BIST 10.046
DOLAR 32,39
EURO 34,62
ALTIN 2.391,63
HABER /  EKONOMİ

Faiz indirimi kararına AK Parti'den sert yorum

Merkez Bankası'nın yarım puanlık faiz indirimi kararına AK Parti'den ilk tepki MKYK üyesi Bülent Gedikli'den geldi.

Abone ol

Merkez Bankası'nın yarım puanlık faiz indirimi kararı sonrası Ak Parti'den ve hükümetten birbiri ardına sert açıklamalar geldi.

AK Parti'den ilk açıklama MKYK üyesi Bülent Gedikli'den geldi. "Bu işin tadı kaçtı artık" diyen Gedikli'nin ardından ikinci yorum bu kez hükümetten geldi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ise yaptığı açıklamada, "Faiz indirimi tam indirim sayılmaz. Yeterli değil. Beklentilerimiz devam ediyor" dedi.

DAHA FAZLA İNDİRİM ŞART

Hükümet kanadından ikinci açıklama ise Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'tan geldi. Kurtulmuş, "0,5'lik faiz indiriminin Türkiye'nin büyüme hedeflerine ve reel ekonominin gelişmesine bir faydası yoktur. Hem politika faizinin hem de üst limitin daha fazla indirilmesi gerekirdi" diye konuştu.

İşte Merkez Bankası'nı hedef alan sert açıklamaların detayları...

Tüm ülkelerin deflasyonun ilacını aradığını, Türkiye'de de enflasyon trendinin aşağı yönlü olduğunu ve olacağını belirten Gedikli, "Bunu herkes görüyor da Merkez Bankası nasıl görmüyor anlamıyorum. Bu işin tadı kaçtı artık. Tüm veri setini önüme alıp eko-politik analiz yaptığımda, Merkez Bankası'nın bu kararına bir ekonomi doktoru olarak da siyasetçi olarak da anlam veremiyorum" diye konuştu.

merkez-bankasi-yarim-puanlik-faiz-indirimi-karari-aldi.gif 

Merkez Bankasının proaktif kararlar alamamasını eleştiren Gedikli, şunları kaydetti:

"Bugün dünyada finans krizinin pençesinden kurtulamayan ülkelerde de bunu görüyoruz. Bu ülkelerin merkez bankaları, siyasi gelişmeler ve sosyolojik yapıları birlikte analiz edip, yani ekonomi-politik vizyonla doğru zamanda doğru hamleleri yapamadıkları için halen sıkıntı yaşıyorlar.

Merkez Bankası, statükocu ve kısıtlı bakış açılarıyla karar veren, esnek karar alamayan yapılardan kurtulması için bağımsız. Türkiye 2023 hedeflerine kilitlenmiş durumdayken değişiyor, gelişiyor. Kurumlarımız da ülkemiz kadar dünyaya entegre kararlar alabilmeli ama bunu aynı zamanda lokomotifi olan ihracatçıya, üreticiye ve vatandaşa katkı sağlayacak şekilde yapabilmeli."

ZEYBEKÇİ: BEKLENTİMİZ SÜRÜYOR 

Faiz indirimini yeterli bulmadığını söyleyen Zeybekçi ise "Faiz indirimi tam indirim sayılmaz. Yeterli değil. Beklentilerimiz devam ediyor" eleştirisinde bulundu.

KURTULMUŞ: HEDEFLER ZORA GİRDİ

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Merkez Bankasının faiz indirimine ilişkin, "0,5'lik faiz indiriminin Türkiye'nin büyüme hedeflerine ve reel ekonominin gelişmesine bir faydası yoktur. Hem politika faizinin hem de üst limitin daha fazla indirilmesi gerekirdi" ifadelerini kullandı.

Kurtulmuş, Twitter hesabından, Merkez Bankasının faiz kararını değerlendirdi.

Merkez Bankasının bu kararıyla siyasi iradenin ekonomi vizyonuyla ayrışan bir konuma düştüğünü belirten Kurtulmuş, 0,5'lik faiz indiriminin Türkiye'nin büyüme hedeflerine ve reel ekonominin gelişmesine bir faydasının olmadığını kaydetti.

Hem politika faizinin hem de üst limitin daha fazla indirilmesi gerektiğini ifade eden Kurtulmuş, "Yine bu kararla büyüme, istihdam ve enflasyon hedeflerinin gerçekleştirilmesi maalesef zorlaşmıştır. Merkez Bankası'nın gerçekten ama gerçekten bağımsız kararlar almasının, ülkemiz ekonomisi için ne kadar elzem olduğu bir kez daha görülmüştür" değerlendirmesinde bulundu.