BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Meteoroloji hava durumu tahminine kızdı

Meteoroloji Mühendisleri Odası'nın hava durumu yalan mı? Meteoroloji Müdürlüğü'nden 20 yılın soğuğu iddiası taşıyan hava durumuna yalanlama geldi.

Abone ol

Meteoroloji Mühendisleri Odası'nın yaptığı hava durumu tahmini Meteoroloji Genel Müdürlüğünü kızdırdı. 23 Ocak'tan sonra 20 yılın en soğuk ve karlı kışı yaşanacak tahmini için Meteoroloji 'soğuk değil sıcak olacak, yağışlar normal seyrinde gidecek' açıklamasını yaptı.

Meteoroloji Mühendisleri Odası 2. Başkanı Ahmet Köse yaptığı hava durumu tahmininde 23 Ocak'tan sonra Türkiye'ye yeni bir soğuk hava dalgası ve yoğun kar yağışının geleceğini öne sürmüştü. İddiasına göre Türkiye son 20 yılın en soğuk ve en yoğun kar yağışı altında kalacaktı.

METEOROLOJİ : BÖYLE BİR TAHMİN YOK

Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü Analiz ve Tahminler Müdürü Ahmet Uçar ise bu hava durumu tahminini yalanladı. Mühendisler Odası tahmininin dayanağı olmadığını belirten Uçar, "Çok kuvvetli kış şartları ve yoğun kar yağışı olacağına ilişkin hiçbir tahmin, bilgi ve belgemiz yoktur. Bu açıklamayı yapan kişi galiba hava tahminleriyle amatör olarak ilgileniyor. Kendi görev alanı dışında bu tür açıklamalar yaparak, vatandaş üzerindeki kurum algımızı olumsuz etkiliyor. Çünkü vatandaş, bu tahminlerin bizim tarafımızdan yapıldığını sanıyor" dedi.

Meteoroloji İşleri Müdürlüğü'nün bilgilerini itibar edilmesini isteyen Ahmet Uçar, en son teknolojiyle hava durumu raporlarını çıkardıklarını söyledi.

ÖNÜMÜZDEKİ 3 AY NASIL OLACAK?
SOĞUK VE KAR MI GELİYOR?


Peki önümüzdeki günlerde hava durumu nasıl olacak? Son 20 yılın soğukları geliyor iddiası doğru değilse Türkiye'yi nasıl bir hava bekliyor? Bu sorunun yanıtını da veren Ahmet Uçar, 'soğuk değil sıcak günlerin' haberini verdi.

Uçar, Meteoroloji verilerine göre önümüzdeki üç aya ilişkin tahminleri ise şöyle özetledi:

"Birinin iddia ettiği gibi dondurucu soğuk değil; Şubat, Mart ve Nisan ayları uzun yıllar mevsim normallerine göre Türkiye genelinde yarım ila 2 derece arasında 'sıcak' geçecek. Yağışlar ise normaller civarında gerçekleşecek. Ancak Ege ve Akdeniz kıyı kesimlerinde yağışlar normalin üzerinde öngörülüyor. Özetle geçmiş kışlara göre sıcak ama normal seyrinde bir yağış tahminimiz var. "

HAFTASONU SICAKLIK YÜKSELİYOR

Uçar haftasonu için beklenen hava durumunu da açıkladı. Yurdun Doğu bölgelerinin yağışlı bir havanın etkisine girdiğini belirten Uçar, yoğun kar yağışlarının başladığını ve bugün de devam edeceğini söyledi.

Son hava durumu tahminlerine göre gelecek hafta başına kadar yurt genelinde önemli bir yağış beklenmiyor. Hava sıcaklıklarının ise haftasonundan itibaren yurt genelinde biraz artacağı tahmin ediliyor. Sıcaklıkların 1 hafta boyunca mevsim normalleri civarında seyredeceğini belirten Uçar, "Gelecek hafta ortasından itibaren İstanbul, İzmir gibi illerin yer aldığı batı bölgelerinin yağışlı sistemin etkisine gireceği ve yağışların genellikle yağmur şeklinde olacağı tahmin ediliyor" dedi.

11 İLDE KAR YAĞIŞI VAR

Meteoroloji İşleri Müdürlüğü'nün resmi sitesinde yer alan son hava durumu tahminine göre 11 ilde bugün kar yağışı etkili olacak. 
Afyonkarahisar, Uşak ve Denizli'de karla karışık yağmur şeklinde görülecek yağışlar, Konya, Kayseri, Aksaray ve Sivas çevreleri ile Eskişehir'in doğu, Ankara'nın güney ve batı kesimlerinde kar şeklinde görülecek. İstanbul ve İzmir için önümüzdeki hafta yağışlı bir hava ve haftasonu için ise sıcaklıkların yükseleceği tahminleri yapılıyor.

Yapılan son değerlendirmelere göre Batı Akdeniz, Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu'nun doğusu yağışlı bir havanın etkisinde olacak. Yağışların genellikle karla karışık yağmur ve kar şeklinde olacağı bildirildi. Kar ve karla karışık yağmur görülecek iller ise şöyle sıralandı;

-Afyonkarahisar (kar ve karla karışık yağmur)
-Uşak (kar ve karla karışık yağmur)
-Denizli (kar ve karla karışık yağmur)
-Muğla (yağmur ve sağanak yağış)
-Konya (Kar yağışlı)
-Kayseri (Kar yağışlı)
-Aksaray (Kar yağışlı)
-Sivas (Kar yağışlı)
-Ordu (Kar yağışlı)
-Tokat (Kar yağışlı)
-Eskişehir'in doğusu (Kar yağışlı)
-Ankara'nın
güney ve batı kesimleri (Kar yağışlı).

Yağışların; genellikle karla karışık yağmur ve kar, Batı Akdeniz kıyıları, Doğu Karadeniz kıyı kesimi ile Muğla ve Ordu çevrelerinde yağmur şeklinde olması bekleniyor. Sabah ve gece saatlerinde iç ve doğu bölgelerde yer yer kuvvetli olmak üzere buzlanma ve don olayı ile birlikte pus ve sis bekleniyor.

SON 20 YILIN SOĞUĞU TAHMİNİNE YALANLAMA

BUGÜNÜN HARİTALI HAVA DURUMU TAHMİNİ

16-ocak-cuma-hava-durumu.jpg

17 OCAK CUMARTESİ HAVA DURUMU

17-ocak-cumartesi-hava-durumu.jpg

18 OCAK PAZAR HAVA DURUMU
18-ocak-hava-durumu.jpg