BIST 10.046
DOLAR 32,38
EURO 34,57
ALTIN 2.385,89
HABER /  EKONOMİ

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı istifa edebilir!

Zaman gazetesi yazarı Mehmet Çetingüleç Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın genel seçimler sonrası istifa edebileceğini yazdı.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Eyy Merkez Bankası ne bekliyorsun?" çıkışı sonrası Merkez Bankası kritik önemdeki faiz kararını bugün açıkladı.

Politika faizinde yarım puanlık indirim yapan Merkez Bankası'nın kararı piyasalar üzerinde etkili olmazken, uzmanların 'Siyasi baskıyı azaltma kararı' yorumlarına neden oldu.

Kritik faiz kararını bugünkü köşesine taşıyan Zaman gazetesi yazarı Mehmet Çetingüleç ise ilginç bir iddiada bulundu. Görev süreci Nisan 2016'da bitecek olan Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın Haziran'daki genel seçimlerden sonra etkisiz hale getirileceğini ileri sürdü.

"Hükümet ve Saray, 2016 yılına kadar Başçı’ya tahammül gösterecek durumda değil" diyen Çetingüleç, Erdem Başçı'nın görev süreci bitmeden istifa edebileceğini de yazdı.

BABACAN VE ŞİMŞEK ENGELLİYOR

Çetingüleç, Erdem Başçı'nın durumuyla ilgili şunları yazdı:

"Merkez Bankası başkanları “ticaretle uğraşmak, bankalara veya şirketlere ortak olmak” gibi bir durum dışında görevden alınamıyor.

Geriye tek seçenek kalıyor:

İstifa…

...

Ama istifa noktasında iki sıkıntı var:

Hem Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, bu göreve getirdiği eski arkadaşı Başçı’ya sahip çıkıyor, hem de Maliye Bakanı Mehmet Şimşek. Babacan ve Şimşek, iç ve dış ekonomi çevrelerinde önemsenen, saygın isimler. Dolayısıyla seçimden önce Merkez Bankası üzerinden piyasayı etkileyecek bir siyasi kriz istenmeyebilir.

BAŞÇI DAYANAKSIZ KALACAK

Ancak Babacan 3 dönem kuralı gereği haziran seçiminden sonra hükümette olmayacak. Dolayısıyla Başçı dayanaksız kalacak.

İşte Merkez Bankası Başkanı ile hesabın o zaman kesilmesi bekleniyor.

Bunun için 7 kişilik Para Politikası Kurulu’nun yapısını değiştiren ve hükümeti Kurul kararları üzerinde etkili kılan bir yasa çıkarılabilir.

Böylece Başkan “etkisiz eleman” haline getirilir.

Tabii bu arada istifa etmezse…