BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Mihaloliakos hapiste tutulacak

Yunanistan'da aşırı sağcı Altın Şafak partisinin lideri Nikos Mihaloliakos'ın hapiste tutulması kararlaştırıldı.

Abone ol

Yunanistan'da aşırı sağcı Altın Şafak partisinin lideri Nikos Mihaloliakos'ın hapiste tutulması kararlaştırıldı.

Mihaloliakos "bir suç çetesi örgütleme" suçlamasına karşı dün mahkemeye çıkarak savunmasını vermişti. Parti liderinin, hakkındaki, cinayet, saldırı ve kara para aklama suçlamalarını reddettiği belirtildi.

Mihaloliakos, geçen hafta sonunda Yunan polisinin Altın Şafak partisine yönelik beklenmedik operasyonu sırasında gözaltına alınan 6 milletvekilinden biriydi.

Mahkeme, Altın Şafak partisinin gözaltındaki önde gelenlerinden üçünün serbest bırakılmasını kararı aldı. Serbest bırakılanlar arasında milletvekili ve parti sözcüsü Ilias Kasidiaris de bulunuyor. Kasidiaris, 50 bin euro kefalet ödedi ve yurtdışına çıkması yasaklandı.

Ilias Kasidiaris mahkemeden ayrılırken bir kamerayı yumrukladı, diğer davalılar da gazeteciler arasında itişme yaşandı.

Kanıtlar yetersiz mi?

BBC'nin Atina muhabiri Mark Lowen, üç kişinin asıl mahkemeye kadar serbest bırakılmasınıni, hükümetin elindeki kanıtların ne kadar güçlü olduğu konusunda soru işaretleri yarattığını aktarıyor.

Toplam 22 kişinin gözaltına alındığı Altın Şafak operasyonu, 18 Eylül'de ırkçılık karşıtı Pavlos Fyssas adlı müzisyenin öldürülmesinin kamuoyunda yarattığı büyük öfkeyi izliyordu.

Ekathimerini gazetesinin bildirdiğine göre, parti lideri Nikos Mihaloliakos, Pavlos Fyssas'un öldürülmesini kınadı, ama "Ben, Nazi değilim" dedi.

Hafta başında 4 milletvekili mahkemede ilk ifadelerini vermişti.

Pavlos Fyssas'ı bıçaklayarak öldüren şahıs, polise Altın Şafak yandaşı olduğunu söylemişti. Parti ise ısrarla böyle bir ilişki bulunmadığını savunuyor.

Yunan makamları mahkemeyi hızla sonuca kavuşturmak istiyor.

BBC muhabiri Lowen, mahkeme sonunda suçlu bulunan milletvekillerinin parlamentodaki yerlerini kaybedeceklerini, bunun ara seçime neden olacağını ve hükümetin de, bu mahkeme sonucunda, Altın Şafak partisinin tamamiyle ortadan kaldırılmasını umduğunu aktarıyor.

Parti önde gelenlerinin mahkemeye çıkarılması sırasında, çok sayıda özel güvenlik biriminin görevlendirilmesi, Altın Şafak partisinin, kamuoyu yoklamalarında puan kaybetmiş gibi görünse de, hala önemli bir desteğe sahip olduğuna işaret ediyor.