BIST 9.663
DOLAR 32,59
EURO 34,86
ALTIN 2.496,98
HABER /  GÜNCEL

Mısır: Al Jazeera için çalışan üç gazeteci gözaltında

Mısır polisi Al Jazeera televizyonunda çalışan üç gazeteciyi dün gece gözaltına aldı. Evlerinde gözaltına alınanlar arasında Al Jazeera'nin Kahire büro şefi Muhammed Fadıl Fehmi ve eski BBC muhabiri Peter Greste de bulunuyor.

Abone ol

Mısır polisi başkent Kahire'de Al Jazeera televizyonunda çalışan bir yayın ekibini dün gece gözaltına aldı.

Evlerinde gözaltına alınanlar arasında Al Jazeera'nin Kahire büro şefi Muhammed Fadıl Fehmi (Kanada vatandaşı), eski BBC muhabiri Peter Greste (Avustralya vatandaşı) ve Muhammed Fevzi adlı Mısırlı kameraman bulunuyor.

Mısır İçişleri Bakanlığı Al Jazeera için çalışan gazetecilerin, faaliyetleri yasaklanmış olan Müslüman Kardeşler örgütüyle "yasalara aykırı şekilde görüştüklerini" kaydetti.

Al Jazeera çalışanlarının "ulusal güvenliğe zarar veren haberler yayımladıklarının" savunulduğu bakanlık açıklamasında, Kahire'deki bir otel odasından kamera, çeşitli kayıtlar ve diğer malzemelere el konulduğu belirtildi.

Müslüman Kardeşler'in desteklediği Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, Temmuz ayında ordu tarafından iktidardan uzaklaştırılmıştı.

Geçen hafta da, Nil deltasındaki bir emniyet müdürlüğüne yönelik intihar saldırısının ardından Müslüman Kardeşler "terör örgütü" ilan edilmişti.

Mursi'nin iktidardan uzaklaştırılmasından sonra, silahlı kuvvetlerin desteğindeki geçici hükümetin örgüte yönelik operasyonları yoğunluk kazandı.

O tarihten bu yana, 1000'i aşkın Mursi yandaşı protestocu çatışmalarda öldürüldü, örgütün lider kadrosunun çoğu dahil olmak üzere, binlerce Müslüman Kardeşler üyesi gözaltına alındı, birçoğu da mahkemeye sevkedildi.

Müslüman Kardeşler'in siyasi kanadı "Özgürlük ve Adalet Partisi"nin feshi konusu, 15 Şubat'ta görülecek bir mahkemede ele alınacak.

Mursi'nin iktidardan uzaklaştırılmasından bu yana Mısır'da medya ortamında büyük bir gerginlik yaşanıyor. Ordunun yaz aylarındaki müdahalesi ardından yedi İslamcı televizyon kanalı hemen kapatılmış, bu kanallarda çalışan muhabirler de geçici olarak gözaltına alınmıştı.

Son gözaltılar, polis ve Müslüman Kardeşler taraftarları arasındaki yeni çatışmaları izliyor. Başkent Kahire, güneydeki Minya vilayeti ve Nil deltasında çıkan şiddet olaylarında üç kişi öldürülmüştü.

Yetkililer 265 dolayında Müslüman Kardeşler yandaşının gözaltına alındığını açıklamıştı.