BIST 10.269
DOLAR 32,25
EURO 34,80
ALTIN 2.433,42
HABER /  POLİTİKA

MHP-AKP mayın tartışması

MHP’li Erdal Sipahi, ‘asker karşı, gizli belgesi var’ dedi. AKP’li Elitaş, sert çıktı...

Abone ol



ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER

ANKARA - MHP İzmir Milletvekili emekli Tümgeneral Erdal Sipahi, Mayınlı Arazilerin Temizlenmesine İlişkin tasarıya TSK’nın bu ihaleye karşı olduğunu gizli belgeyle bildirdiğini” ileri sürdü ve belgenin ayrıntılarını verdi. TSK’nın bu tasarıya karşı olup olmadığı bir yana bırakıldı ve AKP ile MHP arasında ‘gizli belge açık landı, s uç işlendi” kavgası baş ladı. AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, “gizli belgeyi kürsüde açıkladı. Suç işledi” diye MHP’li vekile tepki gösterdi. Bu belgenin varlığı ile ilgili tartışma ise yalnızca AKP’nin kapalı grup toplantısında yapıldı. Toplantıda başbakanın, “TSK’nın karşı olmadığı’ yönünde bilgi verdiği ve siyasi otarite olarak nihai kararın da hükümete ait olduğunu vurguladığı öğrenildi. Ancak TSK’nın karşı olup olmadığına ilişkin net bir sonuç or taya çıkmadı. MHP’li vekilin TBMM Kürsüsünde açıkladığı iddiasına göre asker karşı ve bunu gizli yazı ile h ükümete de bildirdi.

Ak Parti Grup Başkanvekili Elitaş, MHP’li vekilin bu iddiasına karşılık olarak ‘suç işlediği’ iddiasında bulundu. Elitaş, tasarının geçen hafta Genel Kurul’daki görüşmeleri sırasında MHP’li Sipahi’nin kürsüde, “Askerin gizli belgesi var. Asker bu işin yabancılara verilmesine karşı çıkıyor” sözleriyle gizli belgeyi açıkladığını söyledi. Elitaş, “Milletvekili kürsüde gizil belgeyi açıklayamaz. MHP’li milletvekili de gizli belge varsa bunu açıklayarak suç işlemiştir” dedi.

SİPAHİ: “BELGEYİ AÇIKLAMADIM”
MHP’li Erdal Sipahi Elitaş’ ın suçlamasına karşılık, “Bende gizli belge değil, bilgi notu vardı. 11 Şubat’ta Milli Savunma Bakanlığı’nın Maliye Bakanlığı ve Başbakanlığa gönderdiği ve mayınlı arazileri yabancıların temizlemesine karşı çıkan bir bilgiydi. Bunu açıkladım. Gizli belge açıklamadım. Komisyonda da bu çerçevede de görüşüldü. Komisyonda da Milli Savunma Bakanı fikrim değişti demiş. Belge varsa gizlilik dercesin kendilerin bilir” dedi.

TUTANAKLARDAKİ AÇIKLAMA
Sipahi’nin Genel Kurul’da yaptığı konuşma Meclis tutanaklarına göre şöyle:

“Ben şimdi size başka bir yazıdan bahsedeceğim; Başbakanlığa, bu mayın sahalarının temizlenmesiyle ilgili olarak Sayın Vecdi Gönül imzasıyla 11 Şubat 2008’de gönderilen yazı. 8 maddeden oluşuyor, 7’sinde bu konuyla ilgili sakıncalar işleniyor ve son maddesi şu şekilde sona eriyor: “Açıklanan nedenlerle Maliye Bakanlığınca hazırlanan Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile Suriye Arap Cumhuriyeti Devleti Arasındaki Kara Sınırı Boyunca Yapılacak Mayın Temizleme Faaliyetleri ile İhale İşlemleri Hakkında Kanun Tasarısı Taslağı mevcut haliyle uygun mütalaa edilememektedir.“ İmza: Vecdi Gönül, Millî Savunma Bakanı.