BIST 9.525
DOLAR 32,52
EURO 34,73
ALTIN 2.489,36
HABER /  GÜNCEL

MHP'den flaş Gülen Cemaati ve olağanüstü kongre açıklaması

MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, olağanüstü kongre talebi ile ilgili açıklama yaptı. Semih Yalçın, "Savunmamızı yarın mahkemeye sunacağız" dedi.

Abone ol

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, MHP'deki gelişmelere ilişkin son dakika açıklama yaptı.

Cemaatin MHP üzerinden ete kemiğe bürünmek istediğini savunan Yalçın, "5'inci parti" değerlendirmelerine karşılık, bu partinin MHP içinden çıkmayacağını ama 6'ncı partinin de sürpriz olmayacağını söyledi.

"BİRLİKTE YÜRÜYÜP ORTADA KALDIKTAN SONRA SIKINTIYA GİRDİ"

Semih Yalçın, açıklamalarına şöyle devam etti:

"Belli çevrelerin MHP üzerinde bazı manevralar yapma niyetiyle hareket ettiklerini gördük. Geçmişte de olmuştur. Bir operasyon partisi haline getirilmek isteniyor MHP. Bizim karşı olduğumuz husus budur. İki gün önce Sayın Genel Başkanım açıkladı. Tekrar ifade edeyim, cemaat grubu ete kemiğe bürünmek istiyor. 10 yıl iktidar partisiyle birlikte yürüyüp ortada kaldıktan sonra kendileri sıkıntıya girdi. Siyasi areneya çıkıp sıfırdan bir parti kuracağına dinamik olan bir partiyi ele geçirme faaliyetidir."

"GENEL MERKEZ 'BEN KURULTAY YAPMAM' DEMİYOR"

Habertürk TV'de Didem Arslan Yılmaz'ın sorularını yanıtlayan Yalçın, olağanüstü kongrenin MHP geleneğinde olmadığını belirterek, "Genel Merkez, 'Ben kurultay yapmam' demiyor. Sadece 'Olağanüstü kurultaya gerek yoktur' deniyor" dedi. Ortaya çıkan adayların "niyetlerinin farklı" olduğunu öne süren Yalçın, "1 Kasım'dan bu yana farklı mecralara hizmet edecek şekilde kongre taleplerini dile getirmeye başladılar. Mahkeme yolunu tercih ettiler. Arkadaşlarımızın bu tercihte bulunmaları normal bir hadisedir. Ama tüzüğün 63. maddesi çok nettir. Bu talep sonrasında 'çağrılabilir' deniyor. Mahkemeye işin intikal etmesi sonucunda bu işin ne zaman biteceğini hep birlikte bekleyip göreceğiz" diye konuştu.

"HERKES ADAY OLABİLİR, KİMSENİN ÖNÜ TIKANMIYOR"

Art arda kapatılan ilçe ve il teşkilatları ile ilgili, "17 il teşkilatı kapatılmış ama daha sonra yeni görevlendirmelerle açılmıştır. İlçe kongreleri yapılacak ve büyük kongreye hazır hale gelecektir. Her arkadaşımız illerde, ilçelerde aday olabilir. MHP kimsenin önün tıkamıyor. Ama kendi gelenekleri doğrultusunda birtakım kararlar alıyor" dedi.

Yalçın, Genel Başkan Yardımcılığı görevinden istifa eden Ümit Özdağ için, dile getirdiği eleştirileri parti kurullarında yapmadığını belirterek, "Kongre kararı alırken Sayın Özdağ genel başkan yardımcısı idi. Neden ani bir dönüş yaptığını izah etmelidir" diye konuştu.

"ALTINCI PARTİ DE SÜRPRİZ OLMAZ"

"MHP'nin oy pusulasındaki yerini bilmeyenlerin partiye ayar vermeye kalktığını" savunan Yalçın, "5'inci parti" değerlendirmeleri için de, şunları söyledi: "MHP'den yeni bir parti doğmaz. Bu Meclis çoğu şeye gebe. 5'inci partinin doğması, 6'ncı partiye doğru yol alınması sürpriz olmaz bizim için. Bahçeli'nin bu anlamdaki tespitleri çoğu zaman doğru çıkmıştır. MHP olarak öyle bir endişe içinde değiliz"

MHP'DE MAHKEME SÜRECİ

MHP Disiplin Kurulu Üyesi ve Genel Merkez avukatı Yücel Bulut, muhaliflerin olağanüstü kongre talebiyle Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi'nde açtığı davada mahkemeye başvurarak, kendilerinden istenen cevap yazısının verilen sürede yetiştirilemeyeceğini belirterek ek süre istedi. Mahkeme, Hukuk Muhakemeleri Kanunu'na dayandıran Bulut'un talebini olumlu bularak 17 Şubat'ta 2 hafta ek süre vermişti.

Daha önce 26 Şubat'a kadar süresi olan MHP Genel Merkezi'nin bu gelişmenin ardından cevap yazısını, mahkemeye en geç 11 Mart Cuma günü teslim etmesi gerekiyordu. MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, yarın savunmanın mahkemeye iletileceğini belirtti.

MAHKEMENİN İSTEDİĞİ BELGELER

MHP'li muhaliflerin avukatlarının, "Kurultay Çağrı Heyeti" oluşturularak, partinin olağanüstü kurultaya götürülmesi talebiyle Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesinde 5 Şubat 2016'da açtığı davanın dilekçesi ile davanın hazırlık tutanağı 12 Şubat Cuma günü MHP Genel Merkezi'ne ulaşmıştı.

Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi, MHP'li 16 il başkanının açtığı davanın duruşmaya hazırlık tutanağını geçtiğimiz haftalarda tamamladı.

Hazırlık tutanağına göre mahkeme, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığından MHP Büyük Kongre Üst Kurul güncel delege listesinin onaylı suretini ve "çağrı heyeti" olarak görevlendirilmesi talep edilen isimlerin partiye üye olup olmadığını sordu.

Çankaya İlçe Seçim Kurulundan, Mart 2015'te yapılan MHP kongresindeki üst kurul delege listesini talep eden mahkeme, Ankara 17. Noterliğinden de kongre isteğine ilişkin talepnamelerin onaylı suretlerinin gönderilmesini istedi.

MUHALİFLERİN TALEPLERİ

MHP'li 16 il başkanının açtığı davanın dilekçesinde, 543 büyük kongre delegesinin, "Partinin büyük kongresinin olağanüstü toplantıya çağrılması hususunda noter vasıtasıyla talepte bulunduğu, talebin, "kongrede tüzük değişikliğini de içerdiği" belirtilmişti.

Dava tarihine kadar olağanüstü kongre toplanması kararı alınmadığı gibi MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin farklı tarihlerdeki açıklamalarında, "Talebin yerine getirilmeyeceğini" beyan ettiği anımsatılan dilekçede, büyük kongreyi toplantıya çağırmak üzere Aksaray İl Başkanı Ayhan Erel, MHP Kurucular Kurulu üyesi Ali Sağır ve Bursa Üst Kurul Delegesi Mehmet Bilgiç'in "çağrı heyeti asil üyesi", MYK Yedek Üyesi Turan Yaldır'ın ise "yedek üye" olarak belirlenmesi istenmişti.