BIST 9.984
DOLAR 32,37
EURO 34,72
ALTIN 2.427,35
HABER /  GÜNCEL

Milli güreşçi Kayaalp için savunma seferberliği

Gezi eylemcilerine yönelik mesajlarında ırkçılık yapmakla eleştirilen milli güreşçi Rıza Kayaalp'in yarışmalardan men edilmesine karşı FILA nezdinde girişimler başlatıldı. Federasyon ve hükümet destekli girişimler Bulgaristan ve İsviçre'de sürdürülecek.

Abone ol

Gezi Parkı eylemcilerine yönelik ırkçı hakaret içerikli Twitter mesajları attığı iddiasıyla 6 ay yarışmalardan men edilen altın madalyalı güreşçi Rıza Kayaalp, mesajların atıldığı hesabın kendisine ait olmadığını savunuyor.

Kayaalp'i savunmak üzere, Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Hamza Yerlikaya ve beraberindeki hukukçular, Uluslararası Güreş Federasyonları Birliği FILA tarafından atanacak 3 kişilik temyiz heyeti karşısına çıkacak.

Milli güreşçinin Eylül ayındaki Dünya Şampiyonası'na katılıp katılamayacağı, FILA heyetinde ve belki Spor Tahkim Mahkemesi CAS'ta verilecek karara bağlı.

Kayaalp'in sahiplenmediği Twitter hesabına Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından milli güreşçiyi kutlamak için gönderme yapılması dikkat çekiyor.

CAS'a taşınabilir

Kayaalp'i 11 Ocak 2014'e kadar yarışmalardan men etme kararı, FILA Etik ve Hukuk Komisyonu içinden atanan bir spor hakimi tarafından alınmış.

Komisyon üyelerinden Avukat Bülent Çiçekli, duruşmalı temyiz talebini ilettikleri FILA'nın 3 kişilik bir heyet oluşturmasının beklendiğini belirtiyor.

BBC Türkçe'ye açıklama yapan Çiçekli "Buradan çıkabilecek bir karara karşı spor tahkim merci olan CAS'a gitmek de mümkün" diyerek, konunun İsviçre'ye taşınabileceğini ifade ediyor.

Çiçekli'ye göre Kayaalp'e soruşturmacı tarafından iletilen savunma talebi ve hakim tarafından verilen kararda, suçlamanın hangi eyleme ve kurala göre yapıldığı belirtilmiş değil.

Bunun yerine, medyada yer alan ve Kayaalp'in sarf ettiği öne sürülen ifadeler esas kabul edilmiş.

Oysa Kayaalp, "Yazıklar olsun size ermenilere bıraktınız meydanı allah belanızı versin eylemci capulcuları" gibi mesajlar atılan ve Gezi Parkı eylemcilerine küfür edilen @rizakayaalpriza Twitter hesabının kendisine ait olmadığını savunuyor.

Bu hesap, geçen yılki Londra Olimpiyatları'nın resmi sayfasında, Türk sporculara ait sosyal medya hesapları listesinde yer almıyor.

Ancak örneğin Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in, iki milli güreşçi arkadaşıyla birlikte Kayaalp'in Ak Parti TBMM grubunu ziyaretini duyururken @rizakayaalpriza hesabına gönderme yapmış olması dikkat çekiyor.

Bu hesap şu anda pasif durumda ve milli güreşçi, Twitter'daki @RizaKayaalp hesabı üzerinden, " 'hepinizi' seviyorum :)" gibi mesajlar atıp, evindeki madalyaları sergiliyor.

FILA kulisleri

120 kilogram kategorisinde çok sayıda şampiyonluğa sahip olan ve geçen yılki Londra Olimpiyatları'nda kazanan Rıza Kayaalp'i FILA'da savunacak ekibin başında, eski bir güreş şampiyonu ve AK Parti milletvekili olan, şu anda Türkiye Güreş Federasyonu Başkanlığı yapan Hamza Yerlikaya yer alıyor.

FILA Başkan Yardımcısı Ahmet Ayık ise konuyu Başkan Nenad Laloviç'in ve FILA İcra Kurulu'nun gündemine getirecek.

Ayık'ın aktardığına göre, temaslar hafta içinde Bulgaristan'da gerçekleşecek.

Laloviç, Yunan gazetesi Kathimerini'ye 26 Temmuz'da verdiği röportajda, Kayaalp'i "genç bir çocuk ve çok iyi bir güreşçi" diye tanımlayarak şöyle diyordu: "Bunu yapmış olmasından dolayı şaşkınım ama belki onun için duygusal bir andır; gerçekten öyle düşündüğünden emin değilim."

Men kararı FILA sitesinde de yayınlandı

Kararın 20 Ağustos gibi çıkmasını bekleyen Yerlikaya ise milli güreşçiye tam destek veriyor: "Irkçılık gerçekten varsa belgeleri bana verin, size gerek yok, cezayı ben vereyim. Biz çocuğumuzu yedirtmeyiz, arkasındayız. Sonuna kadar da masumiyetine inanıyoruz. Bu konuda gereken tüm hukuki yollara da başvuracağız."

Kayaalp'e destek verenlerden biri de Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ.

Güreşçinin, Mersin'de geçen ay yapılan Akdeniz Oyunları'nda Türk ekibinin başında yer almasına yönelik eleştirilere yanıt verircesine şöyle diyor Twitter'da: "Rıza Kayaalp;Akdeniz Oyunları,Avrupa ve dünya Şampiyonu'dur.Başarılarıyla milletimizin/ülkemizin gururu olmuştur.Başarıyı takdir ettik."

Ancak FILA ve CAS savunmaları işe yaramazsa, Kayaalp önümüzdeki ay ortasında yapılacak Dünya Şampiyonası'nı kaçıracak.

Avukat Çiçekli bu yüzden FILA'dan "seri olmasını" talep ettiklerini belirterek, güreşçinin şampiyonayı kaçırması halinde "isnatta bulunanlar" hakkında tazminat arayabileceklerini söylüyor.

"İsnatta bulunanlar"a, FILA'yı harekete geçiren şikayet sahiplerinin dahil olup olmadığını sorduğumuzdaysa, "O şikayeti yapanlar kimse onların da bu manada sorumluluk altında olmasını istiyoruz. Ama o konuda hiçbir bilgi, belge yok" diyor.