaması dikkat çekmişti.

Mısır'da pazar gününden bu yana yoğun şekilde Mursi'nin istifasını talep eden gösteriler düzenleniyordu.