BIST 9.916
DOLAR 32,53
EURO 34,84
ALTIN 2.441,50
HABER /  GÜNCEL

Metro Geçiş Köprüsü açıldı

Haliç’in üzerine yapılan Türkiye’nin ilk metro geçiş köprüsü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıldı. Erdoğan, açılışta, "Dünya Marmaray'ı konuşuyor. Şimdi de Haliç'teki köprü konuşulacak." dedi.

Abone ol

Haliç’in üzerine yapılan Türkiye’nin ilk metro geçiş köprüsü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıldı.

Erdoğan açılış töreninde yaptığı konuşmada, "Bu hat 3,5 km ve 3 istasyon. Ancak dünyanın en zor metro inşaatının gerçekleştiği bir hat oldu. Dünya Marmaray'ı konuşuyor. Şimdi de Haliç'teki köprü konuşulacak. Tarihe zarar vermeden, tarihi ortaya çıkararak inşa ettik. İstanbul'un bilinen tarihi de değişti" dedi.

Unkapanı Köprüsü'nün 200 metre güneyindeki köprünün inşasına Ocak 2009'da başlanmıştı.

Ortası raylı sistem, iki kenarı yayaya açık olarak yapılan, 460 metresi deniz üzerinde olmak üzere 936 metre uzunluğundaki köprünün sudaki kısmında 4 ayak bulunuyor.

18O milyon liraya mal olduğu belirtilen köprü, deniz ortasında 47 metre yüksekliğindeki iki ayağa oturuyor.

Denizden yüksekliği 13 metre olan 12,6 metre genişliğindeki köprünün Unkapanı tarafında açılır kapanır bir bölüm de yer alıyor.

UNESCO Dünya Mirası Merkezi ve ICOMOS, 2012 yılında köprü üzerinde bir inceleme yapmış ve kaygılarını dile getirmişti. İnceleme yapan heyette yer alan Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi Türkiye Milli Komitesi Yönetim Kurulu üyesi Prof.Dr. Cevat Erder, BBC Türkçe'ye "Ben buna utanç köprüsü diyorum. Köprüden memnun olmak için hiçbir neden yok. Bizim İstanbul profilini korumak hususunda çabamız bu köprünün yapılmasına mani olmaktı. Anlaşılan mani olmak için pek başarılı olmadık.” dedi.

UNESCO 2006 yılından bu yana köprünün tarihi yarımada ve Süleymaniye Camii’ne olan etkisi ile ilgili uyarıcı 9 karar verdi.

2011 yılında yayımlanan kararda, “2005 yılında yapımı onaylanan köprü ile ilgili Dünya Miras Merkezi’ne hiçbir başvuru” olmadan yapılmasından büyük üzüntü duyulduğu ifade edilmişti.

UNESCO’nun yayımladığı 9 kararda da, tarihi yarımada ve Süleymaniye Camii’ne köprünün olumsuz etkisi gündeme getirildi. Uyarıların üzerine köprünün kuleleri kısaltıldı ancak tarihi yarımadanın siluetine etkisi ortadan kalkmadı.

Bununla birlikte Cevat Erder, UNESCO’nun “bu konudaki katkısının da pek yapıcı olduğu kanaatinde değilim” diyor.

'Süleymaniye Camii ile yarışmamak gerek'

1995 yılında köprüyle ilgili ilk proje ortaya çıktığında Koruma Kurulu üyesi olan ve köprünün yapımı konusunda ret oyu kullanan Prof. Dr. Zekiye Yenen de köprüyü birden fazla nedenle eleştiriyor.

Dikkat çektiği bir nokta da Süleymaniye Camii ile “yarışacak” bir eser yapılmaması gerektiği. Yenen, “Hem bir mimar hem şehir plancı olarak Süleymaniye’yi anlatmam imkansız bir şey. Onunla yarışan bir esere ihtiyaç yoktur” diyor.

Yenen ayrıca İstanbul’un siluetinin eşsizliğini vurguluyor: “Burada o kadar özel bir siluet var ki, dünyada benzeri olmayan çok kendine özel bir siluet. İstanbul kıyıları Gebze tarafından Tekirdağ kıyılarına 100 kilometre. Ama üç kilometreden kısa olan bu kısım İstanbul’un kimliğini temsil ediyor. Bu kimsenin erişemediği muhteşem bir logo.”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş ise yapımının neredeyse her aşamasında eleştirilerle karşılaşan köprüyü savunuyor.

Topbaş farklı vesilelerle yaptığı açıklamalarla, köprünün bu şekilde yapılmasının Haliç’in zemininden ve başka verili koşullardan kaynaklandığını söylemişti.

Haliç Metro Geçiş Köprüsü’nün hizmete açılmasıyla Hacıosman-Şişhane metro hattı Yenikapı’ya ve dolayısıyla Ekim ayında açılan Marmaray’a bağlanmış oluyor.

Metro Geçiş Köprüsü’nün İstanbul’un en önemli sorunlarından biri olan ulaşımı hem kolaylaştırması hem de yolculuk sürelerini kısaltması bekleniyor.