BIST 10.166
DOLAR 32,36
EURO 34,70
ALTIN 2.389,86
HABER /  DÜNYA

Meclis'i karıştıran kadın vekilin yemini

KKTC'de meclis çok fena karıştı. Cumhurbaşkanı ve Türkiye büyükelçisi salonu terketti. Sebep de kadın vekilin ettiği yemindi.

Abone ol

CTP Milletvekili Doğuş Derya, KKTC Meclis’i tarihinde bir ilke imza atarak resmi yemin etme geleneğini kırmaya çalıştı.

Derya milletvekillerinin okuması zorunlu tutulan yemini ataerkil bulduğunu belirterek kendi hazırladığı alternatif yeminini kürsüden okudu.

Doğuş Derya’nın kendi hazırladığı yemini okuduğu sırada Meclis salonunda bulunan UBP milletvekilleri tepki gösterdiler.

CUMHURBAŞKANI SALONU TERKETTİ

Aynı anda M. A. Talat, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Türkiye Büyük Elçisi Halil İbrahim Akça da salonu terkettiler. Doğus Derya’nın alternatif yemin girişimi sırasında BRT de yayını kesti. Olayın ardından oturuma 5 dakika ara verildi.

Ardından kürsüye gelen Doğuş Derya, ataerkil bulduğunu belirttiği ve aradan önce okumayı reddettiği resmi yemini okumayı kabul etti.

CTP Milletvekili Doğuş Derya’nın okuduğu alternatif and şöyle:

“Kıbrıs ülkesinde yaşayan her bireyin dili, dini, ırkı, doğum yeri, sınıfı, yaşı fiziksel durumu, cinsiyeti veya cinsel yönelimi dolayısıyla ayrımcılığa maruz kalmaması için çalışacağıma, emeğin sömürülmediği, adil ve eşit bir düzen yaratmak için uğraşacağıma, çatışma ve şiddet kültürünün yerine barış ve uzlaşı değerlerinin yerleşmesi için çaba göstereceğime, demokrasi, sosyal hukuk devleti ilkeleri ve insan hak ve özgürlüklerine bağlı kalacağıma; federal bir Kıbrıs kurma ülküsünden vaz geçmeyeceğime insanlık onurum üzerine ant içerim.”

Doğuş Derya’nın daha sonra okuduğu KKTC Milletvekilliği Andı ise şöyle:

“Devletin varlığını ve bağımsızlığını, yurdun ve halkın bölünmez bütünlüğünü, halkın kayıtsız şartsız egemenliğini koruyacağıma; hukukun üstünlüğüne, demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti ve Atatürk ilkelerine bağlı kalacağıma; halkımın refah ve mutluluğu için çalışacağıma; her yurttaşın insan haklarından ve temel hak ve özgürlüklerden yararlanması ülküsünden ve Anayasaya bağlılıktan ayrılmayacağıma; namusum ve şerefim üzerine and içerim.”

T